Translate

петак, 30. мај 2014.

Recepti za junski broj časopisa Njam - njam.

U novom junskom broju časopisa Njam - njam , koji izlazi svakog  10 - tog  u mesecu ,možete pronaći recepte za lisnate pogačice punjene šampinjonima , fokaču sa maslinama , salatu tifani , marinirani svinjski ragu , kremisimo kolač i mnogo , mnogo još proverenih i ukusnih recepata.


 - Slani rolat sa kačkavaljem - 



- Salata tifani - 






- lisnate pogacice punjene šampinjonima -




    - Fokaco sa maslinama -



- Musaka od tikvica i pohovanih paprika -




  - Marinirani svinjski ragu -




 - Čokoladne mačje oči -




- Afrička kraljica -




- Straćatela kolač -



- Kremisimo kolač -




четвртак, 29. мај 2014.

Krem bananko kolač


Sastojci za koru :

250 gr mlevene plazme
50 gr margarina
3 kašike meda
4 kašike neskvika ili kakaa
mleko

Fil :

0,6 l mleka
7 kašika šećera
2 kesice pudinga sa ukusom banane
200 gr margarina
1 banana
100 gr šlaga

Dekoracija :

100 gr šlaga



U dublju posudu sastaviti plazmu , neskvik , margarin i med pa po potrebi dodavati po malo mleka da se dobije ujednačena glatka masa.Masu izručiti u okrugli kalup i ravnomerno rasporediti .
Puding rastvoriti sa malo mleka a ostatak sastaviti sa šećerom i staviti da se kuva.Kada mleko počne da ključa umešati puding i skuvati gust krem.Skloniti sa šporeta i ohladiti.Margarin penasto umutiti i sjediniti sa filom pa rasporediti preko kore.Šlag umutiti i dodati ispasiranu bananu ,dobro sjediniti i naneti preko fila.Opet umutiti ostatak šlaga i naneti preko šlaga sa bananom.Kolač služiti dobro ohlađen.


Sočne krmenadle sa pomorandžom

Sastojci :

4 krmenadle
3 pomorandže
300 ml pilećeg bujona
2 čena belog luka
2 kašike ljutog kečapa
2 kašike seckanog peršuna
maslinovo ulje 
so

Pripremiti marinadu od isceđenih pomorandža , kečapa, sitno seckanog belog luka i peršuna .Krmenadle izlupati , posoliti i preliti marinadom pa ostaviti da odstoje oko 15 - 20 minuta.
U dublji tiganj zagrejati maslinovo ulje , poređati krmenadle i samo ih sa obe strane malo ispržiti koliko da se dobije braonkasta boja pa naliti bujon i krčkati na tihoj vatri dok meso ne odmekne.Kada je meso mekano sačekati da ispari sva tečnost i  zapeći sa obe strane.

уторак, 13. мај 2014.

Hrana ljubavi palačinke

Sastojci :

10 palačinki
0,5 l mleka
2 kesice pudinga od vanile
5 kašika šećera

Pohovanje :

3 jaja
brašno
prezle
ulje

Dekoracija :

eurokrem


Puding rastvoriti sa malo mleka a ostatak sastaviti sa šećerom i staviti da se kuva.U ključalo mleko sipati rastvoreni puding i skuvati gust krem.Skloniti sa šporeta i prohladiti.
Na sredinu palačinke staviti po kašiku - dve pudinga pa bočne delove savijati preko fila da se dobije kocka.Svaku palačinku ovlaš nakvasiti mlakom vodom , uvaljati u brašno , umućena jaja , prezle i pržiti u zagrejanom ulju sa obe strane da porumene.
Pohovane palačinke ređati na papirnu salvetu da upije suvišnu masnoću .
Za kraj na svaku palačinku staviti po  jednu kašiku belog i crnog eurokrema.


Bela projara sa sirom

Sastojci :

4 jaja
1kesica praška za pecivo
3 kafene šoljice ulja
4 šoljice kukuruznog belog brašna
4 šoljice običnog belog brašna
4 šoljice vode
2 kriške kravljeg sira
so

Penasto umutiti jaja pa postepeno dodavati sve sastojke.Masu preručiti u podmazani pleh i ostaviti da odmara 30 minuta.Rernu zagrejati na 250 stepeni , staviti pleh i smanjiti temperaturu na 200 stepeni.Pečenu projaru izvaditi iz rerne , malo prohladiti i služiti uz jogurt , kiselo mleko ili pavlaku.


петак, 09. мај 2014.

