Blog namenjen hrani i svemu vezanom za kulinarstvo.Pokušaću da na zadovoljstvo posetioca podelim omiljene recepte ,sitne kulinarske tajne i fotografije gotovih jela.Zaljubljenici u kulinarsku umetnost ,amateri, profesionalni kuvari svi ste dobrodosli na ovaj blog.Nadam se da moj trud neće ostati nezapažen ,te da će bar jedan od mojih budućih postova kod vas naići na simpatije.Pozdrav i uživajte u Hrani Ljubavi.
Translate
уторак, 31. децембар 2013.
петак, 27. децембар 2013.
Štrudla sa dve vrste pekmeza
Postoje razne vrste štrudli : sa makom , orasima , višnjama , jabukama.Štrudle su veoma cenjene i dosta spremane u Vojvodini i nije lako naći odgovarajuće testo za ovaj delikates koje vrsne domaćice Sose neretko žele da daju recept .Ja se nisam nešto preterano trudila da otkrijem tajnu recepta za odlično testo , zato sam u klasično hlebno dodala jaje i cimet i dobila kombinaciju po mom ukusu.
Sastojci :
400 gr brašna
1 jaje
1 kesica suvog kvasca
prstohvat soli
1 mala kašika šećera
1 mala kašika cimeta
voda
Premaz :
pekmez od šljiva i šipurka ili kajsije
2 - 3 kašike margarina za mazanje
Posipanje :
šećer u prahu
Svaku jufku rastanjiti oklagijom u kocku , premazati sa pekmezima i urolati.
Oba rolata staviti jedan do drugog i uplesti ih .
Staviti u pleh , premazati margarinom i peći u predhodno zagrejanoj rerni na 250 stepeni.
Pečenu štrudlu ohladiti , seći na kriške i posuti šećerom u prahu.
четвртак, 26. децембар 2013.
Posno predjelo , 5 recepata
-Kuglice sa maslinama-
Sastojci :
500 gr krompira
100 gr margarina
100 gr posnog kačkavalja
so
masline
susam
Skuvati krompir kao za pire , ispasirati, dodati margarin , rendani kačkavalj i so.Sve dobro promešati ,ohladiti pa praviti kuglice i u svaku staviti po jednu maslinu bez koščice.Kuglice uvaljati u prženi susam i odozgo staviti kolut masline.
Po želji svaku kuglicu staviti na kreker gde je predhodno stavljeno malo posnog majoneza kako bi se zalepile.
- Kuglice sa kikirikijem -
Sastojci :
50 - 100 gr margarina
150 gr mlevenih posnih pereca
150 gr mlevenih posnih krekera
5 -6 kašika pečenog mlevenog kikirikija
100 gr majoneza
Penasto umutiti margarin pa dodati perece , krekere , kikiriki i majonez.Praviti kuglice , uvaljati u seckani kikiriki i po želji svaku staviti na kreker sa malo majoneza.
- Rolat sa tunjevinom i ajvarom -
Sastojci :
2 lista oblande
1 konzerva tunjevine
100 gr margarina
50 gr pečenog susama
100 gr šećerca
4 - 5 seckana kisela krastavčića
3 kašike ajvara
Tunjevinu i margarin izmiksati u blenderu pa dodati susam , kuvani šećerac , krastavčiće i ajvar.Oblandu staviti između dve mokre krpe i omekšati je pa urolati i skloniti krpu.Naneti fil na oblandu urolati i ostaviti da se stegne.
- Punjeni francuz -
Sastojci :
1 francuski hleb
100 gr margarina
1 konzerva tunjevine
100 gr kuvanog šećerca
100 gr kuvane seckane šargarepe
so
Francuski hleb preseći na pola pa izvaditi sredinu i izmrviti.Margarin i tunjevinu umutiti pa dodati sredinu hleba , šećerac , šargarepu i soli po ukusu.Smesom puniti hleb umotati u foliju i ostaviti da se stegne.
- Slane kocke od spanaća -
Sastojci :
Kora :
23 kašike brašna
200 gr spanaća
1 dl ulja
1 dl kisele vode
1 dl piva
1 kesica praška za pecivo
so
Fil :
100 gr majoneza
100 gr rendanog kačkavalja
50 gr pečenog susama
U dublju posudu sjediniti brašno , prašak za pecivo , so ,ulje , kiselu vodu , pivo i spanać.Napraviti kompaktnu masu i sipati u pleh obložen papirom za pečenje.Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći koru dok ne porumeni.Pečenu koru iseći uzduž na tri jednaka dela i ostaviti da se ohladi.
Odvojiti malo majoneza i kačkavalja za gornju koru a od ostatka sjediniti sa susamom i filovati dve kore.Zadnju koru premazati majonezom i posuti kačkavaljem.Ostaviti da se stegne pa seći na kockice.
среда, 25. децембар 2013.
Slane korpice
Sve moje salate,kada spremam trpezu za goste,punim u ove male slane krckave korpice koje su em dekorativne , em ukusne.Ima malo više posla oko njih ali je zato uživanje gledati kako ih gosti tamane sa merakom.
Sastojci :
300 gr brašna
1 mala kašika soli
1 kesica praška za pecivo
2 male kafene šoljice ulja
1,5 mala kafena šoljica kisele ili obične vode
50 gr susama
50 gr lana
malo kima
malo seckanom pečenog kikirikija
U dublju posudu sjediniti brašno , so ,prašak za pecivo , susam , lan , kim , kikiriki, ulje i vodu pa umesiti glatko testo.Od testa praviti manje loptice i svaku rastanjiti oklagijom da bude što tanja , jer prilikom pečenja testo će narasti i proširiti se.Kalupe raznih oblika ili za projice namazati uljem i spuštati rastanjeno testo da bude do same ivice pleha.
Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći korpice dok blago ne porumene.
U ovomesečnoj igrici , Ajme koliko nas je ,domaćica Nataša sa bloga" Moja slatka kuhinja " kao zadatu temu odabrala je susam.
Posna sarma i punjene suve paprike
Nema ko ne voli sarmu.Lično ne pravim razliku dal je posna ili mrsna i jedna i druga su mi ukusne na svoj način.Kada pravim posnu varijantu ko god je proba kaže da se razlika ne primećuje.Soja je odlična zamena za meso i po meni daje joj još lepši i bolji ukus.Svako ima svoj metod spremanja ovog jela koje je miljenik svih domova i zima ne prolazi bez nje.Ja je spremam na ovaj način bez zaprške i jakih začina i bude uvek lepa i sočna.
Sastojci :
1 kg crnog luka
500 gr praziluka
4 šargarepe
1 kg pirinča
1 kg sojinih mrvica
suve paprike
vegeta
lovor
ulje
listovi kupusa
Sitno iseckati crni luk i šargarepu pa dinstati na ulju .Potom dodati sitno seckani praziluk i sve dinstati dok ne omekša.Umešati sojine mrvice i pirinač i mešati da se sve lepo sjedini pa dodati vegetu.Filom puniti sarmu .Suve paprike spustiti u vruću vodu da omekšaju , procediti i puniti filom.Kada je fil utrošen sarmu naliti vodom da ogrezne dodati lovor i staviti na šporet da se krčka.
понедељак, 23. децембар 2013.
Posni slavski kolači - 14 vrsta
Sa Sv. Nikolom se završava sezona slava za ovu godinu .Po nekima je ova slava teška za spremanje a po nekima nije zato što pada u postu i što je malo teže ukombinovati jelovnik .Svake godine trudim se da se na stolu nađu neki novi specijaliteti što za predjelo , što za sam kraj kolači.Pored novih sorta neizbežni su neki stari provereno dobri kolači koji su rado viđeni među novitetima.U svakom slučaju kao kruna svake slave a tako i moje su ovi sitni kolači koji su pobrali simpatije svih mojih gostiju i koji su se smazali u slast.
1.Čoko-bele kuglice 2.Kesten štanglice 3.Šarena oblanda 4.Mak rozenka 5.Posni grilijaš 6.Jaffa bajadera 7.Kikiriki štanglice 8.Čokoladne rolnice 9.Alva kocke 10.Kornfleks medena srca 11.Bonžita 12.Karamel rozenka 13.Punjene urme 14.Salamica sa suvim voćem
- Čoko-bele kuglice -
Sastojci :
100 čokolade
5 kašika ulja
150 gr ratluka
150 gr kokosa
malo šećera u prahu
pola kafene šoljice vruće vode
Ratluk i vruću vodu umesiti, dodati šećer u prahu i kokos .Praviti kuglice.Otopiti čokoladu sa uljem i do pola puniti papirne korpice , staviti kuglicu i ostaviti da se stegne.
- Kesten štanglice-
Sastojci :
500 gr kesten pirea
400 gr šećera
200 gr mlevenih oraha
200 - 300 gr mlevenog keksa
200 gr margarina
100 gr čokolade
2 lista oblande
voda
Šećer preliti sa malo vode i špinovati, dodati margarin i čokoladu pa kada se sve otopi skloniti sa šporeta umešati kesten, orahe i keks i ravnomerno rasporediti između dva lista oblande.
- Šarena oblanda -
Sastojci :
2 lista oblande
marmelada od kajsije
350 - 400 gr celog keksa
Fil :
250 gr šećera
2 dl vode
250 gr margarina
2 kašike kakaa
150 gr mlevenih oraha
150 gr mlevenog keksa
Oba lista oblande namazati marmeladom i poređati ceo keks.
Ušpinovati vodu i šećer , umešati kakao i margarin.Mešati da se sve otopi i sjedini pa dodati orahe i keks.
Na jedan list oblande naneti fil pa preko njega staviti drugi list oblande tako da ceo keks bude do fila.
- Mak rozenka -
Sastojci :
250 ml vode
300 gr šećera
400 gr mlevenog maka
200 gr mlevenog keksa
2 kašike marmelade od kajsije
3 kesice vanilin šećera
250 gr margarina
kore za rozen tortu
Glazura :
250 gr šećera u prahu
3 kašike mlake vode
parče margarina
Šećer , vanilin šećer i vodu staviti da provri pa dodati margarinda se otopi.Skloniti sa šporeta , umešati mak , keks i marmeladu pa vratiti na šporet i kuvati na tihoj vatri oko 5 minuta.Filovati korice vrućim filom pa preliti glazurom.Šećer u prahu penasto umutiti sa margarinom i vodom u kompaktnu gustu masu.
- Posni grilijaš -
Sastojci :
2 manja lista oblande
300 gr šećera
4 kašike meda
250 gr margarina
200 gr mlevenog keksa
200 gr susama
Karamelisati šećer pa redom dodavati med , margarin , keks i susam pa vruće staviti između dva lista oblande.
-Jaffa bajadera -
Sastojci :
1 Sloj :
400 gr šećera
3dl vode
200 gr margarina
100 gr čokolade
500 gr mlevenog keksa
100 gr mlevenih oraha
2 Sloj :
150 gr šećera
2 dcl vode
1 zamrznuta sitno rendana narandža
50 gr margarina
200 gr mlevenih oraha
Glazura:
150 gr čokolade
6 kašika ulja
1 list velike oblande
Šećer i vodu kuvati dok se šećer ne istopi, dodati margarin i čokoladu pa istopi, skinuti sa vatre i dodati mleveni keks i mlevene orahe. Sve dobro izmešati i toplu masu staviti na jedan list velike oblande.
U posudu staviti šećer, vodu i jednu rendanu zamrznutu narandžu. Kuvati na vatri 5-6 minuta, dodati 50 gr margarina da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mlevene orahe. Ovu masu dok je topla stavimo preko prvog sloja i ostavimo da se hladi.
Kad se ohladi stavimo glazuru: Istopimo na tihoj vatri čokoladu i ulje i preliti kolač.
-Kikiriki štanglice
Sastojci :
250 gr šećera
kafena šoljica vode
250 gr margarina
400 gr mlevenog keksa
200 gr mlevenih oraha
200 gr mlevenog pečenog kikirikija
Glazura:
150 gr čokolade
6 kašika ulja
50 gr seckanog kikirikija
Šećer i vodu ušpinovati pa dodati margarin i kada se otopi dodati keks , orahe i kikiriki , promešati i oblikovati koru.
Otopiti čokoladu i ulje , preliti kolač i posuti kikirikijem.
- Čokoladne rolnice -
Sastojci :
150 ml vode
100 gr šećera
100 gr margarina
200 gr mlevenih oraha
200 gr mlevenog keksa
pakovanja čokoladnih mrvica
Glazura :
150 gr čokolade
6 kašika ulja
Vodu , šećer i margarin sjediniti i staviti na šporet da provri pa dodati keks i orahe i skloniti da se prohladi.U mlaku smesu dodati mrvice promešati i praviti valjčiće.Svaki valjčić preliti otopljenom čokoladom i uljem i ostaviti sa se stegne.
- Alva kocke -
Sastojci :
150 gr alve
150 gr pečenog kikirikija
120 gr margarina
200 gr mlevenog keksa
Glazura :
200 gr čokolade
Otopiti margarin pa dodati alvu , keks i kikiriki.Sve dobro sjediniti i formirati koru.Čokoladu otopiti i preliti preko kolača.
