Sastojci :
500 gr brašna
1 sveži kvasac ( ili jedna kesica suvog )
1 dl ulja
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
mleko za mešenje testa
Premaz:
1 jaje
seme lana
Kvasac otopiti u malo mlakog mleka.U dublju posudu sipati brašno , dodati mu šećer , so , ulje , nadošli kvasac i sve zamesiti sa mlekom.
Testo treba da bude srednje tvrdo. Ostaviti ga da naraste na toplom mestu.
Naraslo testo premesiti i podeliti na četiri jufkice.Svaka treba da bude malo veća od prehodne.
U podmazani pleh staviti rastanjenu prvu najveću jufku i po sredini je iseći da se dobije šesnaest kraka.Svaki krak okrenuti na gore ka ivici pleha.Zatim staviti drugu jufku iseći po sredini da se dobijedvanaest kraka i svaki krak okrenuti nagore i stavljati između dva kraka.Staviti treću jufku iseći u sredini da se dobije četiri kraka koji se podižu nagore i stavljaju između kraka.Četvrtu jufku staviti u sredinu i ona se ne seče.
Umutiti jaje i premazati celu pogaču i posuti lanom.
Zagrejati rernu na 250 stepeni i staviti da se pogača peče.
Нема коментара:
Постави коментар