Translate

среда, 22. март 2017.

Punjeni pužići sa spanaćem i sirom





Sastojci :

500 g brašna Čeković mlin
1 mali kvasac
1 kašičica soli
1 dl ulja
mleko

Fil:

200 g spanaća,
2 jaja,
250 g sira

Premazivanje :

1 jaje
susam

Otopiti kvasac sa malo mlakog mleka.U dublju posudu pomešati brašno , so , ulje , otopljeni kvasac i sve zamesiti sa mlakim mlekom da se dobije srednje tvrdo testo.Preklopiti krpom i ostaviti na toplom da testo naraste.
Naraslo testo izručiti na radnu površinu , premesiti i odvojiti  jufkice .
Pomoću oklagije rastanjiti jufku testa i zaseći do polovine popreko na nekoliko mesta , uz ivicu neisečenog dela testa poređati fil urolatii ređati u pleh.Umutiti jaje , premazati svaki pužić i posuti susamom.Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći testo dok ne porumeni.






понедељак, 20. март 2017.

Heljdopita






Sastojci:
Za palačinke:

2 jaja
250 g heljdina brašna Čeković mlin
1 kašičica soli
1 dl ulja
vode po potrebi

Za fil:

300 gr sira
1 čaša kisele pavlake
2 jaja


Umutiti jaja sa solju pa kada postanu penasta dodati ulje ,brašno i vode da se dobije testo kao za klasične palačinke.Peći palačinke .
Sir isitniti dodati kiselu pavlaku i 2 jaja. Dobro izmešati.
U okrugli kalup ili tepsiju (veličine palačinke )staviti 1 palačinku , premazati sa 1 kašikom fila , opet palačinka fil i tako redom dok se ne utroši sav materijal.
Tako složenu heljdopitu peći na 200 stepeni 30 minuta da dobije zlatno braon boju.



недеља, 19. март 2017.

Prhki štapići


Opasno zarazno dobra grickalica.Pravim dan za danom i svi u kući mljackamo i uživamo u ovim štapićima.






Sastojci:

200 ml belog vina
200 ml suncokretovog ulja
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli
brašno Čeković mlin po potrebi da se dobije srednje tvrdo testo

Premaz:

1 jaje
 susam
kim

Sastaviti ulje, pecivo, so ,vino i umešati brašno da bi se dobilo srednje tvdo testo.Smesu izručiti na radnu površinu i mesiti dok se ne dobije glatko testo.Rastanjiti testo oklagijom,seći štapiće  po željenoj veličini.Isečene štapiće ređati u podmazan pleh ,svaki premazati umućenim jajetom pa posuti susamom i kimom.Peći na 200 stepeni celzijusa.



субота, 18. март 2017.

Venčići od lešnika





Sastojci :

250 g margarina, 
200 g mlevenih lešnika,
1/2 praška za pecivo,
400 g brašna,
2 jajeta,
100 g šećera,
2 vanil-šećera,
100 g šećera u prahu za posipanje

Pomešati omekšali margarin sa jajima, vanil-šećerom i šećerom. Zatim umešati mlevene lešnike i brašno pomešano sa praškom za pecivo.Dobro umesiti da se dobije kompaktno testo.Praviti kolačiće pomoću okrugle modle.Poslagati venčiće u tepsiju i peći ih u zagrejanoj rerni na 200°C 15-20 minuta. Gotove venčiće uvaljati u šećer u prahu.


Medene kocke




Sastojci :

1 pakovanje gotovih medenih kora,
1 l mleka,
4 pudinga od vanile,
8 kašika šećera,
250 g margarina,
150 g suvih smokava,
150 g suvih kajsija,
500 ml slatke pavlake,
50 g šećera u prahu.