Pogača Ruža

Sastojci :

0,5 l mleka
1 kvasac
1 mala kašika soli
1 kesica praška za pecivo
100 ml ulja
4 žumanca
1 kg brašna

Premazivanje :

250 gr margarina
4 belanca
susam

U toplo mleko staviti kvasac da se istopi.U dublju posudu pomešati brašno , so , prašak za pecivo , ulje , umućena žumanca i sve zamesiti sa mlekom i otopljenim kvascom ( ako je malo mleka za zamesivanje dodati još mleka ili vode )da se dobije srednje tvrdo testo.Testo podeliti na dve lopte i svaku razvući u četvrtasu koru pa premazati margarinom , preklopiti u knjigu i ostaviti da odmara 30 minuta.Postupak premazivanja ponoviti još dva puta.Kada se testo tri puta odmaralo rastanjiti u četvrtastu koru , urolati , seći male ružice i ređati u podmazani pleh.Umutiti belanca pa preliti poređano testo i posuti susamom.Peći u zagrejanoj rerni na 220-250 stepenidok pogača ne porumeni.

Čemberlend torta

Sastojci za tri kore :

12 belanaca
12 kašika šećera
300 gr mlevenih oraha
3 kašike brašna

Fil 1 :

10 žumanaca
10 kašika šećera
250 gr margarina
100 gr čokolade

Fil 2 :

2 žumanca
2 kašike šećera
2 kesice vanilin šećera
2 kašike gustina
2,5 dl mleka

Grilijaš :

150 gr šećera
100 gr lešnika

Ukrašavanje :

300 gr šlaga ili fondan.


Penasto umutiti 4 belanca sa 4 kašike šećera u čvrst šne pa dodati kašiku brašna i 100 gr mlevenih oraha i polako promešati.Smesu preručiti u pleh (22x32 )obložen papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 150 stepeni.Postupak pravljenja kore ponoviti još dva puta.
Žumanca i šećer kuvati na pari dok se fil ne zgusne pa pred kraj dodati čokoladu i otopiti.Skloniti sa šporeta , ohladiti .
Sastaviti žumanca i gustin sa malo mleka a ostatak staviti da se kuva sa šećerom pa kada počne da ključa sipati pripremljenu masu i skuvati gust krem.Skloniti sa šporeta i ohladiti pa sastaviti sa prvim filom.Penasto umutiti margarin i dodati sjedinjene filove.
Karamelisati šećer pa dodati cele lešnike.Izmešati i preručiti u nauljen pleh i ohladiti.Ohlađene lešnike samleti.
Svaku koricu namazati filom i posuti mlevenim grilijašom.Celu tortu ukrasiti šlagom ili fondanom.



четвртак, 01. мај 2014.

Kuglice sa plazmom i čokoladom

Evo da vas počastim sa jednim brzinskim i nadasve fenomenalnim čoko-plazma kuglicama.Brzo se prave i još brže smaže. 


Sastojci:

125 gr margarina
250 gr šećera u prahu
 1 zamrznuta pomorandža
300 g mlevene plazme
čokolada za prelivanje kuglica
100 gr zelenih žele bombona
malo bele čokolade

Penasto umutiti margarin i šećer u prahu pa postepeno dodavati izrendanu pomorandžu i plazmu.Praviti kuglice i svaku preliti sa otopljenom čokoladom i ostaviti da se stegne.
Žele kocke seći na male kockice.Otopiti belu čokoladu pa na svaku kuglicu staviti po malo pa na nju žele kocku.

Danin prolećni rolat

Pre neki dan videla sam na blogu moje fb prijateljice Dane recept za ovaj predivan prolećni rolat i kako mi se dopao na prvo gledanje napravila sam ga i oduševila se njegovim ukusom.Stim što sam ja morala da napravim malu razliku i umesto praziluka , koji je po meni više za zimu , koristila sam mladi luk.



 Sastojci  :

2 jaja
100 gr sira
1 dl ulja
1,5 dl jogurta
1 mala kašika  soli
250 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
2 - 3 veze mladog crnog luka
1 kašika sveže seckanog peršuna
1 kašika sveže seckane mirođije
5 kuvanih jaja





Mladi luk iseckati na kolutove i kratko propržiti na malo ulja, dodati prstohvat soli seckani peršun i  seckanu mirođiju. Ostaviti da se ohladi.
Umutiti  jaja pa postepeno dodavati sir, ulje,  jogurt,  so,  brašno i prašak za pecivo. Dodati ohlađen propržen mladi luk i sve dobro sjediniti.
 Jednu polovinu mase  staviti u pleh veličine 9 x 28 cm, prethodno obložen papirom .Poređati kuvana jaja dužinom, pa staviti preko drugu polovinu mase. Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći rolat dok ne porumeni.