Translate

петак, 21. новембар 2014.

Krofne sa džemom od šljiva

Kad se spomenu krofne mene one asociraju na slatkiš koji je moja nana meni spremala .Kao mala volela sam da pomažem nani u njihovoj pripremi tako što bi se popela na stoličicu i čašom vadila krugove.Mojoj nani je to bila velika pomoć jer pored puno posla na selu morala je još i da se bakće sa mojim željama tako da i kao maloj zadavala mi je zadatke i učila kako se šta sprema.Naravno kako sam rasla tako sam i mnogo toga zaboravljala ali vremenom od kada kuvam polako se prisećam raznih starinskih jela koja sam probala samo kod nje i od tada nigde više.Tako i ove krofne , za koji svaka domaćica ima svoj recept i način spremanja, posle dužeg vremena su došle na red da se naprave . A kolika je bila moja želja za njim vidi se i po slikama jer mi nije bilo teško da ih u deset sati uveče zamesim i spremim.
Sastojci :

2 jaja 1 šolja od bele kafe mleka 1 šolja od bele kafe vode 1 sveži kvasac pola male kašike soli 4 kašike šećera 7 kašika ulja brašno po potrebi
Rastopiti kvasac sa malo mlakog mleka.U dublju posudu sastaviti jaja , šećer i so pa mutiti viljuškom da se sastojci dobro umute.Potom dodati otopljeni kvasac , ulje , mlako mleko , vodu i brašna koliko da se dobije srednje tvrdo testo .Sve to se muti viljuškom malo duže kako bi testo bilo vazdušasto i puno mehurića.Kada se to postigne preklopiti testo krpom i ostaviti na toplom da naraste.Naraslo testo preručiti na radnu površinu i ne puno premešavati ,da bi ostalo vazdušasto ,rastanjiti oklagijom i vatiti okruglom modlom ili većom čašom krugove.Preklopiti ih krpom da se ne suše dok se ulje ne ugreje.Zagrejati ulje do ključanja i polako spuštati krofne i pržiti ih dok ne porumene sa obe strane.Vaditi krofne pa namazati ili ih puniti džemom od šljiva ili po želji posuti šećerom u prahu .

Pikantne kiflice sa spanaćem

Kako dugo nisam spremala kiflice , zbog raznoraznih obaveza , a pošto je ovih dana veoma hladno rešila sam da obradujem kako ukućane tako i sebe sa ovim pikantnim kiflicama.Recept sam negde videla i privukao me je na prvo gledanje pa čitanje .Do sada nikada nisam stavljala spanać u testo pa me je bilo i malo strah da li će testo da naraste ali izgleda da nisam imala potrebe za tim.Testo je naraslo i odlično se pokazalo za rad.Toplo ih preporučujem stim da se u njim može dodavati fil po želji , ja nisam ništa stavila jer ih volim prazne.Pa ako volite da eksperimentišete sa novim ukusima vi probajte a recept ide ovako.

                                                                      Sastojci :

1 kg brašna 1 sveži kvasac 1 mala kašika šećera 2 male kašike soli 2 dl ulja 100 gr blanširanog spanaća mleko da se zamesi testo
Premaz :
1 jaje seme susama


Kvasac potopiti sa malo mlake vode i ostaviti da se otopi. U dublju posudu sipati brašno u koje dodati šećer , so , ulje , otopljeni kvasac i zamesiti sa mlakim mlekom srednje tvrdo testo.Zamešeno testo podeliti na dva jednaka dela pa u jedan dodati seckani blanširani spanać i sve dobro umesiti da se sastojci povežu a drugi deo ostaje isti.Ostaviti na toplom mestu da naraste. Naraslo testo preručiti na radnu površinu , premesiti , rastanjiti oklagijom oba testa posebno pa na zeleno testo staviti belo testo i još malo rastanjiti oklagijom .Testo iseći na trouglove i urolati . Napravljene kiflice ređati u podmazani pleh , premazati umućenim jajetom, narendati margarin i posuti susamom .Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći kiflice .



понедељак, 10. новембар 2014.

Izbor za Naj tortu .

