Translate

понедељак, 24. фебруар 2014.

Rascvetani paketići


Sastojci :
Testo:

400 gr brašna
2 kašike kisele pavlake
2 žumanca
70 gr margarina 
1 mala kašika šećera
1 dl mleka
so
pola kvasca

Fil :

marmelada po želji
šećer u prahu za posipanje


Kvasac otopiti sa malo mleka.U dublju posudu sjediniti brašno , šećer i so. Margarin omekšati pa umutiti sa žumancima i pavlakom i dodati u brašno.Dodati otopljeni kvasac i sve zamesiti sa mlakim mlekom da se dobije srednje tvrdo testo.Ostaviti na toplom da naraste.

Naraslo testo izručiti na radnu površinu , premesiti ,  rastanjiti oklagijom i seći kocke.Usvaku kocku staviti po malo marmelade pa sve četiri ivice spojiti u vis  i ređati u podmazani pleh.Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći paketiće dok ne porumene.Pečene i ohlađene paketiće posuti šećerom u prahu.


уторак, 18. фебруар 2014.

Ljubavni sendviči

Sastojci za testo :

4 jaja
1 mala šoljica od kafe mleka
1 mala šoljica ulja
15 kašika šećera
35 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera

Roze fil :

1 l mleka
10 kašika šećera u prahu
3 kesice pudinga sa ukusom jagode
250 gr margarina
250 gr šećera u prahu

Beli fil :

0,2 l mleka
6 kašika šećera
1,5 kašika gustina
1,5  kašika brašna
70 gr šećera u prahu
125 gr margarina



Dekoracija crveni kristali :

0,5 l vode
6 kašika šećera
2 kesice crvenog preliva za torte
Preliv :
čokoladne mrvice
200 gr bele čokolade
100 gr crne čokolade


Penasto umutiti jaja , vanilin šećer i šećer.Postepeno dodavati prašak za pecivo , ulje , mleko , sok i brašno.Sve lepo sjediniti i masu  po malo stavljati u zagrejani kalup i peći galete dok ne porumene.Pečene galete premazati marmeladom po želji .
Puding rastvoriti sa malo mleka a ostatak sastaviti sa šećerom i staviti da se kuva.Kada mleko počne da ključa umešati rastvoreni puding i skuvati gust krem .Penasto umutiti margarin sa šećerom u prahu i sjediniti sa ohlađenim pudingom.
Sastaviti brašno i gustin , dodati šećer i mleko pa sve kuvati na tihoj vatri dok se krem ne ukuva i zgusne ( kao puding ).Skloniti sa špreta i ohladiti.Penasto umutiti margarin i šećer u prahu , dodati ohlađeni krem i promešati .
Sastaviti preliv za torte , šećer i vodu pa kuvati dok masa ne počne da želira , skloniti sa šporeta i preručiti u veliki četvrtasti pleh i ostaviti sa se stegne.Kada se preliv stegao nožem seći male kockice.

Sa rozim filom sastavljati po dva kolača , ivice namazati belim filom , uvaljati u crvene kristale ili čokoladne mrvice pa odozgo preliti otopljenom belom čokoladom ili ceo kolač preliti otopljenom crnom čokoladom.




понедељак, 17. фебруар 2014.

Ljubavne šubarice

Sastojci za testo :

5 jaja
200 gr šećera
1 kesica praška za pecivo
12 kašika mleka
12 kašika brašna
1 kašika kakaa
3 kafene male šoljice ulja

Fil :

0,5 l mleka
10 kašika šećera
3 kašike gustina
3 kašike brašna
125 gr šećera u prahu
250 gr margarina

Preliv :

100 gr kokosa
100 gr čokolade




Penasto umutiti belanca sa šećerom pa postepeno dodavati žumanca , prašak za pecivo ,mleko , ulje , brašno i kakao.Sve dobro sjediniti i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.Pečenu koru ohladiti i pomoću modle u obliku srca vaditi oblike.
Sastaviti brašno i gustin , dodati šećer i mleko pa sve kuvati na tihoj vatri dok se krem ne ukuva i zgusne ( kao puding ).Skloniti sa špreta i ohladiti.Penasto umutiti margarin i šećer u prahu , dodati ohlađeni krem i promešati .
Dva srca spajati kao vanilice kremom ,kao i sa strane pa uvaljati u kokos i preliti odozgo sa otopljenom čokoladom.



недеља, 09. фебруар 2014.

Vatrene kocke

Ja nisam napisala ovu priču niti se  zna ko je , ali meni je ona prirasla za srce i pokazuje koliko je Ljubav velika i moćna stvar u našim životima.Za predstojeći Dan zaljubljenih pročitajte ovu priču i sladite se uz ljubavne kolače sa voljenom osobom.


