Translate

субота, 19. септембар 2015.

Rustične korpice sa kulenom i kačkavaljem

Sastojci :

6 kriški tost hleba
100 g topljenog kačkavalja
100 g šunke
100 g kulena
2 jaja



Tost hlebu pomoću okrugle modle ili čaše izvaditi sredinu kako bi se dobili krugovi pa ih staviti u kalup  za mafine ili proju.Sitno iseckati kulen , kačkavalj i šunku , pa rasporediti ih u korpice.Jaja umutiti i preliti svaku napunjenu korpicu.Rernu zagrejati na 200 stepeni i zapeći korpice.




Pita sa jabukama , brusnicom i plazmom

Sastojci :


500 g kora za pitu
600 g jabuka
200 g mlevenog plazma keksa
100 g griza
5 kašika šećera ( manje više zavisi od slatkoće jabuka )
50 g suvog grožđa
50 g brusnica
2 dl ulja
2 dl vode
šećer u prahu za posipanje



Oljuštiti i izrendati jabuke pa u njih dodati brusnice, suvo grožđe, šećer , mlevenu plazmu i griz.Sve dobro promešati da se sastojci lepo sjedine.Vodu i ulje sastaviti pa sa ovom tečnošću prskati svaku koru.Na jedan list kore poprskati ulje i vodu pa staviti drugu koru , opet poprskati , treća kora , poprskati i naneti pripremljen nadev od jabuka.Urolati i ređati u podmazani pleh.Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći pitu dok ne porumeni.Pečenu pitu ohladiti , iseći na komade i posuti šećerom u prahu.




среда, 09. септембар 2015.

Lila kocke sa kupinama -Njam - njam



Sastojci za koru :

5 jaja, 
5 kašika šećera, 
1/2 kesice praška za pecivo,
 5 kašike brašna 

Fil :
0,5 l mleka ,
 2 pudinga od maline ,
 8 kašika šećera ,
200  g margarina , 
500 g kupina,
200 g šlaga.

Penasto umutiti jaja i šećer pa dodati pecivo  i brašno , sve dobro sjediniti i preručiti u podmazani pleh i peći na 180 stepeni.Pečenu koru ohladiti.
Rastvoriti puding sa malo mleka a ostatak sjediniti sa šećerom pa staviti da se kuva.Kada počne da vri dodati puding i skuvati gust fil . Skloniti sa šporeta i ohladiti.Penasto umutiti margarin i sjediniti sa pudingom potom dodati kupine , promešati i naneti na koru. Umutiti šlag i premazati kolač.


Ledene kocke sa malinama -Njam - njam


Sastojci

Kora:

 4 jajeta,
 250 g šećera,
 40 g brašna, 
20 g kakaoa,
 1 dl vode, 
prašak za pecivo.


Fil: 

300 g malina,
200 g čokolade, 
250 g maslaca, 
250 g šećera u prahu,
 120 g pudinga od vanile
  1 l mleka.

Šerbet : 
200 g šećera ,
 1 dl vode .

Umutiti belanca i šećer a zatim dodati brašno, prašak za pecivo, žumanca i kakao.Izmešati i sipati u pleh.Peći na 200 stepeni oko 15 minuta.Pečenu koru preliti  skuvanim šerbetom pa poređati maline.Rastvoriti puding sa malo mleka a ostatak staviti da se kuva.Kada počne da vri umešati rastvoren puding i skuvati gust fil.Umutiti šećer u prahu sa maslacom pa polako dodavati ohlađeni puding.Umućeni fil naneti preko malina pa preliti ceo kolač sa otopljenom čokoladom.


Kupinica -Njam -njam


Sastojci


150 grama plazma keksa, 
150 ml mleka,
 1 kesica želatina,
400 g šlaga,
200 g krem sira,
400 g kupina,
150 šećera u prahu,
1 kesica crvenog preliva za kolače i torte.

Keks umakati u toplo mleko i ređati po dnu četvtastog kalupa.Želatin potopiti sa 6 kašika hladne ode.Umutiti šlag.Izmiksati krem sir, kupine i šećer u prahu i sastaviti sa šlagom.Nabubreli želatin lagano zagrevati da se otopi ( ne da proključa ), malo prohladiti i sjediniti sa umućenim filom od krem sira i šlaga.Sve sjediniti i sipati preko poređanog keksa.Preliv za torte i kolače pripremiti po upustvu sa kesice i naneti preko kolača.Ostaviti u hladnom da se stegne.

Bele kocke sa belim trešnjama -Njam - njam


Sastojci

1 litar mleka,
7 jaja, 

200 g šećera,
 5 dl slatke pavlake,
 250 g margarina,
 2 kesice vanilin šećera(20g),
100 g brašna,

 50 g gustina.
200 g belih tresanja

Belanca umutiti sa šećerom, dodati brašno pa smesu ubaciti u pleh i ispeći.Gotovu koru preliti toplim mlekom sa vanilin šećerom.
Žumanca penasto umutiti sa šećerom i gustinom, pa ukuvati u ključalom mleku.Ostaviti da se ohladi.Margarin umutiti pa ga sastaviti sa ohlađenim kremom.
Za drugi krem umutiti slatku pavlaku sa šećerom.Preko kore premazati krem sa žumancima pa onda preko krem sa slatkom pavlakom.

Kajsije ispod pokrivača -Njam - njam


                                                                          Sastojci

5 jaja,
 5 dl slatke pavlake,
 0,5 dl ulja,
200 g brašna, 
250 šećera, 
100 g keksa, 
250g kajsija, 
30 g griza.

Očišćene, isečene na četvrtinu kajsije uvaljati u šećer.Nauljiti tepsiju posuti polovinom mere griza.Preko griza naslagati kajsije pa drugu polovinu griza pa  peći na 200 stepeni desetak minuta.Odvojiti belanca i umutiti cvrst sneg.Žumanca posebno umutiti sa 150g šećera pa dodati keks , brasno,sneg od belanaca i promešati.Izvaditi tepsiju sa kajsijama preliti sa smesom i ponovo vratiti da se peče dok ne porumeni.Izvaditi iz rerne okrenuti naopako i premazati slagom umućenim od slatke pavlake.

Punjeni paradajz -Njam - njam




Sastojci :

6 srednjih paradajza,
 120 g suvog vrata,
 180 g tarane, 
1 jaje, 
1 dl pavlake za kuvanje,
 50 g parmezana ,
 vegeta,
150 g kačkavalja,
 50 g putera.

Paradajz odseći pri vrhu a unutrašnjost izdubiti.Taranu obariti u slanoj vodi i procediti.Suvi vrat iseckati na kockice a kačkavalj izrendati.Na otopljenom puteru kratko
propržiti suvi vrat pa dodati toplu taranu ,jaje, pavlaku , kačkavalj, parmezan i vegetu po ukusu.Sve dobro sjediniti pa puniti paradajz i preklopiti isečenim vrhom. Poređati u odgovarajuću posudu i zapeći u rerni na 200 stepeni.

Potaž od graška -Njam - njam



Sastojci :

3 glavice crnog mladog  luka, 
2 šargarepe,
500 g mladog graška ,
začin,
ulje,
4-5 listića bosiljka, 
voda

Zaprška :

malo ulja,
 2 kašike brašna


Šargarepu i crni luk sitno iseckati i dinstati na ulju dok ne postane staklasto, pa dodati  grašag. Još malo dinstati i naliti sa vodom pa ostaviti da se sve kuva dok grašak ne omekša, a voda se upola smanji. Potom procediti povrće od tečnosti i izmiksati u blenderu. Izmiksanu kašu vratiti u šerpu i sipati proceđenu tečnost pa staviti na špret da pusti još jedan ključ. U međuvremenu napraviti tanku zapršku sa uljem i brašnom pa sipati u ključali potaž, dodati seckani bosiljak i još 5 minuta kuvati. Potaž preliti sa malo jogurta ili limunovim sokom.

Portugalska piletina -Njam - njam





Sastojci :

500 g pilećeg belog mesa, 
200 g šampinjona, 
3 jaja,
150 g gaude,
 2 dl neutralne pavlake,
 origano,
 bosiljak, 
so, 
biber ,
 ulje.

