Translate

среда, 30. април 2014.

Majski meni za časopis

U majskom broju  časopisa Njam - njam koji izlazi svakog 10- tog u mesecu možete pronaći ove recepte .

1. Loren kolač
2. Kolač sa makom
3. Bečka baklava
4. Aromatični kolač od limuna


1.Gibanica sa tikvicama
2. Tart sa koprivama i sirom
3.Pohovane kikiriki tikvice
4. Slane štrudlice sa čajnom i kačkavaljem


1. Krofnice od đigerice
2. Gratin od tikvica i mlevenog mesa

недеља, 27. април 2014.

Rolat sa spanaćem i susamom



Sastojci za koru :

5 jaja
1 kesica praška za pecivo
2 dl jogurta
1 kašičica soli
200 gr brašna
100 gr obarenog spanaća

Sastojci za fil :

500 gr sira
100 gr pečenog susama
150 gr sitno seckane šunke

Premaz :

 1 kisela pavlaka

Susam staviti u dublju šerpu i na ringli peći susam uz povremeno mešanje, pazeći da ne izgori.
U dublju šerpu sipati vodu i malo soli pa staviti da provri . U ključalo spustiti svež spanać i malo ga blanširati. Kada je spanać blanširan vaditi i stavljati u posudu sa hladnom vodom ( da bi zadržao zelenu boju ) malo ostaviti da odstoji pa ga ocediti i sitno iseckati.Umutiti žumanca sa praškom za pecivo , dodati so , jogurt , brašno i spanać.Umutiti belanca u čvrst sneg pa dodavati kašiku po kašiku u smesu od žumanaca.Sjediniti i sipati u pleh namazan uljem i posut brašnom. Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći .
Pečenu koru prekriti mokrom krpom , kako bi omekšala i urolati testo.Ostaviti da se ohladi.
Izgnječiti sir  , dodati sitno seckanu šunku i susam. Sve sjediniti i namazati koru pa je urolati.Odozgo premazati kiselom pavlakom.

субота, 26. април 2014.

Arapski ili orijentalni kolač

Sastojci za testo :

130 ml ulja
150 ml jogurta
1 jaje
2 kesice vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
500 gr brašna

Sirup :

2 čaše od 2 dl šećera
3 čaše vode
sok od 1 limuna
2 kesice vanilin šećera

U dublju posudu sjediniti šećer , vanilin šećer , limunov sok i vodu i skuvati sirup pa ostaviti da se skroz ohladi.
Umutiti jaje sa vanilin šećerom pa postepeno dodavati , ulje , jogurt, prašak za pecivo i brašno i zamesiti testo.Pomoću oklagije rastanjiti da bude tanko u četvrtastu koru i seći trake debljine pola prsta .Svaku traku motati oko viljuške (da ne bude puno zategnuto kako bi se lakše testo skinulo ).U dublju šerpu zagrejati ulje i sa viljuške skidati uvijeno testo i spuštati u ključalo ulje i pržiti sa obe strane , vodeći računa da se spiralice ne rasture ,dok ne porumeni.
Pržene spiralice ređati u dublji pleh i preliti ohlađenim sirupom.

Pohovani losos

Kod nas na trpezi malo , malo pa se nađe i neko jelo od ribe.Kada spremam prženu ribu najradije je uvaljam u prezle jer mi onda ima fenomenalan ukus , mada i sa kukuruznim brašnom nije loša ali ubedljivo mi se ova varijanta više sviđa.

Sastojci :
Fileti lososa
vegeta
brašno
prezle
ulje

Filete lososa premazati vegetom. Uvaljati u brašno pa u prezle i pržiti u dubokom vrelom ulju sa obe strane dok ne porumeni.

среда, 23. април 2014.

Vesela farma mafini

Pred Uskrs sam dosta razmišljala šta da kupim bratovoj klinki koja ima malo više od  dve godine i koja ima svašta nešto od igračaka.Na pamet mi je palo da joj napravim lepe mafine sa figuricama  raznih životinja.Naravno ,uvek  kada se nešto specijalno sprema desi se da negde zapne i neće da ispadne onako kako sami želite, Imala sam malih problemčića sa fondanom ali sam to nekako sredila.Mafini životinje su ispali super u odnosu na problem.
Svanuo je i taj dan a ja nisam  mogla da dočekam  i  vidim njenu reakciju na mafine jer ko god ih je video bio je oduševljen i tražio po jedan za sebe.Mala klinka je bila oduševljena i jedino što mi je našla zamerku je ovo kako je ona rekla :   "A kuca ?Gde je kuca ? "Opssssssss zaboravila sam kucu a ona je kao i svako dete na nju zaboravila i počela da se igra i pokazuje svima koji su došli u goste šta je dobila.Ja sam zadovoljna kada vidim njen osmeh jer veće sreće i radosti od toga nema.


