Translate

понедељак, 17. април 2017.

Maruškina voćna torta sa malinama i jagodama

Ovomesečna domaćica u igrici  Ajme koliko nas je je Tatjana sa bloga   Kuvajmo srcem .Njena zadata tema su jagode i ja se pridružujem sa ovim receptom za tortu.



Sastojci za žutu koru:

5 jajeta,
60 g šećera,
3 kašike ulja,
1 prašak za pecivo,
70 g brašna Čeković mlin,
200 g marmelade,

Sastojci za tamnu koru:

5 jajeta,
60 g šećera,
3 kašike ulja,
1 prašak za pecivo,
50 g brašna Čeković mlin,
200 g marmelade,
2 kašike kakaa


Beli fil:

0,5 l mleka,
150 g  brašna Čeković mlin,
250 g margarina,
200 g šećera,


Fil od jagoda:

500 g jagoda,
50 g gustina,
4 kašike šećera,


Fil od malina :

500 g malina,
50 g gustina,
5 kašike šećera,

Dekoracija:

200 g šlaga
100 g bele čokolade
20-30 g celog lešnika


Umutiti koru za rolat od jaja, šećera ,peciva,ulja i brašna. Smesu izliti u pleh obložen pek-papirom. Peći u rerni na 200 stepeni, oko 25 minuta. Pečenu koru izvaditi pažljivo na krpu i urolati. Kad se malo prohladi, odrolati koru, premazati je.  Urolati sa streč folijom i odložiti na hladno do služenja.
Isti postupak ponoviti i sa tamnom korom stim da se dodaje i kakaao.
Od pola litre mleka odvojiti 2 dl i u njemu razmutiti brašno.
U preostalo mleko dodati šećer i staviti na šporet da provri. Kada mleko provri dodati razmućeno brašno i kuvati fil dok se ne zgusne.
Ostaviti fil da se dobro ohladi i u hladan dodati izmiksan margarin.
Izgnječiti jagode, odvojiti mali deo od puštenog soka (ako su jagode zamrznute one će tokom odmrzavanja pustiti sok a ako su sveže onda gustin razmutiti u 2 dl soka od jagode)pomešati ga s gustinom i šećerom. Preostali pire od jagoda zagrevati, pa kad proključa, ukuvati rastvoreni gustin.
Izgnječiti maline, odvojiti mali deo od puštenog soka (ako su maline zamrznute one će tokom odmrzavanja pustiti sok a ako su sveže onda gustin razmutiti u 2 dl soka od maline) i pomešati ga s gustinom i šećerom. Preostali pire od malina zagrevati, pa kad proključa, ukuvati rastvoreni gustin.
Šlag umutiti na uobičajen način.
Finalni postupak: Rolate iseći na parčad pa u okruglu modlu ređati naizmenično žuti i tamni rolat u krug ,preko rolata naneti beli fil a preko njega ohlađen fil od malina.Preko fila od malina opet poređati naizmenično rolate,preko njih beli fil a preko njega fil od jagode.Celu tortu premazati šlagom i ukrasiti otopljenom belom čokoladom i lešnicima.





4 коментара: