Translate

понедељак, 28. октобар 2013.

Cimet pita sa keksom i čokoladom




Kada sam prvi put dobila recept za kolače koji se prave na prevrnutom plehu, uplašila sam se da se testo ne razlije pa onda da se ne zalepi za pleh i svašta još po nešto.Naravno tada nisam znala da to tako ne ide i da je testo postojano.E , a ona sam se odvažila i rešila da napravim moje prve korice .Umesila sam i ispekla testo kao po receptu, ali iz neznanja da korice kada se ohlade budu tvrde kao karton, ja sam ih bacila misleći da sam ko zna gde pogrešila. Prošlo je neko vreme i tek onda sam opet probala i opet su mi korice bile tvrde kada se ohlade , ali rešila sam da ih nafilujem takve kakve jesu i da vidim šta će da se desi.Na moje veliko oduševljenje korice su posle dan , dva omekšale i kolač je konačno uspeo.Sada rado spremam ovakve kolače sa dosta tankih korica , kao i ja tako i moji ukućani ih volimo.









Sastojci :
Kore :

300 gr brašna
150 gr šećera u prahu
1 mala kafena šoljica ulja
1 kesica praška za pecivo
1 mala kašika cimeta
kisela voda po potrebi

Fil :

300 gr šećera
1,5 šolja od kafe voda
150 gr mlevenog keksa
50 gr čokolade
U dublju posudu sastaviti brašno , šećer u prahu , cimet , prašak za pecivo ,ulje i polako mesiti testo uz dodavanje kisele vode , koliko da se dobije homogena masa.Testo podeliti na tri jednaka dela.Svaku loptu rastanjiti oklagijom što tanje na papiru za pečenje , opkrojiti da se dobije ravan pravougaonik,pa papir sa testom staviti u pleh .Testo viljuškom izbockati i staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni.Peći dok korice ne dobiju malo tamniju boju.Ispeći još dve kore a  isečene krajeve testa sjediniti, umesiti i napraviti još jednu četvrtu koru.
U šerpu staviti šećer i vodu i špinovati  .Skloniti sa šporeta , dodati keks i fil podeliti na dva dela.U jedan deo dodati čokoladu i mešati da se istopi i sjedini sa filom.
Filovati korice svetli fil - tamni fil - svetli fil - tamni fil i posuti šećerom u prahu.
Ova pita treba da odstoji dan dva kako bi joj korice bile meke.




субота, 26. октобар 2013.

Mekana proja sa bosiljkom i majčinom dušicom

Od davnina se u našim krajevima proja jela kao zamena za hleb.Jako je zdrava , sita i kalorična.Sada se malo manje koristi kao zamena za hleb ali zato je neizbežna uz kiseli kupus , sarmu i podvarak.Ja lično volim da je imam i za doručak  uz jogurt ili kiselo mleko .Kako se vremena menjaju tako i proja poprima nove dodatke , pa to onda ne bude klasična već bogatija verzija stare .

Sastojci :

2 jaja
2 dl ulja
2,5 dl vode
1 kesica praška za pecivo
1 šoljica belog brašna (mala šoljica za kafu )
3 šoljice kukuruznog žutog brašna
so
bosiljak
majčina dušica



Umutiti jaja i prašak za pecivo pa postepeno dodavati ulje , vodu , brašno , kukuruzno žuto brašno i posoliti po ukusu.
U dobro umućenu masu dodati seckani bosiljak i majčinu dušicu (mogu i suvi začini ), promešati i sipati u podmazani pleh.Ostaviti da odmara pre pečenja 30 minuta.
Zagrejati rernu na 250 stepeni , staviti pleh i odmah smanjiti temperaturu na 200 stepeni i peći proju.



среда, 23. октобар 2013.