Sastojci :
3 jaja 1 čaša od 2 dl šećera 1 čaša od 2 dl ulja 1 čaša od 2 dl jogurta 2 čaša od 2 dl brašna 1 kesica praška za pecivo 1 kesica burbon vanilin šećera rendana kora jednog limuna 250 gr jagoda
Dekoracija :
fondan
Penasto umutiti jaja sa vanilin šećerom i šećerom pa postepeno dodavati prašak za pecivo, ulje , jogurt,brašno i limunovu koru.Sve sjediniti i preručiti u kalupe za proju gde su stavljene papirne korpice.Jagode iseći na listiće i poređati preko kolača .Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći kolač .Pečeni i ohlađeni kolač ukrasiti fondanom.

Uskršnji meni

- Kuvana jaja u kiflicama -
Sastojci :
500 gr brašna 1 sveži kvasac 1 mala kašika šećera 2 male kašike soli 2 dl ulja 50 gr margarina mleko da se zamesi testo 10 kuvanih jaja
Premazivanje: 1 jaje 50 gr susama
Kvasac potopiti sa malo mlake vode i ostaviti da se otopi. U dublju posudu sipati brašno u koje dodati šećer , so , ulje , otopljeni kvasac i zamesiti sa mlakim mlekom srednje tvrdo testo.Ostaviti na toplom mestu da naraste. Jaja skuvati , ohladiti i oljuštiti. Naraslo testo preručiti na radnu površinu , premesiti , kidati male loptice , pa svaku rastanjiti oklagijom , do pola napraviti rezove nožem ,staviti jaje i urolati . Napravljene kiflice ređati u podmazani pleh , premazati umućenim jajetom i posutu susamom . Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći kiflice .



- Zečići od testa -
Sastojci :
1 kg brašna 2 kašike suvog kvasca so voda za zamesivanje
Premaz :
1 jaje
U dublju posudu pomešati brašno , so , kvasac i zamesiti sa mlakom vodom srednje tvrdo testo.Ostaviti da naraste na toplom mestu.Naraslo testo preručiti na radnu površinu , premesiti i kidati manje loptice.Svaku lopticu rastanjiti u traku i uviti je u spiralicu.Jednu spiralu staviti u sredinu i pa od malo testa napraviti lopticu za rep.Potom od malo veće loptice formirati valjak pa ga nožem zaseći do pola kako bi se dobila glava zeca.Pomoću bibera u znu napraviti oko i premazati celog zeku umućenim jajetom.Rernu zarejati na 250 stepeni i peći zečiće .

- Uskršnja gnezda -
Sastojci : Testo :
4 jaja 1 čaša od 2 dl brašna 1 čaša od 2 dl vode 1/2 čaše od 2 dl ulja 1 kesica praška za pecivo prstohvat soli
Fil :
300 gr mekšeg sira 200 gr kisele pavlake 50 gr majoneza malo bosiljaka
Ukrašavanje :
5 kuvanih jaja 6- 7 rotkvica peršun
U dublju šerpu sjediniti vodu , ulje , so i prašak za pecivo pa staviti na šporet da se kuva.Kad počne da ključa umešati brašno i varjačom mešati da se masa ujednači i postane glatka .Skloniti sa šporeta i skroz ohladiti .U ohlađeno testo dodavati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom da se sve lepo sjedini i postane kompaktno. Pomoću male kašike vaditi po malo testa i ređati u podmazani pleh vodeći računa da nije blizu jedno do drugog jer će prilikom pečenja da naraste.Rernu zagrejati na 200 - 220 stepeni i staviti pleh u šporet da se testo peče dok ne naraste i blago porumeni. U toku pečenja nipošto ne otvarati rernu jer će krofne odmah splasnuti. Pečenim krofnicama odmah seći vrh . Sastaviti sir , pavlaku , majonez i sitno seckani sveži bosiljak , pa pomoću šprica za tortu ,puniti gnezda.Usvako gnezdo staviti po kolut jaja , dva koluta rotkvice i grančicu peršuna.