- Kornfleks medena srca -
Sastojci :
125 gr margarina
200 gr bele čokolade
3 kašike meda
50 gr suvih brusnica
50 gr suvog grožđa
50 gr badema
50 gr kornfleksa
Sastaviti margarin , med i čokoladu pa otopiti na tihoj vatri.Voće i kornfleks sitno iseckati.U silikonski kalup za praline ( ili papirne korpice ) , staviti po malo otopljene smese , naneti po malo seckanog voća i prekriti sa još malo otopljene smese.Ostaviti na hladnom da se praline stegnu.
- Bonžita -
Sastojci :
8 kašike meda
100 gr šećera u prahu
100 gr čokolade
250 gr margarina
200 gr pečenog susama
100 gr seckanih oraha
250 gr čar na dar ( kakao flips )
U dublju šerpu sastaviti med i šećer u prahu pa mešati na tihoj vatri da se sve otopi.Dodati čokoladu i margarin i kada se i to otopi i sjedini sa medom ,umešati susam , orahe i čar na dar.Pustiti da jedno dva - tri ključa provri , skloniti sa šporeta i izručiti u pleh .Po želji preliti sa glazurom od 100 gr otopljene čokolade i malo ulja.
- Karamel rozenka -
Sastojci :
400 gr šećera
500 ml vode
250 gr margarina
100 gr čokolade
300 gr mlevenog keksa
pakovanje kora za rozen tortu
Glazura :
200 gr bele čokolade
2 - 3 kašike ulja
Karamelisati šećer ( zagoreti šećer do boje meda ) ,sipati vodu i nastaviti sa kuvanjem dok se šećer ne otopi. Margarin i čokoladu iseći na kockice i staviti u karamel i mešati da se sve otopi i lepo sjedini pa skloniti šerpu sa šporeta i umešati keks.Rozen korice filovati vrućim vilom ,zadnju ostaviti nenafilovanu.
Pripremiti glazuru : čokoladu i margarin otopiti na tihoj vatri i glazirati koru.
- Punjene urme -
Sastojci :
250 gr margarina
250 gr šećera u prahu
250 gr mlevenog keksa
50 gr otopljene čokolade
1 pakovanje urmi
Glazura :
150 gr čokolade
6 kašika ulja
Otopiti margarin i šećer u prahu pa dodati keks i čokoladu i sjediniti.Urmama izvaditi koščice i puniti ih pripremljenom smesom .Od iste smese punjene urme obložiti i sa strane pa svaku preliti sa otopljenom čokoladom i uljem.Kada se čokolada stegla iseći urme na kolutove.
- Salamica sa suvim voćem -
Sastojci :
200 gr šećera
200 gr mlevenih oraha
200 gr mlevenog keksa
200 gr seckanih urmi
200 gr suvog grožđa
200 gr seckanih suvih smokvi
200 gr čokolade
200 gr seckanih žele bombona
150 ml vode
200 gr margarina
Glazura :
5 kašika ulja
150 gr ratluka
150 gr kokosa
malo šećera u prahu
pola kafene šoljice vruće vode
Šećer , vodu , margarin i čokoladu otopiti pa dodati , keks , orahe, urme , suvo grožđe,smokve i žele bombone .Sve dobro sjediniti i formirati salamicu.
Ratluk i vruću vodu umesiti, dodati šećer u prahu i kokos .Smesu dobro umesiti i oklagijom rastanjiti u koru pa na sredinu staviti salamicu i obložiti je ratlukom i ostaviti da se dobro ohladi.
субота, 7. децембар 2013.
Lagani kolač sa jabukama
Sastojci :
Testo :
3 jaja
1 čaša od jogurta šećer
1 čaša od jogurta ulje
2 čaše od jogurta brašno
1 jogurt u čaši
1 kesica praška za pecivo
Fil :
1 kg jabuka
2 kašike ulja
5 kašike šećera
3 kašike griza
Posipanje :
šećer u prahu
Penasto umutiti jaja i šećer pa postepeno dodavati jogurt , ulje prašak za pecivo i brašno.Sve dobro sjediniti i pola testa sipati u pleh 30 x 20 namazan uljem i posut brašnom.Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći testo do pola .
Jabuke narendati i izdinstati na ulju ,dodati šećer i griz i ravnomerno rasporediti preko dopola pečene kore .Preko jabuka staviti drugi deo testa i vratiti u rernu da se sve dobro ispeče.Pečeni kolač ohladiti , iseći na kocke i posuti šećerom u prahu.
четвртак, 5. децембар 2013.
