Translate

понедељак, 25. јануар 2016.

Salčići



Sastojci :

1/2 l belog vina
2 jaja
sok od jednog limuna
pola male kašičice soli
1 mala kašičica praška za pecivo
2 kafene šoljice šećera
1 kg brašna
500 gr svinjskog sala
marmelada po želji

Posipanje :

100 gr šećera u prahu



U dublju posudu sjediniti jaja , prašak za pecivo , šećer i so ,pa mutiti da se sve lepo promeša i potom dodavati sok od limuna , belo vino i brašno.Testo izručiti na radnu površinu i dobro ga umesiti pa pomoću oklagije rastanjiti i premazati sa omekšalim salom.Premazano testo preklopiti kao knjigu , pokriti krpom i ostaviti da miruje na sobnoj temperaturi 30 minuta .Posle mirovanja testo rastanjiti oklagijom , premazati salom i preklopiti kao knjigu .Postupak ponoviti još jednom.
Rastanjiti testo oklagijom što tanje ,seći kocke i na sredinu svake staviti po malo marmelade pa ivice spojiti u trougao a druge dve sastaviti ili na svaku kocku staviti po malo marmelade i preklopiti .Salčiće ređati u ne podmazanom plehu .Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći salčiće dok ne porumene.Pečene salčiće posuti šećerom u prahu.





петак, 15. јануар 2016.

Tunel torta





Sastojci :

300 g piškota,
1 l + 1 dl mleka,
300 g šećera,
1 kesica pudinga od čokolade i pomorandže ,
100 g brašna,
200 g keksa,
100 g čokolade ,
1 dl vode,
300 g margarina.

Ušpinovati 100 g šećera i vodu pa dodati 50 g margarina i čokoladu i mešati da se sve istopi.Skloniti sa šporeta umešati mleveni keks , sjediniti , formirati salamicu na tacni i ostaviti u frižideru da se stegne.Od 0,5 l mleka odvojiti malo i rastvoriti puding a ostatak sastaviti sa 100 g šećera i staviti da se kuva.Kada mleko počne da ključa dodati puding i skuvati fil. Skloniti sa šporeta , ohladiti i dodati umućeni margarin.Od druge polovine mleka odvojiti malo i rastvoriti brašno a ostatak sastaviti sa 100 g šećera i staviti da se kuva.Kada počne mleko da ključa umešati rastvoreno brašno i skuvati fil.Skloniti sa šporeta , ohladiti i sjediniti sa umućenim margarinom.Na tacnu sa ohlađenim rolatom prvo naneti beli fil , preko njega čokoladni fil , poređati piškote koje su bile provučene u mlakom mleku , pa prekriti čokoladnim filom ,opet beli fil , čokoladni fil, piškote , čokoladni fil i premazati sa ostatkom belog fila.

Gulaš sa lisnatim testom





Sastojci

600 g teletine od buta,
2 glavice crnog luka,
2 šargarepe,
100 g celera ,
1 paškanat,
1 glavica belog luka ,
0,5 l juneće supe ,
vegeta ,
aleva paprika ,
500 g lisnatog testa ,
1 jaje ,
malo susama.

Sitno iseckati crni i beli luk , celer , paškanat i šargarepu pa dinstati na malo ulja dok ne omekša .Iseći meso na kocke dodati u luk dinstati dok ne dobije braon boju , dodati vegetu , alevu papriku i naliti supom.Sve kuvati dok meso ne omekša i delimišno sva tečnost ne ispari pa preručiti u posudu u kojoj će se zapeći.Lisnato testo rastanjiti , seći trake , urolati i poređati preko gulaša.Umutiti jaje , premazati lisnate rolatiće i svaki posuti susamom. Staviti u rernu da se testo zapeče .

Kolač sa čokoladom i čajnim kolutićima





Sastojci :

2 šolje od bele kafe griza,
1 šolja brašna,
2 šolje mlevenih oraha,
1 šolja šećera,
1 kašičica sode bikarbone,
2 šolje kisele vode,
1,5 šolja ulja,
2 veće oljuštene narendane jabuke ,
300 g šećera,
1,5 šola vode,
150 g mlevenih oraha,
100 g čokolade,
200 g čajnih kolutića,
1 kašika ruma ,
100 g mlevenog keksa,
2 dl mleka.