- Šaum šargarepe punjene salatom od šećeraca -
Sastojci :
1 pakovanje lisnatog testa 200 gr kukuruza šećerca 200 gr kuvanog graška 200 gr mekšeg sira 200 gr kisele pavlake so 1 jaje 1 kesica prehrambene naranđaste boje
Lisnato testo omekšati pa ga rastanjiti oklagijom što tanje i seći trake debljine prsta.Trake premazati umućenim jajetom i obmotavati kalup za šaum rolne.Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći dok testo ne porumeni.Pečene rolne ohladiti i ofarbati bojom Posebno skuvati šećerac i grašak. .U dublju posudu sastaviti , grašak ,šećerac , sir i pavlaku posoliti po ukusu i puniti šargarepice.


- Svinjska pečenica špikovana sa suvim šljivama -
Sastojci :
2 kg svinjske pečenice 100 gr suvih šljiva bez koščice so , vegeta , mast
Garnirung :
100 gr šećerca 100 gr graška 100 gr krompira 100 gr šargarepe
Sos :
100 gr šampinjona 2 kašike brašna 3 kašike kisele pavlake vegeta ulje
Meso dobro posoliti i ostaviti da preko noći odstoji pa sutradan ga na što više mesta nožem zaseći i u te rezove puniti šljive.Opet meso namazati vegetom i mašću pa uviti u aluminijumsku foliju i peći na 250 stepeni oko 1 sat.Skinuti foliju i zapeći pečenicu sa svih strana kako bi se dobila lepa korica. Povrće posebno obariti u slanoj vodi. Šampinjone sitno iseckati i prodinstati na malo ulja dok ne omekšaju pa dodati brašno i vegetu.Mešati da se sve sastavi pa dodati kiselu pavlaku i kuvati još malo da delimično sva tečnost ispari.

- Piletina sa mladim lukom i šampinjonima -
Sastojci :
500 gr pilećeg belog mesa 5 veza mladog crnog luka 300 gr šampinjona 200 gr kisele pavlake vegeta ulje
Piletinu iseckati na kockice dodati vegetu i propržiti na ulju.Kada je gotova izvaditi je i u istoj masnoći pržiti seckani luk i šampinjone dok ne omekšaju.Potom vratiti piletinu , dodati kiselu pavlaku i sve mešati da se svi sastojci dobro sjedine .


  - Tortice zečići -
Sastojci za koru :
6 jaja 6 kašika šećera 3 kašike brašna 3 kašike mlevenih oraha 1 kesica praška za pecivo
Fil :
0,5 l mleka 2 kesice pudinga od karamele 125 gr margarina 8 kašika šećera
Dekoracija :
Fondan
Odvojiti belanca od žumanca pa umutiti sa šećerom čvrst sneg.Žumanca umutiti sa praškom za pecivo pa dodati brašno , orahe i umućena belanca.Sve dobro sjediniti i preručiti u pleh obložen papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Pečenu koru ohladitii iseći na kocke 5x5 cm. Rastvoriti sa malo mleka puding a ostatak sipati u šerpu i dodati šećer i kuvati.Kada mleko počne da ključa dodati rastvoreni puding i skuvati gust krem.Skloniti sa šporeta i ohladiti.Margarin penasto umutiti i sjediniti sa pudingom.Dve isečene kocke spajati sa filom kao vanilice i premazati sa strane. Obložiti fondan oko tortice i ukrasiti odozgo bombonicama i zekom od fondana.

-  Zekini kolačići od šargarepe -
Sastojci :
100 gr rendane šargarepe 50 gr seckanih oraha 100 gr šećera 2 jaja 1,5 dl ulja 200 gr brašna 1 kesica cimeta malo mlevenog karanfilića 1/2 kesice praška za pecivo
Posipanje :
prezle
Preliv :
100 gr šećera u prahu malo vruće vode šargarepice od fondana
Penasto umutiti jaja i šećer pa postepeno dodavati seckane orahe,ulje , brašno,pecivo , cimet , karanfilić i šargarepu.Male kalupe podmazati uljem i obilno posuti prezlama i puniti kalupe masom.Rernu zagrejati na 180 stepeni i peći kolačiće dok ne porumene.Pečene kolačiće izvaditi iz rerne i ostaviti da malo odstoje .Šećer u prahu sastaviti sa malo vruće vode i mešati da se dobije čvrsta bela masa , preliti kolače i ukrasiti šargarepicama od fondana.