Meso iseći na šnicle posoliti i propržiti na malo ulja sa obe strane.Šampinjone oljuštiti i iseckati na listiće pa izdinstati ma malo ulja dok ne omekšaju i pred kraj posoliti po ukusu. umutiti neutralnu pavlaku sa jajima origanom , bosiljkom, solju i biberom i sastaviti sa šampinjonima.U vatrostalnoj posudi poređati red mesa preko fil od šampinjona opet meso pa fil i preko narendati gaudu.Staviti u rernu da se zapeče na 200 stepeni.


Piletina na mađarski način -Njam -njam



Sastojci :


1 batak,
 1 krilce,
 1 karabatak,
 so, 
100 g maslaca, 
4 glavice crnog luka, 
2 kašike slatke i 1 kašika ljute aleve paprike, 
biber, 
1 dl ljutog kečapa, 
2 kašike peršuna,
 1 kašika gustina , 
nekoliko suvih šljiva ,
 4 dl vode.


Svo meso očistiti od kožice posoliti i kratko propržiti na maslacu.Izvaditi iz masnoće pa u istu dodati seckani crni luk i pržiti uz povremeno mešanje dok ne omekša.Potom dodati slatku i ljutu alevu papriku i naliti sa vodom i kratko prokuvati.Zatim vratiti proprženu piletinu posoliti , pobiberiti i dinstati na umerenoj vatri dok ne omekša.Pred kraj dodati kečap i još malo dinstati pa umešati gustin razmućen u malo vode i kratko prokrčkati . Skloniti šerpu sa vatre i posuti seckanim šljivama i peršunom.


Pileća đigerica sa knedlama -Njam -njam



Sastojci :

500 g pileće đigerice,
 2 šargarepe,
 2 glavice crnog luka, 
2 dl kisele pavlake,
 2 kašike senfa,
 so ,
 biber ,
 ulje, 
voda.

Za knedle :

200 g brašna,
 3 jajeta, 
1 glavica crnog luka, 
150 g slanine, 
so , 
biber, 
vegeta.

Na vrelom ulju propržiti sitno seckani luk i šargarepu dok ne postane staklčasta pa dodati đigericu seckanu na pola.Malo prodinstati i naliti vodomi mešati dok đigerica ne omekša, i delimično ne uvri sva voda ,na tihoj vatri.Gotovu đigericu začiniti , solju , biberom i vegetom.Umutiti jaja sa brašnom , dodati so, biber i vegetu. Luk i slaninu iseckati na kockice i propržiti na ulju .Skloniti sa šporeta i sastaviti sa mešavinom brašna i jaja pa staviti u frižider da odstoji oko pola sata.U ključalu vodu pomoću kašike vaditi knedle i spuštati da se skuvaju .Gotove knedle vaditi i ređati pored đigerice i preliti umućenom pavlakom i senfom.


Patlidžan sa šampinjonima -Njam - njam



Sastojci :

4 plava patlidžana ,
 400 g šampinjona, 
50 g brašna,
50 g maslaca,
 2 jaja,
 0,5 l mleka, 
ulje, biber, so.

Patlidžan iseći na kolutove i posoliti pa ostaviti da pusti gorki sok oko 10 minuta. Zatim ga propržiti u gril ili običnom tiganju sa obe strane. Šampinjone iseći na listove i prodinstati na maslacu oko 10 minuta pa dodati brašno i 300 ml mleka. Dinstati još malo dok se sos ne zgusne pa posoliti po ukusu i dodati malo bibera.Jaja umutiti sa  ostatkom mleka i posoliti po ukusu.
U vatrostalnu posudu ređati red patlidžana red sosa od šampinjona i sve dok se ne utroši materijal pa sve preliti umućenom smesom od jaja i mleka i staviti da se zapeče.