Puter kiflice

Svaka domaćica u svojoj svesci  ima barem jedan recept za kiflice.Ovaj recept je prvi koji sam  isprobala za kiflice i ne menjam ga nego ili nešto oduzmem ili dodam.Kiflice se mogu praviti kao što je ovaj način ili kao kroasan.U svakom slučaju i jedan i drugi način je dobar al najbitniji je ukus koji podseća na one pekarske puter kifle , koje kad počnete da  jedete nemožete da se zaustavite.Volim ovakve kiflice jer su zgodne za svaku priliku a i deca ih obožavaju.
Sastojci :

1 kg brašna
1 sveži kvasac
1 mala kašika šećera
  2 male kašike soli
2 dl ulja
50 gr margarina
mleko da se zamesi testo

Premaz :

1 jaje
50 gr margarina
seme susama
Kvasac potopiti sa malo mlake vode i ostaviti da se otopi. U dublju posudu sipati brašno u koje dodati šećer , so , ulje , otopljeni kvasac i zamesiti sa mlakim mlekom srednje tvrdo testo.Ostaviti na toplom mestu da naraste.

Naraslo testo preručiti na radnu površinu , premesiti , kidati male loptice , pa svaku rastanjiti oklagijom , do pola napraviti rezove nožem , narendati margarin i urolati .
Napravljene kiflice ređati u podmazani pleh , premazati  umućenim jajetom, narendati margarin i posutu susamom .
Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći kiflice .


понедељак, 21. октобар 2013.

After eight sa makom

Mom suprugu i meni je danas bila godišnjica braka .Kao i svake godine napravim tortu da obeležimo ovaj dan u krugu porodice.Ove godine sam želela da torta bude malo drugačijeg ukusa , da tu ne dominiraju , lešnici , orasi , raznorazni keksi ili čokolade.Odlučila sam se za ovaj recept moje drage fb prijateljice i prosto sam oduševljena koliko je ukus dobar i daje takvu svežinu koja podseća na pravu mentu.
Sastojci :
Bela kora:

3 belanca
3 kašike šećera
3 kašike brašna
2 kašike ulja

Dve crne kore od po :

3 belanca
3 kašike šećera
5 kašike nemlevenog maka
2 kašike brašna

Krem :

0,5 l mleka
1 puding od vanile
6 žumanca
7 kašika šećera
200 g margarina
ekstrakt od mentola par kapi

Dekoracija :

100 gr šlaga
1,5 dl mleka


Odvojiti belanca od žumanca , dodati šećer i mutiti da se dobije čvrst sneg , dodati brašno i ulje , promešati i sipati u okrugli kalup , prečnika 24 cm , obložen papirom za pečenje.Rernu zagrejati na 150 stepeni i peći koru dok ne porumeni. Odvojiti belanca od žumanca , dodati šećer i mutiti da se dobije čvrst sneg , dodati brašno i mak , promešati i sipati u okrugli kalup , prečnika 24 cm , obložen papirom za pečenje.Rernu zagrejati na 150 stepeni i peći koru dok ne porumeni. Postupak ponoviti još jednom da se dobiju dve crne kore.
Umutiti žumanca sa pudingom. U mleko staviti šećer pa kuvati .Kada mleko počne da ključa sipati rastvorena žumanca sa pudingom i skuvati gust krem.Skloniti sa šporeta i ohladiti. Kad se ohladi dodati umućeni margarin i i ekstrakt od mentola.
Slaganje : Mak kora – fil – bela kora – fil – mak kora – tanak sloj fila - šlag

Skuša u sosu


Sastojci:

2 skuše
1 glavica belog luka
peršun
vegeta
maslinovo ulje

Sos :

150 gr šampinjona
1 glavica belog luka
3 dl paradajz soka
aleva paprika
biber u zrnu
2 - 3 karanfilića
1 lovorov list
maslinovo ulje

Skušu očistiti , oprati , unutrašnjost namazati vegetom , napuniti belim lukom sečenim na listiće i sitno seckanim peršunom.Dodati unutra kašiku maslinovog ulja i staviti u pleh obložen papirom za pečenje .Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći skušu sa povremenim okretanjem kako bi se ravnomerno ispekla. Na vrelom ulju propržiti seckani beli luk , dodati šampinjone isečene na listiće još malo dinstati pa preliti sa paradajz sokom i dodati alevu papriku , karanfilić , biber i lovor.Sve kuvati dok se sos lepo ne ukrčka i postane gust.Po potrebi dodati soli. Pečenu skušu staviti na tanjir i preliti sosom.

Prijavljujem Ivani So i Biber , za igricu !Tema riba.

