Pizza je tradicionalni Italijanski specijalitet koji svako voli da jede
pa čak i da sprema.Obično se pravi od tankog okruglog testa na kome
pored paradajz sosa i maslinovog ulja idu razne vrste sireva , salama ,
povrća , začina i drugih sastojaka po ukusu. Veliki sam ljubitelj testa ,
volim ruke da ubacim u brašno i pravim raznovrsna testa i peciva.Pizza
je jedno od mojih omiljenijih jela sa testom , jer sa njom može da se
kombinuju i udešavaju ukusi po želji.Volim taj spoj paradajz sosa
preliven maslinovim uljem i dodatkom bosiljka.Bosiljak je za mene jedini
začin koji mogu staviti u svako , ama baš svako jelo i osetiti tu
prijatno svežu notu koju on ima a nekvari ukus hrane.Svako ima neki svoj
recept za spremanje testa i fila , ja sam se danas odlučila da od
klasičnog testa napravim mini pizze .
Sastojci :
Testo :
300 gr brašna
pola paketića svežeg kvasca
2 kašike soli
voda
Fil :
200 gr salame
200 gr belog običnog sira
1 kisela pavlaka
malo maslinovog ulja
bosiljak
Paradajz sos :
1 l paradajz soka
1 glavica belog luka
2-3 grančice bosiljka
so
biber
malo maslinovog ulja
Kvasac preliti sa malo tople vode i ostaviti da se istopi.U dublju posudu sjediniti brašno i so , dodati kvasac i zamesiti sa vodom da se dobije srednje tvrdo testo.Testo zaseći odozgo sa obe strane da se dobije oblik krsta , prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste.U međuvremenu dok se testo odmara napraviti paradajz sos.U dublju posudu staviti malo maslinovog ulja i sitno seckani beli luk pa dinstati dok blago ne porumeni .Dodati bosiljak i paradajz sok , biber i so pa kuvati dok se tečnost ne smanji na pola i postane gušća.Skloniti sa šporeta i procediti kroz cediljku , a ako vam se neproseđeni sos više sviđa samo izvadite bosiljak .
Naraslo testo preručiti na radnu površinu , premesiti , rastanjiti oklagijom da bude tanko i pomoću okrugle modle ,veličine čaše, vaditi krugove i ređati u podmazani pleh.
Svaki krug premazati paradajz sosom , nakapati po malo maslinovog ulja , naneti po malo rendane salame i sira , staviti pola male kašike pavlake , posuti sitno seckanim bosiljkom i još po malo preliti paradajz sos.
Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći pizze dok testo ne porumeni.
Нема коментара:
Постави коментар