Sastojci :
1 kesica želatina u prahu (belog ili crvenog )
50 ml hladne vode (za želatin)
20 ml vode (za fruktozu)
100 gr fruktoze ili dekstroze (voćni šećer)
1 velika kašika glicerina (nabavite u apoteci)
900 gr šećera u prahu
Želatin preliti sa vodom i ostaviti da nabubri. Fruktozu ili dekstrozu staviti u šerpicu i prelite isto sa vodom. Staviti na ringlu da se istopi. Mešajte sve vreme do početka ključanja. Neka vri tridesetak sekundi, zatim skloniti sa vatre i dodati jednu punu veliku kašiku glicerina i nabubreli želatin. Promešati.
U vanglicu stavite 500 -600 gr šećera u prahu, zatim postepeno sipati istopljeni šećer i mešati sa kašikom. Povremeno dodavati još šećera u prahu, a zatim preručiti na radnu površinu i sa ostatkom šećera umesiti fondan.
Ovako napravljeni fondan najbolje je bojiti sa gel bojama. Uzeti željenu količinu fondana, zabosti čačkalicu u gel boju a onda tu istu čačkalicu zabosti na par mesta u fondan.
Ako se boji sa bojama u prahu onda pre nego što se stavi željenu boju rastopiti sa par kapi vode.
Нема коментара:
Постави коментар