Translate

среда, 31. децембар 2014.

Kanadska torta

Kada dođe decembar svaka domaćica počne  polako da priprema novogodišnji meni za najluđu noć.Pored neizostavne sarme , ruske salate i raznih delikatesa kruna večeri je uvek torta.I tako uvek se isprobava nešto novo i spektakularno i do sada neviđeno.A ako ste za one klasične stare dobro proverene torte , onda je za vas ova pravi pogodak.



Sastojci za kore :

150 gr čokolade za kuvanje, 
150 gr šećera, 
170 gr putera, 
5 jaja,
 100 gr  brašna


Fil :

 0,5 l mleka,
 150 gr šećera, 
4 kašike gustina, 
5 žumanaca, 
250 gr putera, 
100 gr čokolade



Na pari otopite čokoladu, a jaja odvojte na belanca i žumanca. Penasto umutite puter sa šećerom, pa dodati jedno po jedno žumance, stalno muteći. Kada se sve dobro sjedini dodati otopljenu čokoladu i umešati brašno. Umutiti čvrst sneg od belanaca i lagano ga sjediniti s prethodnom smesom. Preručiti smesu u podmazan i brašnom posut okrugli kalup i peći  na 170 stepeni. Ohlađenu koru podelite na tri ili četiri  dela (zavisi od debljine kore ). Oko 400 mililitara mleka stavite da se na pari kuva sa šećerom. Posebno umutite gustin, žumanca i preostalo mleko i kad se šećer u mleku istopi, kada mleko prokuva, dodati  smesu od gustina i žumanaca. Mešati neprekidno dok se krem ne zgusne, pa skloniti s vatre. Ohlađen krem umutiti s puterom i podelite ga na dva dela. Jedan deo krema ostaje žut, a u drugi dodati rastopljenu čokoladu. Filovati kore, prvo čokoladnim kremom, a zatim svetlim kremom. Nafilovanu tortu  dekorisati po ukusu.



Нема коментара:

Постави коментар