Pituljice sa sirom
Sastojci :
500 gr brašna
pola svežeg kvasca
1 mala kašikasoli
1 mala kašika šećera
1 dl ulja
2 dl jogurta
voda
Nadev :
300 gr sira
1 jaje
malo soli
peršun
Kvasac preliti sa malo mlake vode i ostaviti da se otopi.U dublju posudu pomešati brašno , so i šećer pa dodati jogurt , ulje , otopljeni kvasac i zamesiti sa mlakom vodom da se dobije glatko testo.Ostaviti na toplom da naraste.Naraslo testo preručiti na radnu površinu , premesiti i podeliti na osam jednakih jufki.
Svaku jufku pomoću oklagije blago razvući i ređati u pleh obložen papirom za pečenje.Umutiti jaje i so , dodati izmrvljeni sir i sitno seckani peršun, promešati i stavljati na testo stim da od ivice ostane za prst širine nepremazano testo.Rernu zagrejati na 250 stepeni i po stavljanju pleha u njega smanjiti na 200 stepeni i peći oko 15 minuta.
среда, 4. децембар 2013.
Čorbica i Prženo meso ili prženje
Nema ništa lepše nego kada se kolju svinje.Tada , iako ima baš puno posla , okupljaju se komšije i pomažu u klanju.Kazan sa vodom se greje i priprema za šurenje a domaćice samo lete i donose za vredne ruke gibanice i vruće rakijice.Ove godine sam prvi put prisustvovala jednom svinjokolju i mogu reći da sam se oduševila kako je na njemu i veselo i složno.Tu svako zna svoj posao.Još ako vas i vreme posluži pa nepada kiša e onda je to prava stvar.Kod svega ovoga najviše mi se dopalo kada se topi mast i prave čvarci.Onako vrući oceđeni su fenomenalnog ukusa i ne mogu se nikako porediti sa onim iz mesare.I na kraju dana kada se sav posao završi sledi uživanje u jelu i piću koje je neizostavni deo ovog posla.
Sastojci :
4 - 5 parčića šnicli
4 krompira
3 glavice crnog luka
1 šargarepe
lovor
biber u zrnu
vegeta
ulje
Sastojci :
meso od buta sečeno na komade
3 - 4 kašike mast
voda
vegeta
malo aleve paprike
malo bibera
субота, 30. новембар 2013.
Medaljoni sa kajmakom
Sastojci :
Testo:
400 gr brašna
2 kašike kisele pavlake
2 žumanca
70 gr margarina
1 mala kašika šećera
1 dl mleka
so
pola kvasca
Fil :
1 jaje
3 - 4 kašike kajmaka
susam za posipanje
петак, 29. новембар 2013.
Kroketi od starog hleba i krompirom u blitvi
Svakome od nas desi se da ostane hleb .U takvim situacijama ja ga iskoristim za pravljenje prženica za doručak .Ovaj put sam ga iskoristila za ručak koji je bio jako jednostavan za pravljenje i lagan za jesti.
Sastojci :
500 gr starog hleba
2,5 dl mleka
3 jaja
1 kesica praška za pecivo
100 gr tost narezka
100 gr kačkavalja
origano
so
biber
prezle
Prilog :
500 gr krompira
500 gr blitve
1 glavica belog luka
ulje
so
Iseckati hleb na manje kockice , preliti mlakim mlekom i ostaviti na stranu 10 minuta.Potom rukama ocediti hleb od suvišnog mleka pa u njega dodati jaje ,prašak za pecivo , sitno seckani tost narezak na kocke, rendani kačkavalj , malo soli i bibera , origano i prezle toliko da masa bude čvrsta da se ne bi tokom prženja raspadala.Zagrejati ulje pa praviti od mase male loptice i praviti pljeskavice ili valjčiće , spuštati i pržiti sa obe strane dok ne porumeni.Vaditi krokete i ređati na salvetu da upije suvišnu masnoću.
Krompir oljuštiti , iseći na srednje kocke ,straviti u dublju šerpu , posoliti , naliti vodom i kuvati dok ne omekša.Blitvu očistiti od belog dela i iseći.Kuvani krompir ocediti.U malo ulja izdinstati beli luk , spustiti blitvu i mešati dok ne omekša.Kada je blitva omekšala dodati krompir još malo mešati dodati soli i skloniti.Po želji krompir se može poprskati limunovim sokom.