U dublju posudu staviti puding i razmutiti ga sa malo mleka a ostatak sastaviti sa šećerom i staviti da se kuva.Kada mleko počne da ključa umešati rastvoreni puding i skuvati gust fil.Skloniti sa šporeta i ohladiti.Margarin penasto umutiti i sastaviti sa ohlađenim pudingom.Slatku pavlaku penasto umutiti i dodati u umućeni puding.Suve smokve i kajsije sitno iseckati i umešati u fil.Na tacnu za tortu staviti jednu medenu koru preko nje staviti trećinu fila i razmazati potom staviti drugu koru,naneti polovinu drugog fila ,preklopiti trećom korom i naneti ostatak fila i razmazati ga.Potom staviti četvrtu koru i staviti u frižider da se stegne.Kada se torta stegla seći je na kocke i posuti šećerom u prahu.


Jafa kocke




Sastojci : 
 Za patišpanj: 


3 jajeta,
12 kašika šećera,
 12 kašika mleka,
12 kašika ulja,
12 kašika brašna,
1/2 praška za pecivo

 Za fil: 

120 g šećera,
120 ml vode,
3 kašike džema od šljiva,
1 zamrznuta pomorandža,
1/2 pečenog patišpanja 

Za glazuru: 

100 g čokolade

Ulupati jaja sa šećerom, dodati mleko i ulje, te umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo.Smesu uliti u pobrašnjen i podmazan pleh i peći na 180-200 °C dok ne porumeni.Gotov patišpanj izvaditi iz rerne i podeliti na 2 dela. Jedan deo patišpanja izmrviti. U šerpi skuvati vodu sa šećerom. Kad provri, dodati izmrvljen biskvit, narendanu pomorandžu i džem, te izmešati mikserom. Malo prohladiti.Na ceo patišpanj staviti pripremljen fil i preliti otopljenom čokoladom. Kolac ostaviti u frižideru da se dobro stegne, a potom poslužiti.


Čoko mrvičasta pita





Sastojci:

300 g brašna,
150 g omekšalog margarina,
4 kašike šećera,
1 prstohvat soli,
na vrh noža praška za pecivo,
1 vanil-šecer,
1 jaje

 Za nadev: 

1/2 l mleka,
 2 pudinga od čokolade,
70 g čokolade za kuvanje, 
7 kašika šećera, 
80 g margarina,
5 punih kašika seckanih oraha

Pomešati brašno, šećer, so, vanil-šećer, prašak za pecivo, margarin i jaje, te zamesiti glatko testo.Zamotati ga u foliju i staviti u frižider.Puding i šećer umutiti sa malo mleka pa skuvati u preostalom ključalom mleku. Skloniti puding sa vatre i odmah dodati margarin.Dodati izlomljenu čokoladu za kuvanje i mešati dok se ne otopi. Nadev ostaviti da se prohladi (više puta promešati smesu ili je prekriti prozirnom folijom da se ne bi uhvatila korica).Orahe sitno iseckati. Testo podeliti na 2 dela. Prvi deo rastanjiti na papiru za pečenje (na veličinu manjeg okruglog pleha 25×35 cm).Preko kore naneti kuvani čokoladni krem, zatim seckane orahe i na kraju narendati ostatak testa. Pitu peći na 18o stepeni dok se ne dobijr lepa braon korica.


Punjene kugle




Sastojci:

700 mlevenog mesa ,
1 jaje,
1 glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
1 kašičica slatke crvene mlevene paprike,
suvi začin od povrća, 
biber,
so,
malo masti ili ulja,
7 kuvanih jaja. 

Prilog:

300 g krompira,
200 g spanaća

Mleveno meso začiniti po ukusu koristeći začine so, biber i začin od suvog povrća.Dodati slatku mlevenu crvenu papriku, sitno sečen crni i beli luk i jaje, pa sve zajedno izmešati i napraviti kompaktnu smešu.Podeliti meso na jednake delove. Kuvana jaja oljuštiti, oprati i deo mesa rastanjiti rukom pa na sredinu staviti kuvano jaje.Mlevenim mesom obmotati jaje i napraviti loptu.Isto učiniti i sa preostalim mesom i jajima.Podmazati preh mašću pa poređati mesne kugle koje su sa svih strana namašćene uljem.Od gore na svaku mesnu kuglu staviti malo masti.Punjene mesne kugle peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180-200 C, 25-30 minuta, sve dok se meso ne ispeče i lepo ne porumeni. Krompir oljuštiti i iseći na kockice pa ga obariti u slanoj vodi.Spanać očistiti i blanširati pa potom ocediti i iseckati na sitno.Skuvani krompir ocediti i sastaviti sa spanaćem i po potrebi posoliti i malo preliti uljem.Na tacnu servirati mesne kugle i prilog od krompira.