Pastrmka punjena šampinjonima na pirinču

Kad se spomene riba kao namirnica uvek se vezuje za post.Toliko se malo koristi u ishrani a bogata je visokokvalitetnim belančevinama i mineralima.Delimično spadam u tu kategoriju ljudi koji ribu jedu u vreme posta, jer me uvek nerviraju sitne koščice a i strah da se neka ne proguta , i da nije bilo zadate teme na istu možda u skorije vreme ne bi je spremala.Dugo sam razmišljala kako da napravim pastrmku a da to ne bude klasičan recept sa marinadom od peršuna , belog luka i ulja.Našla sam ovaj recept i na prvo čitanje mi je bio privlačan i jako interesantan , jer dosada nisam ribu tako spremala.Zadovoljna sam i verujem da će se i vama ovaj recept dopast.

Sastojci :

2 pastrmke
100 gr šampinjona
3 glavice crnog luka
1 čen belog luka
50 gr margarina
nekoliko listića bosiljka
vegeta
aleva paprika

Prilog :


200 gr pirinča
1 struk praziluka
150 gr šampinjona
4 - 5 paprika raznih boja
2 dl paradajz soka
vegeta
ulje

Pastrmku očistiti , oprati , osušiti krpom i namazati vegetom .Crni luk iseći na tanke listiće , dinstati na margarinu pa dodati šampinjone sečene na listiće , posoliti.Pastrmku napuniti sa belim lukom sečenim na listiće , malo aleve paprike i dinstanim šampinjonima.Ivice zatvoriti pomoću čačkalice , da ne bi fil ispao pa staviti u pleh obložen papirom za pečenje i peći na 250 stepeni sa povremenim okretanjem , kako bi se pastrmka ispekla. Oprati pirinač i skuvati.Sitno iseckati praziluk i dinstati pa dodati seckanu papriku i sve mešati dok paprika ne omekša pa dodati iseckane šampinjone i paradajz sok.Mešati dok sva tečnost ne ispari dodati vegetu i kuvani pirinač, skloniti sa šporeta i služiti uz ribu.

Prijavljujem Ivani So i Biber , za igricu !Tema riba.

четвртак, 17. октобар 2013.

Potaž od celera i kelerabe

U poslednje vreme dosta su popularne čorbe i razne vrste potaža.Sve je to jedna vrsta krem supe ili kako ih  moj suprug zove  "Supina sestra ".Ne zahtevaju dosta posla a jako su ukusne i što je najbitnije zdrave .Volim da ih spremam jer je ukus tako baršunast  i jednostavno ne treba meso da bi bile dobrog ukusa.
Potaž se može  poslužiti kao predjelo, ili glavno jelo, veoma lagano i hladno za letnje vrućine ili  vruće za hladne dane koji su pred nama. Isprobajte i vidite koja kombinacija vam najviše odgovara.

 Sastojci :

3 glavice crnog luka
2 šargarepe
1 srednji celer
1 srednja keleraba
vegeta
ulje
4-5 listića bosiljka
voda

Zaprška :

malo ulja
2 kašike brašna

Šargarepu i crni luk sitno iseckati i dinstati na ulju dok ne postane staklasto , pa dodati celer i kelerabu seckane na kockice .Još malo dinstati i naliti sa vodom pa ostaviti da se sve kuva dok  povrće ne omekša a voda se upola smanji.Potom procediti povrće od tečnosti i izmiksati u blenderu .Izmiksanu kašu vratiti u šerpu i sipati proceđenu tečnost pa staviti na šporet da pusti još jedan ključ.U međuvremenu napraviti tanku zapršku sa uljem i brašnom pa sipati u ključalu čorbu , dodati seckani bosiljak i još 5 minuta kuvati .

среда, 16. октобар 2013.

Mini pizza

Pizza je tradicionalni Italijanski specijalitet koji svako voli da jede pa čak i da sprema.Obično se pravi od tankog okruglog testa  na kome pored paradajz sosa i maslinovog ulja idu razne vrste sireva , salama , povrća , začina i drugih sastojaka po ukusu. Veliki sam ljubitelj testa , volim  ruke da ubacim u brašno i pravim raznovrsna testa i peciva.Pizza je jedno od mojih omiljenijih jela sa testom , jer sa njom može da se kombinuju i udešavaju ukusi po želji.Volim taj spoj paradajz sosa preliven maslinovim uljem i dodatkom bosiljka.Bosiljak je za mene jedini začin koji mogu staviti u svako , ama baš svako jelo i osetiti tu prijatno svežu notu koju on ima a nekvari ukus hrane.Svako ima neki svoj recept za spremanje testa i fila , ja sam se danas odlučila da od klasičnog testa napravim mini pizze .


