петак, 3. мај 2013.

Svečani uskršnji hleb



Sastojci :

500 gr brašna
1 kvasac
2 male kašike soli
1 dl jogurta
150 gr margarina
voda

Fil :

250 gr spanaća
150 gr sira
2 jaja
5 kuvana jaja
so

Premaz :

1 jaje

Kvasac potopiti sa malo mlake vode i ostaviti da se otopi.U dublju posudu sipati brašno , so , otopljeni margarin, mlaki jogurt , kvasac i zamesiti sa mlakom vodom da se dobije srednje tvrdo testo.Ostaviti na toplom mestu da testo naraste.
Spanać blanširati , ocediti, ohladiti i sitno iseckati.
U dublju posudu izmutiti jaja pa dodati sitno seckani spanać , izmrvljeni sir i soli po ukusu.
Naraslo testo preručiti na radnu površinu i premesiti ga.Rastanjiti oklagijom pa podeliti na pola i jednu polovinu testa iseći na kocku.Uski dugačak pleh namazati uljem pa u njega staviti rastanjeno testo , premazati pripremljenim filom , poređati kuvana jaja pa ivice testa preklopiti.Drugi deo testa rastanjiti , opkrojiti poklopac i staviti preko pripremljenog testa u plehu.Od ostatka testa praviti ukrase i ređati po hlebu .Penasto umutiti jaje i premazati hleb.Pre pečenja hleb treba još malo da odstoji i naraste.Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći .






1 коментар: