Translate

субота, 16. август 2014.

Gratinirani karfiol sa kačkavaljem

Sastojci :

1 glavica karfiola
prezle
5 jaja
2 dl mleka
200 gr kačkavalja
so


Karfiol iseći na cvetove i obariti u slanoj ključaloj vodi.Ocediti staviti u dublju posudu i posuti prezlom.Dodati umućena jaja sa mlekom , posoliti po ukusu .Preko toga poređati kačkavalj sečen na listove i zapeći na 200 stepeni.



понедељак, 11. август 2014.

Šeherezada

Dosta dugo imam ovaj recept i nikako da dođe na red za pravljenje.U nedostatku vremena a u velikoj želji za slatkim rešila sam da je napravim jer ništa se ne peče a torta je veoma lagana i jako ukusna.Ukućani oduševljeni a Šeherezada je postala hit ovoga leta i omiljena brza poslastica.


Sastojci :

2 pakovanja turskog keksa punjenog čokoladom
1,5 l mleka
5 kesica pudinga sa ukusom karamele
12 kašika šećera
250 gr margarina
200 gr šećera u prahu
400 gr šlaga
kisela voda za mućenje šlaga



Puding rastvoriti sa malo mleka a ostatak sipati u dublju posudu , dodati šećer i staviti da se kuva.U ključalo mleko dodati rastvoreni puding i skuvati gust krem.Skloniti sa šporeta i ohladiti.Penasto umutiti margarin sa šećerom u prahu i sjediniti sa ohlađenim kremom.Šlag umutiti sa kiselom vodom ( može i mleko ).

Keks ređati na pleh ( nemora da se umače u mleko omekšaće kad odstoji u frižideru dok se torta bude hladila ), premazati filom od karamele , naneti šlag pa opet keks i sve tako redom dok se sav materijal ne utroši.Na kraju celu tortu premazati šlagom .


четвртак, 07. август 2014.

Čoko lava mafin sa sladoledom od šumskog voća

Sastojci :

5 jaja
300 gr čokolade
250 gr margarina
200 gr šećera
200 gr brašna
sladoled od šumskog voća 

U odgovarajuću dublju šerpu staviti margarin , čokoladu i šećer pa sve otopiti neprestano mešanje na pari.Kada je masa otopljena postepeno dodavati jedno po jedno jaje uz neprestano mešanje.Kuvati još malo pa skloniti sa šporeta i umešati brašno.Modle za mafine obilno namazati margarinom i puniti ih pripremljenom čokoladnom masom.Rernu zagrejati na 250 stepeni , staviti pleh da se peče .Vreme pečenja sve zavisi od šporeta , ako je noviji tip 5 minuta je dovoljno a ako je šporet stariji 7 minuta.Mafine izvaditi iz pleha i služiti dok su vrući sa sladoledom od šumskog voća ili neki drugi po izboru.