Slatka pirinač torta sa kajsijama
Sutlijaš je omiljena poslastica većine.Ovaj slatkiš vraća me u detinjstvo kada su se sutlijaši spremali na vodi i ponekad na mleku .Sećam se dana kada je napolju padao sneg , majke pored šporeta koja kuva sutlijaš i sipa ga u manje posudice i posipa cimetom.Tih dana kuća je mirisala na mleko i cimet a moj brat i ja smo upijali ove mirise i čuvali u onom dalekom kutku naših uspomena.Sve su to lepa sećanja na detinjstvo koje je bilo bezbrižno i uljuljkano u toplinu doma.
Sastojci :
100 gr pirinča
1,2 l mleka
1 kesica vanilin šećera
prstohvat soli
150 gr šećera
1 kesica pudinga sa ukusom vanile
200 gr šlaga
4 kesice ( od 10 g ) želatina
kajsije iz kompota
Supa sa knedlama
1l vode
1 kocka za supu
1 šargarepa
malo ulja
Knedle :
1 jaje
malo soli
griz
peršun
Sitno iseckati šargarepu i staviti je u vodu sa kockom za supu i malo ulja.Kuvati dok šargarepa ne omekša.Umutiti jaje sa malo soli pa dodavati griz uz stalno mešanje dok se ne dobije gusta masa , kada se prođe viljuškom da ostane trag, ostaviti da malo odstoji pa kašikom vaditi knedle i spuštati u kipuću vodu.Posuti malo peršuna i ostaviti da se supa još malo kuva dok knedle ne narastu
понедељак, 25. новембар 2013.
Slane punjene krofnice
Hladno i maglovito jutro pravo je vreme da se ne izlazi iz toplog doma i naprave ove divne punjene krofnice za doručak.
Sastojci :
Testo:
400 gr brašna
2 kašike kisele pavlake
2 žumanca
70 gr margarina
1 mala kašika šećera
1 dl mleka
so
pola kvasca
ulje za prženje
Fil :
150 gr šunke
150 gr kačkavalja
Sitni posni kolači - 16 vrsta
Jako volim da pravim sitne kolače a najviše se radujem ovima jer ih spremam za moju krsnu slavu Sv. Nikola.Radujem se spremanju slave jer za mene je ona svetinja i nešto najlepše što slavimo pored Božića i Uskrsa.Svaki kolač koji napravim je priča ukusa za sebe.Svi oni su na svoj način lepi što za oko , što za usta , deca im se raduju a stariji ih baš nešto i ne zaobilaze.Kolači su kruna svakog slavlja i bez njih slave ne prolaze.
1.Jadro oblanda sa suvim smokvama
2.Rozen štanglice
3. Kuglice od keksa i čokolade
4.Kolumbove kuglice
5.Maruš pita
6.Rozen karamela
7.Bonžita
8.Šarena oblanda
9.Jafa šnite
10.Bajadera
11.Višnje u čokoladi
12.Šumska tajna
13.Sladoledići
14.Medene praline
15.Rolat od ratluka
16.Trouglovi od susama
Sastojci :
500 gr suvih smokvi
200 gr suvog grožđa
400 gr šećera
2 dl vode
250 gr mlevenih oraha
250 gr šećera u prahu
250 gr margarina
4 lista oblandi
Suve smokve i grožđe samleti na mašini za meso.Šećer i vodu ušpinovati pa skloniti sa šporeta i umešati mleveno suvo voće, promešati , dodati mlevene orahe pa podeliti na dva jednaka dela i svaki deo staviti između dva lista oblande.Penasto umutiti margarin i šećer u prahu pa staviti između dve filovane oblande.
Rozen štanglice
Sastojci :
4 korice za rozen tortu
300 gr šećera
300 gr mlevenih oraha
pola čaše vode
2 kašike džema od kajsije
Glazura :
2 šolje šećera u prahu
5 kašike vrijuće vode
3 - 5 kapi ekstrata od jagode ili maline
Špinovati šećer i vodu , skloniti sa špšoreta i dodati orahe i džem od kajsije.Kada se malo prohladi filovati korice. Pomešati šećer u prahu i vodu pa mešati drvenom kašikom dok masa ne postane ujednačena i gusta , dodati ekstrat ,promešati i naneti na korice.Kada se kolač stegne seći na štanglice.
Kuglice od keksa i čokolade
Sastojci :
200 gr margarina
150 gr šećera u prahu
200 gr mlevenog keksa
4 kašike ruma
2 - 3 kašike marmelade od kajsije
Preliv :
100 gr čokolade
2 - 3 kašike ulja.
