Translate

уторак, 19. новембар 2013.

Sitni mrsni kolači -16 kolača

Vreme slava je već odavno počelo .Svaka vredna domaćica koja sama sprema slavu zna koliko su bitni kolači i kako su neodoljivi kada se na kraju ručka stave na sto.Ima raznih vrsta što mrsnih što posnih i svaki je kolačić lep i ukusan na svoj način.Volim da ih spremam za moje goste i još više volim kada mi tacna ostane prazna , to mi je znak da im se dopadaju i da ono što je dobro ne treba menjati.
1. Rolat od banane
2. Bananice
3. Jafa štanglice
4. Puslice
5. Orah kuglice
6. Keks kolač
7. Susamice
8. Kikiriki štanglice
9. Vanilice
10. Grilijaš sa orahom
11. Crne kuglice od maline
12. Štanglice sa lešnik karamelama
13. Bajadera od kestena
14. Starinske ovgice
15. Čupavci
16. Salama sa keksom

1. Rolat od banane

Sastojci :

300 gr mlevenog keksa
250 gr šećera u prahu
2 kašike kakaa
250 gr margarina
1 banana

Penasto umutiti margarin i šećer u prahu , dodati keks i smesu podeliti na dva dela.U jedan deo dodati kakao a u drugi ispasiranu bananu.Na foliji staviti crni deo rastanjiti , naneti svetli deo i rasporediti po crnom delu pa urolati.Kada se stegne seći na tanje komade.

2. Bananice

Sastojci :

     600 gr šećera
     3 kesice želatina
     300 ml vode
     1 ekstrat od banane

    Preliv :

     150 gr čokolade
     malo ulja

 600 gr šećera skuvati sa 200ml vode dok se ne rastopi šećer, nekih 4, 5 minuta.
U 100ml vode sipati  želatin.
Kada se šećer istopi  sirup sipati u plastičnu duboku posudu i dodati natopljeni želatin pa mutiti oko 20 minuta  dok ne postane gusto , dodati pola ekstrata jo[ malo mutiti i sipati u podmayan pleh pa preliti istopljenom ;okoladom sa malo ulja.



3. Jafa štanglice

Sastojci :
2 x po

250 gr šećera
7 kašika vode
125 gr margarina
150 gr mleka u prahu
200 gr mlevenog keksa
300 gr jafa keksa

Ušpinovati šećer i vodu , dodati margarin i kada se istopi skloniti sa šporeta i umešati mleko u prahu i keks.Masu preručiti u pleh i rastanjiti , preko poređati jafu i još jedan deo kore.Postupak ponoviti kao kod donje kore.

4. Puslice


Sastojci :

3 belanca
300 gr šećera
1 kašika sirćeta

Pomešati belanca sa šećerom i sirćetom pa mutiti viljuškom dok se šećer ne istopi i dobije jako gusta masa.Smesu sipati u špric za tortu pa pomoću njega istiskivati manje puslice ili pomoću manje kašike vaditi kupice i ređati u pleh obložen papirom za pečenje.Rernu zagrejati na 150 stepeni , staviti pleh i sušiti puslice pazeći da ne potamne.

5. Orah kuglice

Sastojci :

50 gr margarina
200 gr šećera u prahu
200 gr rendane čokolade
200 gr mlevenih oraha
2-3 kašike meda

Penasto umutiti margarin i šećer u prahu pa postepeno dodavati rendanu čokoladu , orahe i med.Sve dobro sjediniti , praviti kuglice i uvaljati u mlevene orahe.


6. Keks kolač

Sastojci :

6 žumanaca
6 kašika šećera
250 gr margarina
100 gr šećera u prahu
100 gr otopljene čokolade
75 komada keksa

Umutiti žumanca sa šećerom pa kuvati na pari i kada se dobro ukuva skloniti i ohladiti.Penasto umutiti margarin i šećer u prahu , sjediniti sa žumancima i dodati otopljenu čokoladu.
Svaki keks umakati u vruće mleko i ređati na tacnu 25  komada , premazati filom opet 25 komada - fil - 25 komada - fil i posuti sa malo mlevenog keksa.


7. Susamice

Sastojci :

300 gr šećera
250 gr margarina
300 gr šećera u prahu
3 žumanca
2 cela jaja
400 gr susama
2 lista oblande

Karamelisati šećer pa dodati margarin i mešati da se istopi.Penasto umutiti šećer u prahu sa žumancima i jajima pa kada šećer i margarin počnu da ključaju dodavati smesu od jaja i mešati da se sve sjedini.Na kraju dodati susam još malo promešati i staviti između dva lista oblande.


8. Kikiriki štanglice

Sastojci :

300 gr šećera
malo vode
250 gr margarina
200 gr mlevenog keksa
300 gr mlevenog kikirikija

Glazura :

100 gr čokolade
malo ulja
100 gr seckanog kikirikija

Ušpinovati šećer sa malo vode ( koliko da ogrezne ) pa kada provri dodati margarin , otopiti i skloniti sa šporeta i umešati keks i kikiriki.Smesu rastanjiti i preliti sa otopljenom čokoladom i malo ulja.Preko glazure naneti seckani kikiriki.