Sastojci :
Testo :

300 gr brašna
pola paketića svežeg kvasca
2 kašike soli
voda

Fil :

200 gr salame
200 gr belog običnog sira
1 kisela pavlaka
malo maslinovog ulja
bosiljak

Paradajz sos :
1 l paradajz soka
1 glavica belog luka
2-3 grančice bosiljka
so
biber
malo maslinovog ulja
Kvasac preliti sa malo tople vode i ostaviti da se istopi.U dublju posudu sjediniti brašno i so , dodati kvasac i zamesiti sa vodom da se dobije srednje tvrdo testo.Testo zaseći odozgo sa obe strane da se dobije oblik krsta , prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste.U međuvremenu dok se testo odmara napraviti paradajz sos.U dublju posudu staviti malo maslinovog ulja i sitno seckani beli luk  pa dinstati dok blago ne porumeni .Dodati bosiljak i paradajz sok , biber i so pa kuvati dok se tečnost ne smanji na pola i postane gušća.Skloniti sa šporeta i procediti kroz cediljku  , a ako vam se neproseđeni sos više sviđa samo izvadite bosiljak .
Naraslo testo preručiti na radnu površinu , premesiti , rastanjiti oklagijom da bude tanko i pomoću okrugle modle ,veličine čaše, vaditi krugove i ređati u podmazani pleh.
Svaki krug premazati paradajz sosom , nakapati po malo maslinovog ulja , naneti po malo rendane salame i sira , staviti pola male kašike pavlake , posuti sitno seckanim bosiljkom i još po malo preliti paradajz sos.
Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći pizze dok testo ne porumeni.

понедељак, 14. октобар 2013.

Nežne roze kocke sa čokoladom

Kada sam prvi put probala ovaj kolač toliko mi se dopao jer je spoj boja i pre svega ukusa.Recept sam , kao i svi kada se nađemo u gostima i dopadne nam se neki kolač,napisala na malom papiriću i po povratku kući stavila u fioku sa receptima.Zaboravila sam na njega jer knjige , sveske i raznorazni časopisi o kulinarstvu iz dana u dan su se vadili i vraćali a recept se zaturio .Slučajno sam prelistavajući knjige u potrazi za jednim drugim receptom naišla na ovaj i rešila da ga napravim  .Krem je klasična cicvara ali sa dodatkom čokolade on je još lepši i ukusniji  .Korice su mu jako meke tako da je moj predlog  da kolač odstoji jedan dan kako bi se sve lepo steglo .


Sastojci :
Kore :

8 jaja
240 gr šećera
4 kesice pudinga sa ukusom jagode
2 kašike brašna
1 kesica praška za pecivo
4 kašike vode

Krem :

0,5 l mleka +0,1l
4 kašike gustina
1 kašika brašna
1 kesica vanilin šećera
5 kašika šećera
250 gr margarina
150 gr šećera u prahu
50 gr rendane čokolade

Ukrašavanje :

100 gr šlaga
mleko
2 štangle čokolade

Penasto umutiti 4 belanca sa 120 gr šećera.Žumanca umutiti sa 2 kašike vode da se dobije gusta masa pa dodati u umućena belanca i promešati.Sjediniti brašno , puding i pola kesice praška za pecivo i polako dodati u umućenu masu , sve lepo promešati da se sastojci lepo sjedine pa preručiti u pleh obložen papirom za pečenje.Rernu zagrejati na 200 stepeni , staviti pleh pa smanjiti na 180 i peći koru.
Postupak pravljenja kore ponoviti još jednom da se dobiju dve kore.
U odgovarajuću šerpu sipati mleko , vanilin šećer i šećer pa staviti na šporet da se kuva.Gustin i brašno sjediniti i dodati 0,1 l mleka , promešati da se sve lepo rastvori pa umešati u ključalo mleko i skuvati gust krem.Skloniti sa šporeta i ohladiti.Penasto umutiti margarin i šećer u prahu pa sjediniti sa ohlađenim kremom.Dodati rendanu čokoladu i polako promešati kašikom .Na koru naneti krem , ravnomerno rasporediti i naneti drugu koru.Šlag umutiti sa mlekom pa naneti na drugu koru i ukrasiti rendanom čokoladom.