Nekada davno postojalo je ostrvo na kome su živeli: Sreća, Tuga, Taština,
Bogatstvo, Znanje i Ljubav.
Jednoga dana je objavljeno da će ostrvo potonuti,
tako da su svi, koji su imali, pripremili svoje čamce i otišli.
Ljubav je jedina ostala.
Želela je da bude tu do poslednjeg trenutka.
Kada je ostrvo skoro potpuno potonulo, Ljubav je odlučila da potraži pomoć.

Bogatstvo je upravo prolazilo pokraj ostrva u velikom čamcu.
Ljubav je rekla: “Bogatstvo, možeš li me povesti sa sobom?”
Bogatstvo je odgovorilo: “Ne, ne mogu. Imam mnogo zlata i srebra u čamcu
i nema mesta za tebe.”

Tada je Ljubav odlučila da potraži pomoć od Taštine koje je tu prolazila u prelepom čamcu.
“Taštino, pomozi mi!”
“Ne mogu ti pomoći Ljubavi. Pa ti si sva mokra i možeš uništiti moj čamac.”

Posle Taštine naišla je Tuga, pa je Ljubav i od nje zatražila pomoć.
“Tugo, molim te, pusti me da idem sa tobom!”
“O, ja sam tako tužna i treba mi samoća. Ne, ne mogu te povesti sa sobom.”

A onda je Sreća prošla pored Ljubavi, ali je bila toliko srećna da nije ni primetila
da je ostrvo skoro sasvim potonulo i da Ljubav traži pomoć. A Ljubav ju je zvala i zvala!

Odjednom, začuo se glas: “Ljubavi, dođi, ja ću te povesti!”
Ljubav je bila toliko zahvalna i srećna da se nije setila da upita stranca kako mu je ime.
A stranac je, čim je Ljubav iskrcao na obalu, otišao svojim putem.

Tada je Ljubav upitala Znanje ko je bio ovaj stranac.
Znanje je odgovorilo: “Bilo je to Vreme!”
“Vreme?!”, začudila se Ljubav, “ali zašto mi je baš Vreme pomoglo?”
Znanje se nasmejalo i sa dubokom mudrošću odgovorilo:
“Zato, jer je jedino Vreme sposobno da shvati koliko je Ljubav velika!”


Sastojci za koru :

6 jaja
6 kašika šećera
3 kašike brašna
3 kašike mlevenih oraha
1 kesica praška za pecivo

Fil :

1 l mleka
100 gr pudinga od vanile
2 kesice vanilin šećera
250 gr margarina
13 kašika šećera
100 gr čokolade
100 gr šlaga
200 - 250 gr plazma keksa
250 gr petit keksa
2 - 3 dl mleka za umakanje keksa

Dekoracija :

200 gr šlaga

Crveni kristali :

0,5 l vode
6 kašika šećera
2 kesice crvenog preliva za torte

Odvojiti belanca od žumanca pa umutiti sa šećerom čvrst sneg.Žumanca umutiti sa praškom za pecivo pa dodati brašno , orahe i umućena belanca.Sve dobro sjediniti i preručiti u pleh obložen papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Pečenu koru ohladiti.

 Rastvoriti sa malo mleka puding a ostatak sipati u šerpu i dodati šećer i vanilin šećer i kuvati.Kada mleko počne da ključa dodati rastvoreni puding i skuvati gust krem.Skloniti sa šporeta i ohladiti.Margarin penasto umutiti i sjediniti sa pudingom pa podeliti fil na dva dela i u jedan umešati otopljenu čokoladu.Šlag umutiti sa mlekom ili vodom.
Koru poprskati sa malo mleka pa naneti svetli fil i poređati plazmu koja je bila umakana u vruće mleko kako bi omekšala.Preko plazme naneti šlag .Keks petit umakati u vruće mleko i ređati preko šlaga.Potom naneti tamni fil i ukrasiti celu tortu šlagom.
Sastaviti preliv za torte , šećer i vodu pa kuvati dok masa ne počne da želira , skloniti sa šporeta i preručiti u veliki četvrtasti pleh i ostaviti sa se stegne.Kada se preliv stegao nožem seći male kockice i naneti na šlag.


Piletina sa šampinjonima u krem sosu

Sastojci :

2 glavice crnog luka
300 gr šampinjona
2 bataka 
1 belo meso
250 ml neutralne pavlake
vegeta
origano ili bosiljak
ulje


Belo meso i batkove skuvati , ohladiti i iseckati na sitnije komade.
Crni luk sitno iseckati i izdinstati na ulju pa dodati šampinjone sečene na tanke listiće i sve dinstati dok sve ne omekša i lepo se uprži.

Potom dodati seckano meso , vegetu , origano ili bosiljak i preliti  neutralnom pavlakom i krčkati još malo da se svi sastojci lepo povežu.


Servirati uz kuvani pirinač.