Koktel aspik -Njam - njam



Sastojci:

3 dl vode,
1 želatin,
2 čena belog luka,
so, 
biber,
100 g pkukuruza šećerca,
1 šargarepa,
200 g graška,
100 g šunke

Šećerac, grašak  i šargarepu skuvati i šargarepu iseći na kocke. Takođe i šunku iseći na kocke. Staviti vodu da provri pa skloniti sa šporeta i staviti želatin i promešati. U to dodati sitno sečen beli luk, so i biber. Na dno čaše staviti šargarepu pa sipati razmućen želatin, ali toliko tek da prekrije šargarepu. Staviti u zamrzivač 20 minuta. Izvaditi iz zamrzivača pa staviti grašak i opet naliti vodom sa želatinom toliko da prekrije grašak. Opet u zamrzivač 20 minuta. Potom staviti kukuruz šećerac isto preliti  želatinom i opet u zamrzivač 20 minuta. Na kraju staviti šunku i ukrasiti nanom .

Čamci od krastavaca -Njam - njam



Sastojci :

2 manja krastavca, 
150 g fete, 
100 g kisele pavlake,
50 g suvog vrata, 
100 g kukuruza šećerca, 
bosiljak , 
so.

Šećerac skuvati , procediti i ohladiti.U dublju posudu sastaviti fetu, pavlaku, seckani suvi vrat, sitno seckani bosiljak , šećerac i posoliti po ukusu.Krastavce iseći vodoravno na pola pa iseći od svake polovine po jedan tanak list i staviti na štapić za ražnjić. Izdubiti sredinu i napuniti sirnim filom pa zabosti kroz sredinu štapić za ražnjić sa listom krastavca.


Gnezda od krompira i graška -Njam - njam




Sastojci :


500 g krompira,
 200 g graška ,
 150 g sira, 
50 g maslaca, 
100 g pečenice,
 malo rendanog muskatnog oraščića,
 1 jaje, 
100 g prezli,
 1 glavica crnog luka, 
ulje, so.

Oljuštiti krompir , iseći na kockice i skuvati.Grašak skuvati u slanoj vodi.Crni luk sitno iseckati i izdinstati na malo ulja pa dodati obareni i proceđeni grašak.Skuvani krompir ocediti od vode , ispasirati i u njega dodati sitno seckanu pečenicu , jaje, sir, prezle, muskatni orah i posoliti po ukusu.Dobro sjediniti pa praviti lopte i ređati u podmazani pleh.Svaku loptu udubiti da se dobije gnezdo pa staviti u zagrejanoj rerni na 200 stepeni da se peče.Kada su gnezda pečena izvaditi i prohladiti pa ih napuniti filom od graška.


Pastirska tarana -Njam - njam



Sastojci :

500 g tarane, 
150 g mesnate slanine, 
150 g paradajza,
 150 g crvene paprike, 
biber, 
vegeta, 
ulje ,
 voda oko 1, 5 l

Na malo ulja ispržiti slaninu iseckanu na kockice pa je izvaditi i u tom ulju kratko propržiti taranu.Dodati iseckani paradajz i papriku i povremeno dolivati vodu oko 1,5 l.Uz povremeno mešanje kuvati taranu na tihoj vatri dok ne omekša .Pred kraj dodati vegetu , biber i slaninu dobro promešati i poklopiti.Ostaviti da odstoji još 10 minuta .

Prečanska štrudla sa višnjama -Njam - njam



Sastojci :

Za testo:

1 kvasac, 
1 kašika šećera,
1 kašičica soli,
1 šolja od bele kafe ulja (2 dl ),
1 kg brašna, 
600 ml mleka , 
4 žumanca

Fil :

500 g višanja,
300 g šećera, 
150 - 200 g griza

Posipanje :

šećer u prahu


Potopiti kvasac, šećer i so sa malo mleka i ostaviti da uskisne. U dublju posudu sjediniti brašno, ulje, uskisli kvasac ,  žumanca i zamesiti sa mlakim mlekom. Ostaviti testo na toplom da naraste. Višnje očistiti od koščica pa sastaviti sa šećerom i staviti na šporet da se malo skuvaju dok se šećer ne istopi i pusti jedan ključ.Skloniti sa šporeta i umešati griz.. Naraslo testo preručiti na radnu površinu, premesiti i pomoću oklagije razvući u četvrtastu kocku debljine prsta. Naneti fil na testo urolati i staviti u pleh. Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći štrudlu dok ne porumene. Pečenu i ohlađenu štrudlu posuti šećerom u prahu.