среда, 09. октобар 2013.

Starinske ružice

Svi mi imamo po neki recept naših starih baka ili su nam majke ostavile u amanet njihove brižno čuvane sveske sa receptima.Ja sam moju dobila od majke i prelistavajući je naišla sam na ove fine starinske ružice i rešila da ih probam i osetim ukus davno pravljenih i zaboravljenih kolača.Kao i kod svih ovakvih kolačića ima malo više posla ali se isplati napraviti ih , ima ih dosta , jako su ukusni i lepo izgledaju.Ovu vrstu kolača volim da spremam kada je napolju hladnjikavo a u kući pucketa vatra iz kamina i širi se lep miris iz rerne , uživanje je celokupno sa njima uz šoljicu kafe ili čaja .


  Penasto umutiti mast i šećer potom dodati jaje i žumance.Kvasac otopiti sa malo mleka pa ga dodati u umućenu masu , dodati mleko i brašno koliko da se dobije ni tvrdo ni meko testo.Ostaviti testo da malo odstoji koliko da se napravi fil.

 Penasto umutiti belanca i šećer u čvrst šam i dodati mlevene orahe.
Kada je testo odstojalo praviti manje loptice i rastanjiti rukama , staviti na sredinu rastanjenog testa po malo fila i ivice podizati na gore i pritisnuti po sredini testa da se formira ružica.Ređati u pleh obložen paprirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.
Pečene ružice posuti šećerom u prahu.

недеља, 06. октобар 2013.

Belo - plavi rolat sa šarenim mrvicama


Sastojci :

200 gr masti
200 gr šećera
1 kesica vanilin šećer
1 kesica praška za pecivo
1 dl mleka
500 gr brašna
3 - 4 kašike plave prehrambene boje
2 kesice šarenih mrvica

U dublju posudu pomešati mast , vanilin šećer i šećer pa penasto umutiti . Dodati prašak za pecivo , brašno i mleko.Sve lepo sjediniti , izručiti na radnu površinu i umesiti glatko testo.Podeliti testo na dva jednaka dela pa jedan deo umesiti sa plavom bojom.Testo staviti u frižider da odstoji 30 minuta.
Testo izvaditi iz frižidera i oklagijom rastanjiti .Na svetlo rastanjeno testo staviti plavo i urolati ga.Na rolat utapkati šarene mrvice seći na tanke kriške ,  i ređati u pleh obložen papirom za pečenje.
Rernu zagrejati na 150 stepeni i peći kolačiće  pazeći da ne izgore.


Vitaminski sok



Sastojci :


1 kg jabuka
1 kg krušaka
1 kg dunja
1 kg šargarepe
5 kesica limontusa
1,5 kg šećera
12 l vode

Očistiti i oprati voće ,iseći na kocke i kuvati dok ne omekša.Kada se voće skuvalo , procediti ga , ispasirati i vratiti u lonac , dodati šećer , limontus i 12 l vode i staviti na šporet da pusti  dva tri ključa.Skloniti sa špreta ,ohladiti , procediti i puniti flaše.

Kompot od krušaka i jabuke



Sastojci :


1 kg krušaka
1 kg jabuka
šećer
2 kesice vanilin šećera
voda

Kruške i jabuke oljuštiti , iseckati na kockice i napuniti tegle.Na svaku teglu staviti po 2 - 3 kašike šećera (stvar ukusa ) , malo vanilin šećera i naliti vodom.Zatvoriti tegle i spuštati u veliku šerpu u kojoj je na dno stavljena krpa pa dodati vodu do zatvarača i staviti da se kuva.Kada voda počne da ključa isključiti šporet i ostaviti da se voda sva u šerpi ohladi .Kad je voda ohlađena izvaditi tegle i ostaviti na hladnom mestu.

Pekmez od krušaka



Sastojci :

2 kg krušaka
500 gr šećera
sok od jednog limuna
malo vode.

Kruške oljuštiti i očistiti semenke pa staviti u šerpu i dodati malo vode.Kuvati poklopljene na umerenoj temperaturi pa kada omekšaju procediti od vode , propasirati , dodati šećer i sok od limuna i sve kuvati dok se pekmez ne zgusne.

Cvekla sa renom



Sastojci :

2 kg cvekle
1 l vode
0,5 l sirćeta
180 gr šećera
50 gr soli
3 kašike rendanog rena

Cveklu skuvati , ohladiti , oljuštiti i naseći na kolutove.U dublju šerpu sastaviti vodu , sirće , šećer i so , pa skuvati i ohladiti , dodati ren .Cveklu poređati u tegle i zaliti pripremljenim rastvorom.Zatvoriti tegle i držati na hladnom mestu.

субота, 05. октобар 2013.

Turšija



Sastojci :

1 kg paprike
1 kg karfiola
1 kg krastavčića
1 kg šargarepe
1 kg zelenog paradajza

Preliv :

4 l vode
1 l sirćeta
5 kašika soli
1 kesica konzervansa
1 kesica vinobrana

Oljuštiti šargarepu , oprati, kao i ostalo povrće.Ređati red paprike, paradajza , šargarepe , krastavčiće i karfiol pa preliti prelivom.U dublju posudu sjedini vodu , sirće , so , konzervans i vinobran , promešati i preliti povrće.


Zeleni paradajz u tegli



Sastojci :

1 kg sitnijeg zelenog paradajza
1 šargarepa
2 glavice belog luka
0,5 l vode
1 dl sirćeta
2 kašike soli
malo konzervansa
malo vinobrana
1 kesica bibera
2 lista lovora
malo slačice

Paradajzu iseći malo vrhove i zaseći popreko sa obe strane da se napravi krstić.
Šargarepu i beli luk iseckati na tanke listiće.Na jednoj strani zasečenog paradajza stavljati šargarepu a na drugu beli luk.Paradajz ređati u tegle i preliti rastvorom.Sjediniti vodu , sirće , so , vinobran i konzervans , naliti teglu , dodati slačicu , biber i lovor , zatvoriti teglu i držati na hladnom mestu.

Kečap



Sastojci :

10 kg paradajza
300 gr šećera
150 gr soli
200 gr gustina
2 kesice konzervansa
1 kesica origana

Paradajz samleti na mašini za mlevenje paradajza.U dublju šerpu sjediniti paradajz , šećer i so pa kuvati 1 sat. U jednu posudu rastvoriti gustin i 1 litar kuvanog paradajza , pa preručiti u paradajz koji se kuva , dodati konzervans i origano i kuvati još malo da se kečap zgusne.Skloniti sa šporeta , malo prohladiti i puniti flaše.

Ajvar od plavog patlidžana



Sastojci :

5 kg zelene mesnate paprike
2,5 kg plavog patlidžana
3 glavice belog luka
2,5 dl ulja
so
1-2 kašike sirćeta
1 kesica konzervansa

Paprike  ispeći , oljuštitii .Patlidžane ispeći , oljuštiti , očistiti od semenki i samleti na mašini za meso sa paprikama.Sve sipati u veću šerpu , dodati ulje i kuvati dok se masa ne zgusne.Kada masa bude gusta dodati soli po ukusu i sitno seckani beli luk pa još malo kuvati.Pred sam kraj kuvanja sipati sirće i konzervans.Kuvati još10-15 minuta , skloniti sa šporeta i puniti zagrejane tegle . Zatvarače stavljati tek kada se ajvar ohladi.Držati na hladnom mestu.

Ljutenica od šargarepe i ljutih papričica



Sastojci :

3 kg šargarepe
250 gr ljutih papričica
2,5 dl ulja
4 glavice belog luka
so
malo sirćeta
malo konzervansa

Šargarepu oljuštiti i skuvati.Papričice ispeći i oljuštiti.Kuvanu šargarepu ohladiti ,iseći na manje kockice , dodati iseckane papričice , beli luk , ulje , soli po ukusu , sirće i konzervans.Sve dobro promešati i ostaviti na hladnom da odstoji 24 časa uz povremeno mešanje da se sve lepo sjedini.Sutradan puniti manje teglice i držati na hladmom mestu.