Svi mi imamo po neki recept naših starih baka ili su nam majke ostavile u amanet njihove brižno čuvane sveske sa receptima.Ja sam moju dobila od majke i prelistavajući je naišla sam na ove fine starinske ružice i rešila da ih probam i osetim ukus davno pravljenih i zaboravljenih kolača.Kao i kod svih ovakvih kolačića ima malo više posla ali se isplati napraviti ih , ima ih dosta , jako su ukusni i lepo izgledaju.Ovu vrstu kolača volim da spremam kada je napolju hladnjikavo a u kući pucketa vatra iz kamina i širi se lep miris iz rerne , uživanje je celokupno sa njima uz šoljicu kafe ili čaja .
Sastojci
250 gr masti
1 kafena šoljica šećera1 jaje
1 žumance
1 mali kvasac
3 šoljice mleka
brašno
Fil
1 belance
150 gr šećera
150 gr mlevenih oraha
Posipanje
100 gr šećera u prahu
Penasto umutiti mast i šećer potom dodati jaje i žumance.Kvasac otopiti sa malo mleka pa ga dodati u umućenu masu , dodati mleko i brašno koliko da se dobije ni tvrdo ni meko testo.Ostaviti testo da malo odstoji koliko da se napravi fil.
Penasto umutiti belanca i šećer u čvrst šam i dodati mlevene orahe.
Kada je testo odstojalo praviti manje loptice i rastanjiti rukama , staviti na sredinu rastanjenog testa po malo fila i ivice podizati na gore i pritisnuti po sredini testa da se formira ružica.Ređati u pleh obložen paprirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.
Pečene ružice posuti šećerom u prahu.
Sastojci
250 gr masti
1 kafena šoljica šećera1 jaje
1 žumance
1 mali kvasac
3 šoljice mleka
brašno
Fil
1 belance
150 gr šećera
150 gr mlevenih oraha
Posipanje
100 gr šećera u prahu
Penasto umutiti mast i šećer potom dodati jaje i žumance.Kvasac otopiti sa malo mleka pa ga dodati u umućenu masu , dodati mleko i brašno koliko da se dobije ni tvrdo ni meko testo.Ostaviti testo da malo odstoji koliko da se napravi fil.
Penasto umutiti belanca i šećer u čvrst šam i dodati mlevene orahe.
Kada je testo odstojalo praviti manje loptice i rastanjiti rukama , staviti na sredinu rastanjenog testa po malo fila i ivice podizati na gore i pritisnuti po sredini testa da se formira ružica.Ređati u pleh obložen paprirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.
Pečene ružice posuti šećerom u prahu.
Obožavam ih. Ne znam da li je lepše testo ili punjenje!
ОдговориИзбришиMeni je postao jedan od dražih i sviđa mi se što duže stoji on je sve ukusniji .
ОдговориИзбришиja ću isprobati- za mene je nov recept. Baš su lepe ružice i mogu pretpostaviti koliko su ukusne ...
ОдговориИзбришиProbaj pa mi javi kako ti se dopadaju.
ИзбришиNije mi jasno, u sastojcima nema secera a u pripremi
ОдговориИзбриши" Penasto umutiti mast i šećer " koliko secera ?
Nadam se da ce neko odgovoriti, recept mi se bas dopada.
1 soljica greskom je to izostavljeno ali ide ispravka.
Избриши