9. Vanilice

Sastojci :

100 gr masti
2 jaja
100 gr šećera
brašno po potrebi
marmelada po izboru
šećer u prahu za valjanje

Penasto umutiti mast ,šećer i jaja.Dodati brašno da se dobije srednje tvrdo testo.Izručiti masu na radnu površinu i mesiti kako bi se dobilo glatko testo.
Rastanjiti testo oklagijom i pomoću modlice ( ili rakijske čašice ) vaditi male kružiće i ređati u ne podmazan pleh.
Zagrejati rernu na 200 stepeni i peći , pazeći da puno  ne potamne.
Pečene kolačiće izvaditi iz rerne,  spajati po dve sa marmeladom i uvaljati u prah šećer.


10. Grilijaš sa orahom

Sastojci :

300 gr šećera
250 gr margarina
300 gr šećera u prahu
3 žumanca
2 cela jaja
300 gr seckanog oraha
2 lista oblande

Karamelisati šećer pa dodati margarin i mešati da se istopi.Penasto umutiti šećer u prahu sa žumancima i jajima pa kada šećer i margarin počnu da ključaju dodavati smesu od jaja i mešati da se sve sjedini.Na kraju dodati orahe još malo promešati i staviti između dva lista oblande.



11. Crne kuglice od maline

Sastojci :

100 gr čokolade
1 kašika vode
100 gr mlevenog lešnika
100 gr kokosa
200 gr šećera u prahu
ekstrat od maline

Glazura  :

150 gr čokolade
malo ulja

Na tihoj vatri otopiti čokoladu sa vodom pa postepeno dodavati šećer u prahu lešnik , kokos i ekstrat.Skloniti sa špreta , praviti kuglice i svaku preliti sa glazurom  od čokolade.


12. Štanglice sa lešnik karamelama

Sastojci :

300 gr šećera
3 jaja
200 gr lešnik karamela
250 gr margarina
400 gr mlevenog keksa
50 gr euroblok čokolade

Umutiti šećer i jaja pa staviti da se kuva .Na pola kuvanja dodati karamele i kuvati na tihoj vatri da se istope pa dodati margarin i njega otopiti i ostaviti da pusti jedan ključ pa skloniti sa šporeta i dodati keks. Smesu preručiti u pleh i rastanjiti pa preko kore narendati euroblok čokoladu.


13. Bajadera od kestena

Sastojci :

250 gr margarina
200 gr šećera u prahu
malo ruma
500 gr kesten pirea
50 gr čokolade

Penasto umutiti margarin i šećer , dodati kesten i rum , sve dobro sjediniti i preručiti u pleh pa rastanjiti.Preko kolača narendati čokoladu.


14. Starinske ovgice

Sastojci :
Kore :

10 kašika masti
10 kašika šećera
2 jaja
1 pecivo
brašno

Fil :

4 kašike šećera
4 kašike brašna
0,5 l mleka
250 gr margarina
100 gr mlevenih oraha

Penasto umutiti mast i šećer , dodati jaja ,pecivo i brašno da se dobije ne puno tvrdo testo.Podeliti na 4 loptice svaku rastanjiti oklagijom i peći na 200 stepeni.
U mleko staviti šećer i brašno pa kuvati da se dobije gusta masa.Skloniti sa špreta ohladiti i sjediniti sa predhodno umućenim margarinom i šećerom u prahu.Filovati sve korice i odozgo posuti orasima.


15. Čupavci


Testo:

3 jaja
13 kašika ulja
10 kašika šećera
100 ml. mleka
16 kašika brašna
1 prašak za pecivo

Smesa za umakanje :

150 gr margarina
150 gr čokolade
150 ml mleka
150 gr  šećera
kokosovo brašno za valjanje

Izmutiti belanca u čvrst sneg
Dodati kašiku po kašiku šećera i nastaviti sa mućenjem.
Dodati žumanca i dalje mutiti.
Dodati ostale namirnice,izmutiti i sipati u nauljenu tepsiju.
Peći na 180 stepeni dok biskvit ne bude gotov.
Gotov biskvit ohladiti pa iseći na kocke.
Pomešati sve navedene sastojke za krem i mešati dok se margarin i čokolada ne otope.
Ohlađene kocke uzimati viljuškom,namočiti u krem pa uvaljati u kokos.



16. Salama sa keksom

Sastojci :

150 gr čokolade
1 kašika tople vode
150 gr  margarina
100 gr šećera
200 gr izlomljenog keksa
1 kašika skuvane kafe
kokos

Na tihoj vatri istopiti čokoladu sa vodom dodati kafu , margarin i šećer istopiti i skloniti sa šporeta pa dodati keks i preručiti na foliju i oblikovati salamicu.Kada se malo stegne posuti je kokosom i ostaviti da se skroz ohladi.

Нема коментара:

Постави коментар