Marinirana skuša





Sastojci :

4-5 skuša srednje veličine,
sok od dva limuna,
 3-4 kašike brašna,
1 dl maslinovog ulja,
2 crna luka,
2 šargarepe,
1 sveža paprika,
4 čena belog luka,
1,5 dl belog vina,
1,5 l vode,
1 list lovora,
peršuna po potrebi,
soli i bibera po ukusu

Ribu očistiti i oprati, pa nakapati sokom od jednog limuna i ostaviti da odstoji oko 20 minuta. Za to vreme crni luk, šargarepu i peršun iseći na kolutove, a beli luk sitno iseckati.Pripremljeno povrće staviti u lonac, naliti belim vinom i vodom, pa dodati lovorov list i sok od drugog limuna.Posoliti, pobiberiti po ukusu, pustiti da provri, pa poklopiti i ostaviti da se kuva na umerenoj vatri oko 45 minuta.U međuvremenu, dok se povrće kuva, mariniranu ribu posoliti,uvaljati u brašno i ispržiti na zagrejanom maslinovom ulju, a zatim ih poređati u vatrostalnu posudu. Kada je povrće skuvano, dodati nekoliko kašika ulja u kome se pržila riba i seckan peršunov list, pa sve dobro promešati. Dobijenom, vrućom marinadom preliti poslaganu ribu i služiti.

петак, 17. март 2017.

Punjeni kaneloni





Sastojci :

300 g kanelona,
500 g spanaća,
250 g feta sira,
3 jajeta,
2-3 čena belog luka,
3 dl pavlake za kuvanje,
150 g kačkavalja,
soli i bibera po ukusu

Spanać očistiti, oprati, iseckati i pomešati sa feta sirom, jednim jajetom, seckanim belim lukom i začinima.Fil lepo sjediniti, pa puniti kanelone.Punjene kanelone poređati u vatrostalnu posudu i preliti neutralnom pavlakom za kuvanje umućenom sa dva jajeta. Odozgo posuti rendanim kačkavaljem i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.



Som u vinu sa pečurkama






Sastojci :

800 g fileta soma,
400 g šampinjona,
300 g trapist sira,
2 dl belog vina,
kukuruzno brašno po potrebi, 
maslinovo ulje po potrebi,
suncokretovo ulje po potrebi,
peršun,
1 limun,
1-2 cena belog luka,
mešavina začina,
so

U posudu iscediti limun, dodati maslinovo ulje, mešavinu začina, seckan beli luk, i peršuna po ukusu. Sve pomešati i pripremiti marinadu.Šampinjone iseći na listiće i obariti u slanoj vodi.Filete soma posoliti, uvaljati u kukuruzno brašno i ispohovati na suncokretovom ulju. Ispohovane filete poređati u vatrostalnu činiju i preliti marinadom. Na njih staviti obarene šampinjone i posuti svežim peršunovim lišćem. Odgore narendati trapist sir i ukrasiti sa još malo peršuna.Sve zaliti belim vinom i peći u zagrejanoj rerni na 180 °C da se zapeče sve dok vino ne ispari, a sir se ne rastopi.


Paprikaš sa taranom






Sastojci :

2 veće glavice luka,
4 kašike ulja + 5 kašika ulja za prženje tarane,
1 veća babura,
biber,
so,
1/2 kašike mešavine začina,
1 kašika crvene mlevene paprike,
 3 dl vode, 
800 g krompira,
3 veće srpske kobasice,
5 kašika tarane

Crni luk sitno iseckati,baburu i krompir iseći na kockice, a kobasicu iseći na kolutove.Na 4 kašike ulja propržiti crni luk. Dodati biber, so, mešavinu začina, mlevenu papriku, baburu i 1 dl vode, poklopiti i kuvati dok ne ispari tečnost. Sjediniti krompir i kobasicu, sipati 2 dl vode i nastaviti sa kuvanjem. U posebnu šerpu sipati 5 kašika ulja, staviti taranu i pržiti dok ne dobije svetlobraon boju. Procediti taranu i sipati je u paprikaš pa sve kuvati 20 minuta na umerenoj vatri. Po potrebi dolivati vode.