- Mafin pilići -
Sastojci :
3 jaja 1 čaša od 2 dl šećera 1 čaša od 2 dl ulja 1 čaša od 2 dl jogurta 2 čaša od 2 dl brašna 1 kesica praška za pecivo 1 kesica burbon vanilin šećera rendana kora jednog limuna 250 gr jagoda
Dekoracija :
fondan
Penasto umutiti jaja sa vanilin šećerom i šećerom pa postepeno dodavati prašak za pecivo, ulje , jogurt,brašno i limunovu koru.Sve sjediniti i preručiti u kalupe za proju gde su stavljene papirne korpice.Jagode iseći na listiće i poređati preko kolača .Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći kolač .Pečeni i ohlađeni kolač ukrasiti fondanom.

уторак, 15. април 2014.

Med od maslačka

Kada je Ingrid sa bloga   Prekratak dan  zadala temu samoniklo jestivo bilje za igricu   Ajme, koliko nas je! odmah mi je pao na pamet ovaj moj receptić koji odavno čuči tamo negde i čeka da se objavi.



Sastojci :

380 cvetova maslačka
4 l vode
4 limuna
4 kg šećera

Limun iseći na kolutove i kuvati sa vodom i cvetovima maslačka jedan ipo sat.Potom procediti kroz gazu i dodati šećer pa kuvati još 20 minuta ili do željene gustine.

Štrudlice sa makom

Sastojci za testo :

1 kvasac
1 kašika šećera
1 mala kašika soli
1 šolja od bele kafe ulja
1 kg brašna
600 ml mleka

Fil :

200 gr maka
300-400 ml mleka
šećer po ukusu
200 gr margarina

Posipanje :

100 gr šećera u prahu

Potopiti kvasac , šećer i so sa malo mleka i ostaviti da uskisne.U dublju posudu sjediniti brašno , ulje ,uskisli kvasac i zamesiti sa mlakim mlekom.Ostaviti testo na toplom da naraste.
Mak popariti sa toplim mlekom , dodati šećera po ukusu.
Naraslo testo preručiti na radnu površinu , premesiti i pomoću oklagije razvući u četvrtastu kocku debljine prasta i seći trake.Svaku traku seći na nekoliko mesta da se dobije manja forma kocke ,premazati pripremljenim filom  preklopiti .
Ređati štrudlice u pleh i na svaku staviti po malo margarina.
Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći štrudlice dok ne porumene.
Pečene i ohlađene štrudlice posuti šećerom u prahu.

Sočna pita sa višnjama i grizom


Sastojci :


500 gr kora za pitu
250 gr griza
1 šolja za belu kafu ulja
2 šolje šećera
2 šolje jogurta
1 kesica praška  za pecivo
400 gr višanja
3 kesice vanilin šećera

U  dublju posudu sastaviti griz, ulje jogurt ,prašak za pecivo ,šećer i vanilin šećer.Sve dobro izmešati .Kore ređati u pleh u koji će se pita peći.Mešavinom premazati  koru stavljati po 4 kore jednu na drugu naneti višnje  pa opet preko stavljati kore i ponavljati postupak dok se sav materijal ne utroši. .Kore nakvasiti sa vodom  i posuti ih šećerom .Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći pitu.Kad je pita ispečena izvaditi iz rerne i pokriti je mokrom krpom i ostaviti da odstoji desetak minuta pa seći na kocke.

петак, 11. април 2014.

Blogerska igrica - mojih pet omiljenih peciva.

I naravno posle pet omiljenih poslastica ide i pet mojih omiljenih peciva.


1. Puter kiflice.
2. Pogačice sa čvarcima.

3. Viršle u testu - Hrenovke.

4. Prolećne projice sa mladim lukom i spanaćem.

5. Hrskavi i laki brzi kruzici.

 Za sve vas koji želite da se igrate dovoljno je da skinete donju sliku pekara i nastavite igricu.

четвртак, 10. април 2014.

Blogerska igrica - mojih pet omiljenih poslastica.