Margarin umutiti penasto sa šećerom u prahu , dodati keks i rum. Sve lepo sjediniti i praviti kuglice.Zagrejati marmeladu i svaku kuglicu njome premazati i ostaviti da se osuši.Rastopiti čokoladu sa uljem pa svaku kuglicu umočiti u nju i ostaviti da se stegne.Kada se čokolada stegne kuglice staviti u papirne šeširiće .
Kolumbove kuglice
Sastojci :
250 gr šećera
150 gr margarina
5 kašika kakaa
200 gr mlevenog keksa
200 gr kokosa
1,5 dl vode
Ušpinovati šećer i vodu pa dodati margarin i kakao pa mešati da se sve otopi .Skloniti sa šporeta .Dodati keks i kokos , praviti kuglice i uvaljati ih u kokos.
Maruš pita
Sastojci za kore :
300 gr brašna
150 gr šećera u prahu
1 šoljica od kafe ulja
1 kesica praška za pecivo
kisela voda po potrebi
Fil :
300 gr šećera
2 kašike marmelade od kajsije
pola čaše vode
300 gr mlevenog keksa
Glazura:
150 gr šećera u prahu
1 kašika vrele vode
1 kašika ruma
Pomešati brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu .dodati ulje i zamesiti sa kiselom vodom. Testo podeliti na četiri jednaka dela .Svaki deo rastanjiti što tanje u četvrtastu koru i peći na 180 stepeni pazeći da korice ne izgore.
Pečene korice kada se ohlade biće tvrde ali prilikom filovanja i 2 -3 dana dok odstoje opustiće se i biti meke.
Šećer i vodu špinovati dok se ne pojave mehurići , skloniti sa šporeta i umešati keks i marmeladu.Ostaviti da se malo ohladi , ne skroz , i filovati kore.
Šećer u prahu pomešati sa vrelom vodom ,drvenom kašikom mutiti dok se ne dobije gusta i ujednačena masa. Dodati rum , promešati i naneti na pitu.
Rozen karamela
Sastojci :
400 gr šećera
500 ml vode
250 gr margarina
100 gr čokolade
300 gr mlevenog keksa
pakovanje kora za rozen tortu
Glazura :
200 gr bele čokolade
2 - 3 kašike ulja
Karamelisati šećer ( zagoreti šećer do boje meda ) ,sipati vodu i nastaviti sa kuvanjem dok se šećer ne otopi. Margarin i čokoladu iseći na kockice i staviti u karamel i mešati da se sve otopi i lepo sjedini pa skloniti šerpu sa šporeta i umešati keks.Rozen korice filovati vrućim vilom ,zadnju ostaviti nenafilovanu.
Pripremiti glazuru : čokoladu i margarin otopiti na tihoj vatri i glazirati koru.
Bonžita
Sastojci :
8 kašike meda
100 gr šećera u prahu
100 gr čokolade
250 gr margarina
200 gr pečenog susama
100 gr seckanih oraha
250 gr čar na dar ( kakao flips )
U dublju šerpu sastaviti med i šećer u prahu pa mešati na tihoj vatri da se sve otopi.Dodati čokoladu i margarin i kada se i to otopi i sjedini sa medom ,umešati susam , orahe i čar na dar.Pustiti da jedno dva - tri ključa provri , skloniti sa šporeta i izručiti u pleh .Po želji preliti sa glazurom od 100 gr otopljene čokolade i malo ulja.
Šarena oblanda
Sastojci :
2 lista oblande
marmelada od kajsije
350 - 400 gr celog keksa
Fil :
250 gr šećera
2 dl vode
250 gr margarina
2 kašike kakaa
150 gr mlevenih oraha
150 gr mlevenog keksa
Oba lista oblande namazati marmeladom i poređati ceo keks.
Ušpinovati vodu i šećer , umešati kakao i margarin.Mešati da se sve otopi i sjedini pa dodati orahe i keks.
Na jedan list oblande naneti fil pa preko njega staviti drugi list oblande tako da ceo keks bude do fila.Ostaviti da kolač stegne i seći na štanglice.
Jafa šnite
Sastojci :
Kore :
300 gr brašna
150 gr šećera u prahu
1 kafena šoljica ulja
1 kesica praška za pecivo
kisela voda po potrebi
Fil :
300 gr šećera
1/2 čaše vode
300 gr mlevenog keksa
1 rendana zaleđena pomorandža
Glazura :
150 gr čokolade
2-3 kašike ulja
Sastaviti brašno , šećer u prahu , prašak za pecivo i ulje pa sve zamesiti sa kiselom vodom da se dobije glatka masa.Testo podeliti na dva jednaka dela i svaki razvući što tanje i peći na 180 stepeni , vodeći računa da kore ne izgore.
