петак, 21. новембар 2014.

Krofne sa džemom od šljiva

Kad se spomenu krofne mene one asociraju na slatkiš koji je moja nana meni spremala .Kao mala volela sam da pomažem nani u njihovoj pripremi tako što bi se popela na stoličicu i čašom vadila krugove.Mojoj nani je to bila velika pomoć jer pored puno posla na selu morala je još i da se bakće sa mojim željama tako da i kao maloj zadavala mi je zadatke i učila kako se šta sprema.Naravno kako sam rasla tako sam i mnogo toga zaboravljala ali vremenom od kada kuvam polako se prisećam raznih starinskih jela koja sam probala samo kod nje i od tada nigde više.Tako i ove krofne , za koji svaka domaćica ima svoj recept i način spremanja, posle dužeg vremena su došle na red da se naprave . A kolika je bila moja želja za njim vidi se i po slikama jer mi nije bilo teško da ih u deset sati uveče zamesim i spremim.
Sastojci :

2 jaja 1 šolja od bele kafe mleka 1 šolja od bele kafe vode 1 sveži kvasac pola male kašike soli 4 kašike šećera 7 kašika ulja brašno po potrebi
Rastopiti kvasac sa malo mlakog mleka.U dublju posudu sastaviti jaja , šećer i so pa mutiti viljuškom da se sastojci dobro umute.Potom dodati otopljeni kvasac , ulje , mlako mleko , vodu i brašna koliko da se dobije srednje tvrdo testo .Sve to se muti viljuškom malo duže kako bi testo bilo vazdušasto i puno mehurića.Kada se to postigne preklopiti testo krpom i ostaviti na toplom da naraste.Naraslo testo preručiti na radnu površinu i ne puno premešavati ,da bi ostalo vazdušasto ,rastanjiti oklagijom i vatiti okruglom modlom ili većom čašom krugove.Preklopiti ih krpom da se ne suše dok se ulje ne ugreje.Zagrejati ulje do ključanja i polako spuštati krofne i pržiti ih dok ne porumene sa obe strane.Vaditi krofne pa namazati ili ih puniti džemom od šljiva ili po želji posuti šećerom u prahu .

Нема коментара:

Постави коментар