Već neko vreme po blogovima kruži ova igrica sa pet omiljenih poslastica.Čitajući recepte na Coolinariji videla sam da poziva sve koji žele da se priključe ,  pa sam  rešila  da i ja dam svoj doprinos ovoj slatkoj  igri sa mojih pet omiljenih poslastica.

1. Čokoladna pita.


 2. Cheesecake sa malinama.



3.Crni gringo.


 4. After eight sa makom.



5.Paunov rep.



Neću  nikoga predložiti jer ne znam koje sve učestvovao , zato ko hoće može da se igra samo neka skine donju sliku .


понедељак, 07. април 2014.

Suncokreti

Sastojci :

1 kg brašna
1 kvasac
2 male kašike šećera
2 male kašike soli
2 dl ulja
voda za mešenje testa

Fil :

300 gr običnog belog sira
200 gr seckane šunke
5 kašika ajvara

Premazivanje :

1 jaje
susam.

Kvasac potopiti sa malo mlake vode da se otopi.U dublju posudu sjediniti brašno , so , šećer , ulje , rastopljeni kvasac i sve zamesiti sa mlakom vodom da se dobije srednje tvrdo testo.Ostaviti na toplom da testo naraste.Naraslo testo preručiti na radnu površinu , razmesiti i praviti manje loptice.Svaku lopticu oklagijom rastanjiti pa staviti na sredinu sjedinjeni sir , ajvar i šunku.Ivice podići na gore i spojiti, okrenuti lopticu na drugu stranu i iseći na nekoliko mesta .Svaki isečeni deo testa izokrenuti tako da fil bude gore .Poređati u pleh , premazati umućenim jajetom , posuti susamom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

недеља, 06. април 2014.

Rolat jagodica

Sastojci :

4 jaja
120 gr šećera
120 gr brašna
prstohvat soli
crvena i zelena prehrambena boja

Fil :

2 dl mleka
4 kašike šećera
1 kašika gustina
1 kesica pudinga od jagode
150 gr margarina


Penasto umutiti jaja i šećer pa dodati prstohvat soli i brašno.Od pripremljene mase odvojiti 3 - 4 kašike testa za šaranje.
U kesu za zamrzivač staviti kašiku testa za šaranje , iseći malo vrh , koliko da prođe masa ,pa istiskivati tačkice na pleh obložen papirom za pečenje u vidu grozda.Pleh staviti u zamrzivač na deset minuta.



Jednu kašiku testa obojiti u zelenu boju i praviti peteljke ( testo staviti u kesu za zamrzivač , iseći malo vrh i istiskivati blagi oblik slova u ).Staviti pleh u zamrzivač na deset minuta.


Ostatak testa obojiti u crvenu boju pa puniti unutrašnjost tako da se dobije forma jagode i ostaviti u zamrzivač na deset minuta.

Izvaditi pleh i preliti preko ostatak testa i peći u zagrejanoj rerni na 150 - 180 stepeni.Voditi računa da testo ne izgori i dobije tamnu boju.
Pečeni rolat izvaditi sa papirom i staviti na mokru krpu i urolati i pažljivo urolati da ne bi ispucao.

Rastvoriti puding i gustin sa malo mleka a ostatak sjediniti sa šećerom pa kada počne da ključa umešati puding i skuvati gust krem.Skloniti sa šporeta i ohladiti.Penasto umutiti margarin i sjediniti sa filom i filovati rolat.



уторак, 01. април 2014.

Slana srculenca sa ajvarom i sirom

Sastojci :

1 kg brašna
1 kvasac
2 male kašike šećera
2 male kašike soli
2 dl ulja
voda za mešenje testa

Fil :

300 gr običnog belog sira
200 gr seckane šunke
5 kašika ajvara

Premazivanje :

1 jaje
susam.


Kvasac potopiti sa malo mlake vode da se otopi.U dublju posudu sjediniti brašno , so , šećer , ulje , rastopljeni kvasac i sve zamesiti sa mlakom vodom da se dobije srednje tvrdo testo.Ostaviti na toplom da testo naraste.Naraslo testo preručiti na radnu površinu ,premesiti i pomoću oklagije razvući u četvrtasu koru.Sir , šunku i ajvar sjediniti i premazati koru pa ivice uvijati prema sredini.Seći tanke kriške , ređati u pleh , premazati umućenim jajetom i posuti susamom.
Rernu uključiti na 250 stepeni i peći srculenca dok ne porumene.