Sarma sa pečurkama




Sastojci :

500 g crnog luka,
500 g šampinjona,
 250 g šargarepe, 
500 g pirinča,
500 g sojinih mrvica,
vegeta,
lovorov list,
0,5 l ulja, 
1 kg kiselog kupusa.

Sitno iseckati crni luk i šargarepu pa dinstati na ulju .Potom dodati sitno seckane šampinjone i sve dinstati dok ne omekša.Umešati sojine mrvice i pirinač i mešati da se sve lepo sjedini pa dodati vegetu.Odvojiti listove kupusa, ukloniti tvde delove (radi boljeg savijanja).Filom puniti sarme.Kada je fil utrošen sarmu naliti vodom da ogrezne dodati lovor i staviti na šporet da se krčka.


Meso pikant





Sastojci :

1 kg svinjskog mesa od buta,
1 glavica crnog luka,
2 paprike babure,
100 g šunke,
50 g indijskih oraha,
1 kocka za supu,
2,5 dl soka od paradajza,
250 g integralnog pirinča,
mešavina začina,
so,
biber,
ulje,
korijander,
100 g špageta,
50 g margarina,
5 dl vode.

Svinjsko meso od buta iseći na kockice, začiniti po ukusu i ostaviti u frižideru da miruje 120 min.Crni luk, papriku i šunku iseći na kockice.Na malo ulja propržiti svinjsko meso da porumeni a potom ga izvaditi i ostaviti na toplom.Na masnoći od ulja propržiti crni luk a potom dodati papriku, šunku, seckani indijski orah, kocku za supu i sok od paradajza. Sve zajedno kuvati na umerenoj temperaturi 15 min., a potom dodati pavlaku i korijander, začiniti po ukusu i u sos vratiti meso. Sve zajedno kratko prokuvati kako bi se dobila odgovarajuća gustina.Pirinač dobro oprati pa ga naliti vrelom vodom, posoliti i promešati. Kuvati dok pirinač ne upije potrebnu tečnost. Potom ga poklopiti i ostaviti da odstoji 30 min.Špagete skuvati u slanoj vodi.Na tanjir servirati špagete,pikant meso i integralni pirinač.

Nežno bela keks torta





Sastojci :

0,5 l mleka,
150 g  brašna Čeković mlin,
250 g margarina,
200 g šećera,
600 g keksa,

 Od pola litre mleka odvojiti 2 dl i u njemu razmutiti brašno.
U preostalo mleko dodati šećer i staviti na šporet da provri. Kada mleko provri dodati razmućeno brašno i kuvati fil dok se ne zgusne.
Ostaviti fil da se dobro ohladi i u hladan dodati izmiksan margarin. Na tacnu za tortu poređati keks umakan u mlako mleko ( rasporediti ga tako da ga ima za četiri reda ),premazati malo fila pa opet ponavljati postupak dok se ne utroši sav materijal.Tortu ukrasiti rendanom čokoladom ili po želji.



среда, 15. март 2017.

Koktel mini rolnice sa spanaćem.






Sastojci za testo:

500 g brašna Čeković mlin,
100 ml mleka,
150 ml jogurta,
125 g otopljenog putera,
1 kašičica soli,
10 g suvog kvasca ili 20 g svežeg,
1 kašičica šećera,
1 jaje

 fil:

 300 g skuvanog i oceđenog spanaćam,
200 g mladog sira,
po ukusu so

premazivanje:

 1 jaje,
50 g susama

Zagrejati mleko, dodati kvasac, kašičicu šećera i kašiku brašna, sve izmešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.
U posudu za mešenje staviti 250 g prosejanog brašna napraviti u sredinu udubljenje, sipati jogurt, narasli kvasac, so, otopljeni puter i blago razmućeno jaje i sve to izmešati sa rukom. Drugu polovinu brašna sipati po malo dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude. Izručiti testo na radnu površinu i po malo dodavati ostatak brašna i umesiti ga u testo. Oblikovati u loptu,vratiti u posudu za mešenje, premazati sa malo ulja, pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Spanać oprati i očistiti i blanširati ga , dobro ocediti i sitno iseckati. U činiju staviti spanać, 200 g mladog sira i soli, po ukusu. Sve sjediniti.
Uduplano testo premesiti i na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti u pravouganik, debljine 0.5cm i odseći stranice da testo bude ravno. Premazati sa smesom od spanaća i uviti  u rolat pa iseći na manje šnite u poređati u pleh obložen papirom za pečenje.Premazati sa umućenim jajetom i posuti susamom.Peći u zarejanoj rerni na 200 Stepeni.



Piletina sa njokama od bundeve





Sastojci:

400 g belog pilećeg mesa,
so, 
mleveni biber,
2 kašike soka od limuna,
1/2 kašičice karija,
2 kašike ulja,
200 g praziluka beli deo,
2 čena belog luka,
400 g šampinjona

Za njoke:

500 g očišćene bundeve,
120 -150 g brašna,
20 g putera,
1 jaje,
so,
prstohvat muskatnog oraha

Meso iseći na kockice, posuti solju, mlevenim biberom, karijem, sokom od limuna i 1 kašikom ulja. Ostaviti na hladnom mestu 30 minuta. Bundevu iseći na kockice i kuvati u vodi dok ne omekša. Dobro ocediti od vode, viljuškom izgnječiti pa dodati puter, jaje, so, prstohvat muskatnog oraščića i brašno. Zamesiti da se ne lepi za ruke. Razvaljati testo u obliku valjčića seći nožem deliće veličine 2 cm, oblikovati u valjčić pritisnuti na viljušku .Tiganj sa malo ulja zagrejati, dodati piletinu i pržiti sa svih strana da požuti 10- ak minuta. Izvaditi piletinu i u istu masnoću dodati praziluk sečen na kolutiće i šampinjone sečene na veće kocke, pržiti dok ne omekša i ne ispari voda.Posoliti, dodati pasiran beli luk, i dodati pržene kocke mesa. U međuvremenu dok se meso i povrće prži u posudu staviti vode, posoliti i kad provri dodati njoke, kuvati dok ne isplivaju na površinu. Vaditi njoke rupičastom kašikom i dodati u meso i šampinjone, izmešati i toplo služiti.


Mafini od ćuretine






Sastojci :

1 manja tikvica,
300 g mlevenog belog ćurećeg mesa,
1 manja glavica crvenog luka,
1  čen belog luka,
pola vezice mirođije,
soli po ukusu,
2 kašike maslinovog ulja,
biber,
ljuta paprika,
slatka paprika

Tikvicu narendati i blago je ocediti. Luk crveni i beli na sitno rende narendati, sve spojiti sa mesom. Dodati zacine, ulje i sitno iseckanu mirodiju.

Napuniti kalupe za mafine i peći na 200 stepeni dvadesetak minuta dok mafini ne dobiju lepu braon boju.

Dinstani kupus sa kuglicama





Sastojci :

pola manje glavice svežeg kupusa,
malo maslinpovog ulja,
200 g mlevenog belog mesa,
so,
ljuta i slatka začinska paprika,
malo bibera,
beli luk u prahu,
malo dozvoljene masnoće

Na malo zagrejanog maslinovog ulja dinstati seckani kupus dok ne omekša .Potom posoliti i pobiberiti i dinstati još malo dok kupus skroz ne omekša i poprimi lepu boju. Za to vreme pripremite male faširane šnicle. U mleveno pileće meso dodati so,ljutu i slatku papriku,biber i beli luk u prahu i sve dobro sjediniti sa mesom. Oblikovati kuglice i pržiti u ulju dok ne porumene sa svih strana..


уторак, 14. март 2017.