Knedle ili gomboci sa čokoladom - Njam -njam



Sastojci :

500 g krompira, 
1 jaje,
30 g putera , 
250-300 g brašna ,
 so , 
100 g čokolade

Valjanje :

oko  200 g prezli, 
150 g šećera , 
2 - 3 kašike ulja

Krompir oguliti, iseći na kockice i skuvati u malo posoljenoj vodi. Kuvani krompir ocediti od vode, ispasirati, dodati puter i ostaviti da se ohladi.U ohlađeni krompir dodati jaje,  so i postepeno dodavati brašno.Odvajati komadiće testa, na dlanu rastanjiti i na sredinu svakog kruga staviti po kocku čokolade.Rukama spojiti krajeve, višak testa (ako ga ima) odstraniti i praviti knedle. Slagati ih na pobrašnjenu tacnu dok se sve ne završi.Gotove knedle spuštati u malo posoljenu ključalu vodu. Kuvati dok ne isplivaju na površinu.Kada knedle isplivaju na površinu, ostaviti da se kuvaju još 2 minuta.U tiganj staviti ulje i sipati prezle i šećer, čim počne da "cvrči" stavljati knedle u tiganj i protresti da se knedle dobro uvaljaju sa svih strana.

Tart od lisnatog testa -Njam -njam



Sastojci :

250 g lisnatog testa, 
1 veći paradajz,
 3 srednja krompira,
150 g mocarele, 
150 g šunke,
 2 kašike maslinovog ulja, 
origano, bosiljak, so.

Krompir , oljuštiti, iseći na kockice i skuvati.Šunku i mocarelu iseći na kockice a paradajz na kolutove .Skuvani krompir procediti od vode pa sastaviti sa origanom , sitno seckanim bosiljkom , solju i maslinovim uljem.Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje pa preko staviti krompir u šupljine staviti kolutove paradajza i posuti šunkom.Staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se zapeče kako bi krompir porumeneo.Tart izvaditi iz rerne , prekriti rastanjenim lisnatim testom i zapeći dok testo ne porumeni.Pečeni tart malo prohladiti i prevrnuti naopačke pa poređati mocarelu i vratiti u rernu da se istopi.


Kukuruzni uštipci -Njam - njam




Sastojci :

250 g kukuruznog brašna ,
250 g belog brašna, 
100 g maslaca,
1 kesica ( 10 g ) suvog kvasca,
1 jaje,
1 mala kašika  soli, 
mleko za zamesivanje testa, 
ulje za prženje.

U dublju posudu sastaviti kukuruzno i belo brašno, so, kvasac, jaje, otopljeni maslac i sve zamesiti kašikom sa mlakim mlekom da se dobije mekše vazdušasto testo.Ostaviti testo na toplom da naraste .Kada je testo naraslo kašikom vaditi uštipke i spuštati u vrelo ulje.Pržiti sa obe strane dok uštipci ne porumene.


Baštanska pita - Njam - njam




Sastojci :


2 tikvice,
 2 šargarepe, 
300 g šampinjona, 
100 g kačkavalja,
 100 g slanine, 
1 veća glavica crnog luka, 
2 kriške hleba, 
3 jajeta, 
2 dl mleka,
 0,2 dl ulja,
so , biber.

Tikvice i šargarepu oljuštiti i iseći na veće kocke,šampinjone iseći na listove ,slaninu i crni luk sitno iseckati.Kriške hleba iseći na kocke.Na  ulju propržiti luk pa dodati slaninu , malo prodinstati dok ne porumeni pa staviti tikvice i šampinjone  so i biber i dinstati na umerenoj vatri dok ne omešaju a suvišna tečnost uvri.Šargarepu skuvati i ocediti.Posebno umutiti jaja i mleko , dodati kockice hleba i promešati. Zatim dodati  dinstano povrće i šargarepu, polako promešati i preručiti u okruglu nauljenu tepsiju.Preko posuti rendani kačkavalj i staviti da se pita peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.