Špinovati šećer i vodu pa skloniti sa ringle , umešati mleveni keks i rendanu pomorandžu .Ostaviti da se malo prohladi pa filovati kore.
Otopiti čokoladu sa uljem i preliti preko kolača.
Kolač seći sutradan , pošto će korice kada odstoje da budu mekše i lepo će se seći.
Bajadera
Sastojci :
600 gr šećera
16 kašika vode
250 gr margarina
300 gr mlevenog keksa
300 gr mlevenih oraha
100 gr čokolade
Glazura :
100 gr čokolade
2 - 3 kašike ulja
Ušpinovati šećer i vodu, dodati margarin i kada se istopi umešati keks i orahe pa podeliti masu na dva jednaka dela .U jedan deo staviti čokoladu i mešati da se istopi.Od prvog svetlog dela napraviti dva pa jedan deo rasporediti na tacnu , potom staviti tamni deo , preko njega svetli i preliti glazurom.
Višnje u čokoladi
Sastojci :
200 gr čokolade
100 gr margarina
višnje iz slatka
Kuglice :
50 gr ratluka
malo prah šećera
malo kristal šećera za valjanje kuglica
Otopiti čokoladu sa 50 gr margarina ( ostaviti 2 kašike za fil ) i napuniti korpice do pola.Staviti po jednu jednu višnju i preliti je čokoladom.Ostaviti da se stegne.Od ratluka i prah šećera umesiti testo i praviti male kuglice pa uvaljati u kristal šećer.Ostatak margarina penasto umutiti , dodati ostavljene 2 kašike otopljene čokolade , napuniti špric za tortu i istiskivati po malo fila i na vrh staviti kuglicu od ratluka.
Šumska tajna
Sastojci :
1 pakovanje rafaelo kuglica od oblande
1 dl vode
150 gr šećera
125 gr margarina
150 gr mlevenog keksa
100 gr mlevenog lešnika
100 gr žele bombona
Glazura :
50 gr čokolade
2 - 3 kašike ulja
Ušpinovati šećer i vodu pa dodati margarin i mešati kako bi se otopio.Skloniti šerpu sa šporeta i u vruće umešati mleveni keks, mleveni lešnik i sitno seckane žele bombone.Sve lepo sjediniti ,napuniti oba lista rafaelo oblande i spojiti .Ostaviti da se stegne pa seći na kocke.
Otopiti čokoladu sa uljem pa svaki vrh rafaelo kocke umočiti u nju
Sladoledići
Sastojci :
1 list oblande
150 gr čokolade
100 gr sitno seckanih žele bombona
100 gr mlevenog badema
Oblandu omekšati nakvasenom krpom pa seći kvadratiće 5 x 5 cm i uvijati u male fišeke pa ostaviti da se malo prosuše.Otopiti čokoladu i puniti fišeke do pola , staviti žele bombone i ostaviti da se stegne.Svaki stegnuti kornet umočiti u otopljenu čokoladu pa uvaljati u badem.
Medene praline
Sastojci :
125 gr margarina
200 gr bele čokolade ili crne
3 kašike meda
50 gr suvih brusnica
50 gr suvog grožđa
50 gr badema
50 gr kornfleksa
Sastaviti margarin , med i čokoladu pa otopiti na tihoj vatri.Voće i kornfleks sitno iseckati.U silikonski kalup za praline ( ili papirne korpice ) , staviti po malo otopljene smese , naneti po malo seckanog voća i prekriti sa još malo otopljene smese.Ostaviti na hladnom da se praline stegnu.
Rolat od ratluka
Sastojci :
200 gr roze ratluka
200 gr šećera u prahu
Fil :
100 gr margarina
100 gr šećera u prahu
50 gr otopljene čokolade
Umesiti ratluk i šećer i oklagijom razvući u četvrtastu koru.Penasto umutiti margarin i šećer , dodati otopljenu čokoladu , sve dobro sjediniti i premazati koru.Urolati i uvaljati u kristal šećer.
Trouglovi od susama
Sastojci :
300 gr pečenog susama
400 gr belog ratluka ( vanila )
200 gr šećera u prahu
200 gr čokolade
Umesiti ratluk sa šećerom u prahu , dodati susam i čokoladu i sve dobro umesiti pa staviti u trouglast kalup da se stegne.
Пријавите се на:
Постови (Atom)