Otvorena pogača





Sastojci:

350 g brašna,
½ kašike soli,
70 ml ulja,
1 jaje,
150 ml tople vode,
½ kašičice šećera,
10 g kvasca

Punjenje

150 g seckane šunke,
100 g spanaća,
100 g kačkavalja

Testo Kvasac promešati sa šećerom pa dodati toplu vodu i ostaviti da zapeni. U posudi za mešenje pomešati brašno i so, pa dodati kvasac, ulje i jaje pa zamesiti testo.Pripremljeno testo prekriti krpom i ostaviti na toplom da nadođe. Punjenje Sitno iseckati šunku i obareni spanać a kačkavalj izrendati.Sve sastaviti i posolitri po ukusu. Finalni postupak

Pripremljeno testo prebaciti na radnu površinu i podeliti na 40 jednakih delova i oblikovati testo u loptice. Svaku lopticu rastanjiti na širinu 5-6 cm i puniti pripremljenim filom pa testo uštinuti s krajeva kako se ne bi previše otvorilo u toku pečenja. Punjeno testo ređati u podmazanu ili papirom za pečenje obloženu tepsiju pa ostaviti na toplom 20-ak minuta. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC oko 20 minuta dok ne poprimi rumenu boju.





Majmunski hleb





Sastojci:

za testo 400-450 g brašna,
1 kašičica soli,
10 g svežeg kvasca (1/4 kocke) ,
200 ml mleka,
80 ml vode,
50 g šećera,
50 ml ulja

za umakanje

125 g putera,
200 g žutog šećera,
2 kašičice cimeta,
1 kašika vanila ekstrakta,
3-4 kašike mleka,
oko 30 g seckanih oraha

Pomešati 400 g brašna i so u posudi za mešenje. Kvasac rastopiti sa kašikom mleka . Ostatak mleka pomešati sa vodom i šećerom, pa zagrevati mešajući dok se šećer ne otopi. Dodati toplu mešavinu u brašno, zatim dodati razmućen kvasac i ulje. Varjačom zamesiti testo, da se sve lepo sjedini i postane glatko i kompaktno. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti pola sata do sat vremena da narasta.Puter otopiti na tihoj vatri. Četkicom umočenom u topao puter dobro premazati kalup za kuglof.U otopljen puter dodati žuti šećer, cimet, vanila ekstrakt i par kašika mleka. Kuvati zajedno dok se šećer ne rastopi. Testo preručiti na brašnom posutu radnu površinu. Podeliti ga na 8 delova. Svaki deo oblikovati u valjak, pa čupkanjem razdeliti na 8 do 10 komadića, različitih veličina, od kojih dlanovima  treba formirati loptice. Umakati ih u topli slatki rastvor i ređati u kalup. Kad se napuni jedan sloj, posuti malom količinom secknih oraha. Ponavljati dok ima materijala. Testo ne sme doći do ivice pleha, potrebno je ostaviti oko 5-10 cm slobodno od vrha.Ostaviti da narasta još bar pola sata, do sat vremena, a onda peći oko 30-35 minuta na 180-190°C. Čim se izvadi iz rerne, kolač sa kalupom prevrnuti na tacnu i ostaviti par minuta. Zatim pažljivo podići kalup. Služiti toplo.

Piroške sa sirom





Sastojci :

500 g brašna,
1 mali kvasac,
2 jaja,
3 dl mleka,
2 male kašike soli,
2 kašike ulja

Fil :

100 g sira,
2 - 3 kašike kisele pavlake

Potopiti kvasac u malo mlakog mleka i ostaviti da se otopi.U dublju posudu pomešati brašno , so , ulje , jaja , otopljeni kvasac i sve zamesiti sa mlakim mlekom da se dobije mekše testo.Ostaviti da naraste.Naraslo testo preručiti na radnu površinu , premesiti i pomoću oklagije razvući u tanju kockastu koru.Testo seći na trake 10 x 6 cm. Sastaviti sir i kiselu pavlaku.Na svaku traku staviti po malo fila , ivice sastaviti i blago pritisnuti kako fil tokom prženja ne bi ispao.Zagrejati ulje i pržiti piroške sa obe strane dok ne porumene.