U dublju posudu sastaviti griz, brašno , 2 šolje mlevenih oraha, 1 šolja šećera , sodu bikarbonu , kiselu vodu , ulje i narendane jabuke.Ostaviti da malo odstoji da griz nabubri pa preručiti u veliki pleh i peći na 180 stepeni.Pečenu koru ohladiti i preseći na pola.Šećer špinovati sa vodom pa dodati mlevene orahe i čokoladu.Skloniti sa šporeta i dodati rum.Od fila odvojiti 3-4 kašike za premazivanje gornje kore.Na donju koru naneti pola fila ,potom rasporediti kolutiće umakane u toplo mleko , preko naneti drugu polovinu fila a preko njega drugu koru.Premazati ostavljenim filom gornju koru i posuti keksom.

Domaće štrudlice sa smokvama





Sastojci:

200 g brašna,
1 kašičica praška za pecivo,
pola kašičice ,
130 g margarina (omekšalog),
160 g smeđeg šećera,
1 jaje,
2 kašičice ekstrakta vanile,
strugana kora jedne pomorandže,
600 gr suvih smokava sitno seckanih ,
1 narendana jabuka ,
3 kašike meda.

Pomešati brašno sa praškom za pecivo i so. Umutite margarin i šećer u penastu masu, pa dodati jaje, vanilu i pomorandžinu koru. Dodate brašno i umesiti meko testo. Staviti u fružired da se testo dobro ohladi oko 2 sata.Smokve , jabuke i med izmiksati u blenderu .Podeliti testo na četiri dela, razviti svaki u tanku jufku i premazati masom od smokava. Saviti kao uski rolat i svaki ostavite na hladnom dok se priprema sledeći. Peći dvadesetak minuta. Kad izvaditi iz rerne seći na štrudlice željene veličine.

Sočno povrće sa batkovima iz rerne


600 g krompira 
300 g šargarepe
3 glavice crvenog liuka
100 g projnog brašna
3-4 pileća batka
2 dl ulja
50 g margarina 
1 kašika prezli
pola kašičice karija
prstohvat mlevenog bibera

Oljušteni krompir i šargarepu ubaciti u kipuću vodu posoliti kašičicom vegete (može i više zavisno od ukusa) pa kratko bariti oko 5 minuta. Zatim ubaciti batkove na minut dva čisto da odmeknu.Potom sve izvaditi iz vode.Sastaviti projno brašno ,prezle, kari i kašičicu vegete,pa uvaljati krompir i šargarepu komad po komad .Luk iseći na četiri dela.U pleh (najbolje okrugli)naseckati deo od margarina i dodati 1dl ulja, zatim poređati krompir naizmenično sa lukom i šargarepom odozgo staviti batkove i dodati malo vode oko 2dl.Peći na 250 stepeni oko 25 minuta pred kraj pečenja preliti ostatkom maragarina i jos malo zapeći.



Bela salamica sa brusnicama





Sastojci :

250 gr šećera
7 kašika vode
200 gr margarina
100 gr bele čokolade
300 gr mleka u prahu
50 gr seckanih brusnica
50 gr seckanog suvog grožđa

Ušpinovati šećer i vodu pa dodati margarin i čokoladu .Neprestano mešati da se sve otopi pa dodati mleko u prahu i mikserom mutiti dok ne počne da se steže.Skloniti sa šporeta dodati brusnice i grožđe malo prohladiti pa formirati salamicu.

Heljduša sa sirom i spanaćem





Sastojci :

1 pakovanje kora od heljde
300 gr obarenog spanaća
300 gr sira
so
ulje

Sastaviti sir i spanać sa malo soli.Na jedan list kore namazati ulje , preklopiti drugom korom , opet namazati uljem , naneti pripremljeni fil i urolati.Ponavljati postupak dok se ne utroši materijal.Svaku urolanu koru namazati uljem i peći na 250 stepeni.

Kuglice od kozijeg sira sa začinskim biljem




Sastojci :

400 gr kozijeg sira
100 gr suvih kajsija
šaka seckanog lista celera,
šaka seckanog bosiljka
100 gr susama

Valjanje :

200 gr seckanog kikirikija

Sastaviti sir , sitno seckane kajsije, seckani list celera i bosiljka , susam i po potrebi so .Praviti kuglice i uvaljati u seckani kikiriki.

четвртак, 14. јануар 2016.

Aromatični kolač od limuna




Sastojci :

250 gr keksa od kakaa
80 gr margarina
3 kašike šećera u prahu
mleko

Fil:

400 ml mleka
3 žumanca
50 gr gustina
100 gr šećera
sok od 1 limuna
200 ml slatke pavlake
2 učvršćivača za šlag

Dekoracija :

150 gr šlaga

Keks samleti i sjediniti sa šećerom i omekšalim margarinom pa dodati vrlo malo mleka koliko da se sve sastavi i dobije glatka masa.Ostaviti da odmara 1 sat u frižideru.
Umutiti žumanca sa šećerom , dodati gustin i 100 ml mleka a ostatak staviti da se kuva pa kada počne da ključa umešati pripremljenu masu i skuvati gust krem i pred kraj dodati limunov sok.Ostaviti da se ohladi.Ohlađeno testo staviti u pleh i rastanjiti ga da se dobije ravnomerna kora.Slatku pavlaku sastaviti sa učvršćivačem i umutiti .Sastaviti ohlađeni fil i slatku pavlaku i rasporediti preko kore.Umutiti šlag i prekriti fil od limuna pa staviti u frižider da se kolač lepo ohladi i stegne.

Cvetići sa lanom





Sastojci

500 gr brašna
1 mali kvasac
1 kašičica soli
1 dl ulja
mleko
1 jaje
lan
susam

Otopiti kvasac sa malo mlakog mleka.U dublju posudu pomešati brašno , so , ulje , otopljeni kvasac i sve zamesiti sa mlakim mlekom da se dobije srednje tvrdo testo.Preklopiti krpom i ostaviti na toplom da testo naraste.
Naraslo testo izručiti na radnu površinu , premesiti i odvojiti desetak jufkica stim da se malo testa ostavi i za sredinu cvetića.
Pomoću oklagije rastanjiti jufku testa i zaseći popreko na nekoliko mesta , spojiti krajeve i ređati u pleh.Od odvojenog testa napraviti manju kuglicu , uvaljati u lan i staviti u sredinu prehodno uvijenog testa.Umutiti jaje , premazati svaki cvetić i posuti susamom.Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći testo dok ne porumeni.





Korpice od krompira sa salatom od skuše





Sastojci za korpice

1 čaša vode
pola čaše ulja
1 čaša brašna
pola peciva
prstohvat soli
2-3 veća skuvana krompira

salata

200 gr skuše ( ili neka druga po izboru )
pola jabuke sečene na kockice
100 gr celera sečenog na kockice
3 kašike kisele pavlake
100 gr majoneza
malo seckanog peršuna

U dublju posudu pomešati vodu , ulje , pecivo i so pa staviti da provri.U ključalu masu dodati brašno i mešati da se sve sjedini u jednu loptu od testa.Skloniti sa šporeta i ohladiti.Krompir skuvati i pripremiti ga kao za pire pa ga dodati u ohlađeno testo i sve sjediniti.Nauljiti modle za projice i stavljati po malo testa i utisnuti na stranice da se dobiju tanje korpice.Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći korpice dok ne postanu tamno braon i hrskave.
Skušu obariti i usitniti pa sjediniti sa jabukom, celerom,pavlakom , peršunom i majonezom i puniti korpice.

Slana torta od pohovanih paprika





Sastojci

20 crvenih pečenih paprika
300 gr sira
100 gr kisele pavlake
200 gr majoneza
250 gr šunke
150 gr kačkavalja

Pohovanje

2 jaja
200 gr prezli
ulje

Umutiti jaja pa svaku papriku umočiti u njih pa u prezlu i pržiti na vrelom ulju.Ređati na salvetu da upije suvišnu masnoću.
Napraviti sirni namaz od sira i pavlake.
Na odgovarajuću tacnu prvo ređati pohovanu papriku , premazati sirnim namazom , poređati šunku , premazati majonezom , opet paprika i sve ponavljati postupak dok se ne utroši materijal.Na zadnju papriku namazati majonez i narendati kačkavalj.

Marokanska piletina sa suvim šljivama





Sastojci

500 g belog mesa
200 g suvih šljiva
300 g šampinjona
200 g crnog luka
2,5 dl pilećeg bujona
100 g meda
veza peršuna
1 kašika rendanog svežeg đumbira
malo muskatnog oraščića
2 kašičice cimeta
1 kašičica šafrana
1 kašičica karija
so i biber
ulje
200 g pirinča

Sitno iseckati crni luk i prodinstati na malo ulja .Dodati šampinjone sečene na tanke listove i kada sve omekša dodati piletinu sečenu na kockice i propržiti je sa svih strana.Potom dodati suve šljive , rendani đumbir, bujon , med , sve začine i krčkati dok piletina ne omekša pa pustiti da delimično sva tečnost uvri i pred kraj posuti sa seckanim peršunom. Pirinač obariti u slanoj vodi i služiti uz jelo.

Krofnice sa pečurkama




Sastojci 

3 jaja
1 kriška sira ( sir po želji )
pola kašičice soli
200 gr šampinjona
1 kesica praška za pecivo
brašno po potrebi.
ulje za prženje.

Umutiti jaja , so i prašak za pecivo , dodati izmrvljeni sir , seckane šampinjone i brašno,
koliko da se zamesi srednje tvrdo testo.
Izručiti testo na radnu površinu i premesiti da se sve lepo sjedini .Rastanjiti testo oklagijom pa pomoću velike okrugle modle ( ili čaše ) vaditi krugove . Svaki krug probušiti kroz sredinu pomoću manje modlice ( ili čašice za rakiju ), kako bi se dobio oblik prstena.
U dublju posudu sipati ulje , zagrejati pa u vrelo spuštati kružiće i pržiti sa obe strane.

петак, 08. јануар 2016.

Grčka baklava sa orasima



Sastojci :

500 gr kora za baklavu
1,5 dl ulja za premazivanje kora

Fil:

300 gr sitno seckanih oraha
200 gr mlevenih oraha
Sirup

800 gr šećera
1 l vode 2 kesice vanilin šećera


Sastaviti seckane i mlevene orahe.Kore iseći na 5 jednakih traka( otprilike da bude 8 cm široka traka ).Napraviti proizvoljno mešavinu od ulja i vode.Uzeti 1 koru, četkicom premazati uljem, staviti drugu koru, premazati uljem, treću koru premazati uljem, do pola  kore uzduž staviti orahe, pa desnu ivicu trake podići i preklopiti da se dobije trougao , potom prebaciti na levu stranu i sve dok se ne smota trougao.  Staviti u podmazan pleh. Tako uraditi sa svim korama. Trouglove premazati uljem i peći na 200 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.
Skuvati šećer i vodu malo prohladiti i preliti preko vrućih trouglova.





понедељак, 04. јануар 2016.

Grčka baklava sa suvim šljivama

Sastojci

500 gr kora za baklavu
1,5 dl ulja za premazivanje kora

Fil:

300 gr seckanih suvih šljiva
200 gr mlevenih oraha
100 gr otopljene čokolade

Sirup

800 gr šećera
1 l vode 2 kesice vanilin šećera

Pomešati sitno seckane šljive, orahe i čokoladu.Kore iseći na 5 jednakih traka( otprilike da bude 8 cm široka traka ).Napraviti proizvoljno mešavinu od ulja i vode.Uzeti 1 koru, četkicom premazati uljem, staviti drugu koru, premazati uljem, treću koru premazati uljem, na kraj kore uzduž staviti mešavinu šljiva, oraha i čokolade, pa desnu ivicu trake podići i preklopiti da se dobije trougao , potom prebaciti na levu stranu i sve dok se ne smota trougao.  Staviti u podmazan pleh. Tako uraditi sa svim korama. Trouglove premazati uljem i peći na 200 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.

Skuvati šećer i vodu malo prohladiti i preliti preko vrućih trouglova.