25 - to jubilarno takmičenje u Naj torti je završeno.Utisci su solidni .Torte iz godine u godinu sve bolje , sve lepše i sve veće.Konkurencija jaka ali dobra.Kada sam se prijavila za ovo takmičenje znala sam da neću pobediti jer iskreno nemam ni želje za tim.Znajući kakvi se sve vrsni poslastičar majstori prijavljuju smešno bi bilo i nadati se tome.Naspram svih onih Lepotica ,Princeza , Alisa , Meda , Štrumfova i raznoraznih dečijih omiljenih likova , moja torta je među njima bila ko ružno pače ( barem ja tako mislim ).Lično volim ovakva okupljanja gde se  mi sve virtuelne prijateljice ,neke prvi put ,vidimo i ispričamo .Imala sam čast da upoznam Maju sa bloga majinakuhinja , Kristinu sa bloga domacicazavas , Biljanu i naravno tu su bila i poznata lica Sanja sa bloga ultimativnisastojak , Verica i pobednica ovog festivala Valentina .Sve u svemu bilo je ovo još jedno lepo i bogato druženje sa dragim mojim prijateljicama i iskreno nadam se skorašnjim susretima pa makar i na sličnim manifestavijama .



                                                                      Milka torta


                                                                                            
Sastojci za tri kore :

21 belanaca
21 kašika šećera
300 gr prženog mlevenog lešnika
6 kašika brašna
3 kesice praška za pecivo

Fil :

1 l mleka
2 kesice pudinga od vanile
8 kašika brašna
8 kašika šećera
7 žumanaca
1 kesica vanilin šećera
350 gr margarina
200 gr milke od lešnika
200 gr bele milke
200 gr šlaga

Dekoracija :

300 gr šlaga ili fondan

Ispeći tri kore od po 7 belanaca , 7 kašika šećera,100 gr prženog mlevenog lešnika , 2 kašike brašna i 1 kesica praška za pecivo.Masu peći u plehu obloženom papirom za pšečenje na 200 stepeni.
Puding i brašno rastvoriti sa malo mleka a ostatak staviti da se kuva.Kada mleko počne da ključa umešati rastvoreni puding i brašno , pa zakuvati gust fil.Skloniti sa šporeta i ohladiti.Na pari kuvati šećer , žumanca i vanilin šećer.Kad se sve skuva skloniti i ohladiti pa sastaviti sa filom od pudinga.Margarin penasto umutiti i sjediniti sa fiom.Umućeni fil podeliti na dva jednaka dela.U jedan deo umešati otopljenu čokoladu sa lešnikom i 100 gr umućenog šlaga.U drugi deo umešati otopljenu belu čokoladu i 100 gr umućenog šlaga.
Na jednu koru naneti svetli fil , kora , tamni fil , kora .Ukrasiti sa šlagom ili fondanom.














Novembarski broj.

Na kioscima je izašao Novembarski broj časopisa Njam - njam koji izlazi svakog 10 - tog u mesecu.


                                              Hrskavi zalogaji od plavog patlidžana i špageta



Kocke od brokolija




Kus - kus salata



Rolat od palačinki sa krem sirom i paprikama



Integralno pecivo sa belim lukom i peršunom



Meksički hleb



Pogačice sa čvarcima



Upleteni hleb sa pestom



 Đigerica sa dunjama i žalfijom



Kocke od mesa sa mocarelom



Moskovski ragu



                                                                    Musaka od prokelja



Sarmice od kelja 




Šnicle u kaputu



Tunel torta



среда, 05. новембар 2014.

Torta hiljadu filova i Plazma užitak

Kao što volim da pravim kolače tako volim i torte , pogotovo kada su torte namenske .Ova tortica sa dva sprata pravljena  je za  mladence , a kako sam do sada pravila samo dečije torte , bilo mi je veliko zadovoljstvo da zasučem rukave i napravim ovako nešto.Žao mi je samo što nema preseka torte pa da se vidi kako i unutra izgleda ali zato ako vam recept deluje primamljivo napravite jednu od ove dve torte i videćete koliko je ukusna i lepa.

Torta hiljadu filova 

Sastojci :
Kora I :

5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
3 kašika mlevenih oraha
1 kašika mlake vode
1 kašika ulja

Kora II  :

5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike mlevenih oraha
1 kašika mlake vode
1 kašika ulja
1 kašika kakaa

Fil :

1 l mleka
1 kesica pudinga od karamele
3 kesice pudinga od vanile
250 gr margarina
100 gr čokolade
10 kašika šećera
250 gr napolitanki sa ukusom mleka
100 gr napolitanki sa lešnikom
100 gr čokoladnih napolitanki
2 dl gaziranog egzotik soka ( ili bilo koji drugi )

Premaz :

300 ml slatke pavlake ili fondan

Odvojiti žumanca od belanca .Žumanca mutiti sa šećerom pa postepeno dodavati prašak za pecivo , ulje , vodu , brašno , mlevene orahe i na kraju umućena belanca.Sve sjediniti i preručiti u pleh obložen papirom za pečenje i peći na 200 stepeni.Pečenu i ohlađenu koru vodoravno iseći po sredini da se dobiju dve tanke korice.

Odvojiti žumanca i belanca.Žumanca mutiti sa šećerom pa postepeno dodavati prašak za pecivo , ulje , vodu , brašno , mlevene orahe , kakao i na kraju umućena belanca.Sve sjediniti i preručiti u pleh obložen papirom za pečenje i peći na 200 stepeni.Pečenu i ohlađenu koru vodoravno iseći po sredini da se dobiju dve tanke korice.

Spojiti puding od vanile i karamela i rastvoriti sa malo mleka.Ostatak mleka sipati u odgovarajuću šerpu , dodati šećer i staviti da se kuva .U kipuće mleko uliti rastvoreni puding i skuvati gust krem.Kada se krem skroz ohladi sjediniti ga sa predhodno umućenim margarinom i podeliti na dva jednaka dela.
U jednu polovinu umešati mlevene napolitanke sa ukusom mleka ,u drugi deo mlevene čokoladne i lešnik napolitanke i 50 gr rendane čokolade.

Poprskati  sokom svetlu koricu pa na nju naneti tamni fil i malo rendane čokolade , preko staviti tamnu koricu ,poprskati sokom , naneti svetli fil, rendanu čokoladu ,i tako redom dok se ne utroši sav materijal.
Penasto umutiti slatku pavlaku i  njome premazati celu tortu ili ukrasiti fondanom.


Plazma užitak

Sastojci za koru :

6 jaja
6 kašika šećera
3 kašike brašna
3 kašike mlevenih oraha
1 kesica praška za pecivo

Fil :

1 l mleka
100 gr pudinga od vanile
2 kesice vanilin šećera
250 gr margarina
13 kašika šećera
100 gr čokolade
100 gr šlaga
200 - 250 gr plazma keksa
250 gr petit keksa
2 - 3 dl mleka za umakanje keksa

Dekoracija :

200 gr šlaga ili fondan

Odvojiti belanca od žumanca pa umutiti sa šećerom čvrst sneg.Žumanca umutiti sa praškom za pecivo pa dodati brašno , orahe i umućena belanca.Sve dobro sjediniti i preručiti u pleh obložen papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Pečenu koru ohladiti. Rastvoriti sa malo mleka puding a ostatak sipati u šerpu i dodati šećer i vanilin šećer i kuvati.Kada mleko počne da ključa dodati rastvoreni puding i skuvati gust krem.Skloniti sa šporeta i ohladiti.Margarin penasto umutiti i sjediniti sa pudingom pa podeliti fil na dva dela i u jedan umešati otopljenu čokoladu.Šlag umutiti sa mlekom ili vodom.
Koru poprskati sa malo mleka pa naneti svetli fil i poređati plazmu koja je bila umakana u vruće mleko kako bi omekšala.Preko plazme naneti šlag .Keks petit umakati u vruće mleko i ređati preko šlaga.Potom naneti tamni fil i ukrasiti celu tortu šlagom ili fondanom ali sačekati da se torta skroz ohladi i stegne pa tek onda naneti fondan.