Translate

петак, 25. јануар 2019.

Posno predjelo III






1.Posni rolat sa kikiriki štapićima
2.Rolat sa tunjevinom
3.Rozen torta sa pohovanim paprikama
4.Kocke od heljde i leblebija
5.Slana torta sa šampinjonima
6.Kuglice sa krekerima

1. Posni rolat sa kikiriki štapićima

Sastojci :

200 ml kisele vode
8 kašika brašna Čeković mlin
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli

 Fil :

200 g posnog majoneza
1 veći kuvani krompir
100 g rendanog kačkavalja
100 g posnih štapića sa kikirikijem
so

U dublju posudu sastaviti kiselu vodu,prašak za pecivo,brašno i so.Izmiksati na najmanjoj brzini da nema grudvica.Pleh obložiti papirom za pečenje pa sipati pripremljenu smesu.Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.Kada je kora pečena izvaditi i sa papirom na kome se pekla urolati i ostaviti da se ohladi.
Kuvani krompir ispasirati,posoliti po ukusu i sastaviti sa rendanim kačkavaljem.
Ohlađenu koru namazati filom preko poređati štapiće i urolati.Ostaviti u frižideru da se stegne.


2. Rolat sa tunjevinom i ajvarom

Sastojci :


1 list oblande
1 konzerva tunjevine
50 g margarina
100 g rendanog posnog kačkavalja
100 g kuvane šargarepe
4 - 5 seckana kisela krastavčića

Tunjevinu i margarin izmiksati u blenderu pa dodati kačkavalj ,  kuvanu i iseckanu na kockice šargarepu , i seckane na kockice krastavčiće  .Oblandu staviti između dve mokre krpe i omekšati je pa urolati i skloniti krpu.Naneti fil na oblandu urolati i ostaviti da se stegne.


3.Rozen torta sa pohovanim paprikama

Sastojci :

1 pakovanje slanih rozen kora
300 + 200 g majoneza
150 g pečenog susama
200 g rendanog kačkavalja
100 g sitno seckanog kikirikija
15-20 pečenih paprika
200 g prezli
150 g brašna Čeković mlin
200 g margarina
ulje
oko 150 g posnog slanog keksa



Svaku papriku prvo uvaljati u brašno potom otopljeni margarin pa prezle i pržiti na vrelom ulju.
U dublju posudu sastaviti 300 g majoneza ,  kikiriki , susam i rendani kačkavalj.Na list rozen kore naneti prvo mešavinu od majoneza i susama , potom poređati paprike i preko njih vrlo malo naneti majoneza i razmazati.Preklopiti drugom korom ,fil,paprike,majonez pa poređati ceo keks fil ,paprike,majonez,kora i tako dok se ne utroši sav materijal.Tortu opteretiti težim predmetom i ostaviti u frižider da se stegne.




4.Kocke od heljde i leblebija

Sastojci za heljdine kore:

250 g heljdinog brašna Čeković mlin
1 dl ulja
so
kisela voda

Fil:

200 g leblebija
200 g mlevenog slanog posnog keksa
200 g majoneza
100 g kikirikija

U dublju posudu sastaviti heljdino brašno,so,ulje i postepeno dodavati vodu da se dobije smesa malo gušća kao za palačinke.Pripremljenu smesu pržiti u tiganju kao palačinke stim što treba da budu malo deblje od klasičnih tankih.
Leblebije potopiti u vodi noć pre kuvanja.Sutradan ocediti vodu pa naliti novu i staviti da se leblebije skuvaju.Kada su skuvane ocediti od vode i izmiksati ih u blenderu.U dublju posudu sastaviti miksovane leblebije,mleveni posni slani keks ili krekere,sitno seckani seckani kikiriki i majonez.Sve dobro sjediniti po želji posoliti i filovati svaku palačinku od heljde.Opteretiti težim predmetom ,ostaviti u frižider da se stegne pa potom seći na kockice.


5.Slana torta sa šampinjonima

Sastojci :

1 pakovanje kora za rozen tortu
150 g margarina
300 g šampinjona
3 kašike ulja
1 glavica crnog luka
so
150 g kačkavalja
12 kašika gustina
1 l vode



Gustin razmutiti sa malo vode a ostatak vode staviti da provri.Dodati kašičicu soli i kad provri skuvati gustin (kao puding).Ostavite da se hladi.
Crni luk sitno iseckati i staviti da se proprži na ulju.Kad postane staklast dodati sečene na listove šampinjone i pržiti dok ne omekšaju i sva voda ispari.Potom posoliti po ukusu i ohladiti.U dublju posudu izmiksati margarin sa gustinom da se dobije jednolična masa,dodati rendani kačkavalj i šampinjone pa kašikom sve polako promešati da se svi sastojci lepo sjedine.
Svaku rozek koricu mazati filom dok se ne utroši sav materijal pa potom staviti preko neki predmet ,da se torta optereti i bude ravnomerna ,i ostaviti u frižider da se stegne.


6.Kuglice sa krekerima

 Sastojci :

100 g posnih krekera
2 kesice smokija
100 g pečenog susama
100 g pečenog krupno mlevenog kikirikija
100-150 g majoneza
50 g

U blenderu samleti krekere,smoki i kikiriki.Susam propržiti u teflonskom tiganju da dobije lepu svetlo braon boju. Potom  sastaviti mlevene krekere,smoki,kikiriki,susam i majonez sa predhodno penasto umućenim margarinom, po ukusu ako ima potrebe posoliti smesu, i praviti loptice.



Нема коментара:

Постави коментар