Sastojci :
500 gr brašna
1 mali kvasac
1 jaje
1 mala kašika soli
pola male kašike šećera
1 dl ulja
mleko ili voda za mešenje
Premaz :
ulje
1 jaje
Kvasac potopiti u malo mlakog mleka i ostaviti da se otopi.U dublju posudu pomešati brašno , šećer , so , ulje , jaje ,otopljeni kvasac i sve zamesiti sa mlakim mlekom da se dobije srednje tvrdo testo.Ostaviti testo da naraste na toplom mestu dok se ne udvostruči.Naraslo testo preručiti na radnu površinu , premesiti i podeliti na pet jednakih jufki.Svaku jufku razvući oklagijom pa premazati , sem zadnje , uljem i ređati jednu na drugu.Pomoću velikog lenjira ili noža ( deo gde nije oštar ) , blago pritisnuti na sredinu , pa popreko da se dobije osam trouglastih preseka.Potom pritisnuti popreko kako bi se dobili kraci zvezde.Testo između dva kraka zaseći ali ne skroz do kraja pa izviti prema sebi.Unutrašnje blago zacrtane ivice zaseći nožem .Pogaču premazati umućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Нема коментара:
Постави коментар