Translate

уторак, 06. август 2013.

Kolač sa karamelom i kupinama



Sastojci :
kora :

6 jaja
2 kašike ulja
12 kašika šećera
4 kašike mlake vode
12 kašike brašna
1 kesica praška za pecivo

Fil :

1 l vode
500 gr kupina
300 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
2 kesice pudinga sa ukusom karamele
3 kašike gustina
3 kašike griza

Dekoracija :

200 gr šlaga

U dublju posudu pomešati jaja i šećer pa mutiti dok se ne dobije čvrsta masa .Dodati ulje , prašak za pecivo , mlaku vodu i brašno.Sve dobro sjediniti i peći u podmazanom i brašnom posutom plehu na 200 stepeni dok kora ne porumeni.
Sastaviti šećer , vanilin šećer , kupine i vodu pa staviti na špret da se kuva kako bi se šećer istopio.Puding i gustin rastvoriti sa malo vode pa sipa u kipuću vodu sa kupinama , dodati griz i mešati  da se sve lepo skuva i postane gusto.Skuvani fil ohladiti da bude mlak i preliti preko kore pa staviti u frižider da se skroz ohladi i ceo kolač premazati sa umućenim šlagom.

недеља, 04. август 2013.

Pileći zlatnici i bećarac



Sastojci :
za pileće zlatnike :

1 belo meso
1 jaje
3 kašike prezli
beli luk
vegeta
biber

Pohovanje :

50 gr brašna
1 jaje
100 gr prezli
ulje

Sastojci za bećarac :

4 glavice crnog luka
20 pečenih paprika
4 paradajza
2 jaja
vegeta
voda
ulje

Belo meso samleti i sjediniti sa jajetom , prezlom belim lukom , biberom  i vegetom.Sve dobro umesiti i ostaviti da odstoji u frižideru 30 minuta.
Potom kašikom vaditi po malo smese , napraviti loptice i polako pritisnuti rukom da se dobiju pljeskavice.Svaku pljeskavicu uvaljati prvo u brašno pa jaja ,potom prezle i pržiti u vrelom ulju sa obe strane dok ne porumene.

Crni luk sitno iseckati i dinstati na ulju pa dodati seckanu papriku i paradajz i naliti vodom.Sve krčkati dok povrće ne omekša pa pred kraj dodati vegetu i umućena jaja i još malo mešati dok se svi sastojci lepo ne sjedine.



Krem čorba od tikvica



Sastojci :
3 glavice crnog luka
2 šargarepe
1 srednja tikvica
vegeta
ulje
4-5 listića bosiljka
voda

Zaprška :

malo ulja
2 kašike brašna

Šargarepu i crni luk sitno iseckati i dinstati na ulju dok ne postane staklasto , pa dodati tikvice seckane na kockice .Još malo dinstati i naliti sa vodom pa ostaviti da se sve kuva dok  tikvice ne omekšaju a voda se upola smanji.Potom procediti povrće od tečnosti i izmiksati u blenderu .Izmiksanu kašu vratiti u šerpu i sipati proceđenu tečnost pa staviti na špret da pusti još jedan ključ.U međuvremenu napraviti tanku zapršku sa uljem i brašnom pa sipati u ključalu čorbu , dodati seckani bosiljak i još 5 minuta kuvati .Čorbu preliti sa malo jogurta ili limunovim sokom.

петак, 02. август 2013.

Slatko od kupina



Sastojci :

1 kg kupina
1 kg šećera
1,5 dl vode

Sastaviti šećer i vodu pa staviti na špret i špinovati.Kada počne masa da pravi mehuriće spustiti kupine i kuvati ih dok ne počnu da se zgušnjavaju.Skloniti sa špreta ohladiti i puniti tegle.

Palačinke sa spanaćem i tikvicama





Sastojci :

10 - 15 palačinki
3 glavice crvenog luka
2 šargarepe
50 gr pirinča
200 gr spanaća
1 manja tikvica
4 lista bosiljka
1 kocka za supu
ulje

Preliv :

3 jaja

Pirinač skuvati i ostaviti da se ohladi pa procediti od suvišne tečnosti.Sitno iseckati luk i šargarepu pa dinstati na vrelom ulju.Dodati tikvice seckane na sitne kockice i sve mešati dok ne omekšaju.Kada je povrće izdinstano skloniti sa šporeta ,dodati pirinač , sitno seckani obareni spanać i bosiljak pa umešati  kocku za supu i sve sjediniti.Ređati u vatrostalnoj činiji red palačinki red fila i sve dok se ne utroši materijal.Jaja umutiti i preliti preko palačinki.Činiju staviti u hladan šporet (ukoliko se stavi u zagrejanoj rerni može doći do pucanja činije ) pa uključiti rernu na 200 stepeni i zapeći.