Translate

понедељак, 08. мај 2017.

Lenja pita sa jabukama




Sastojci:
za kore

250 g masti
1 celo jaje
2 žumanca
100 g šećera
30 ml mleka
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
500 g brašna Čeković mlin

za fil

1.5 kg nakiselih jabuka
300 g šećera
1 kašičica mlevenog cimeta
1 kašika griza, oko 15 g

 Prvo pripremiti fil. Jabuke oguliti i izrendati  Ostaviti ih  pola sata, a onda rukama dobro iscediti sok iz njih. U zavisnosti od samih jabuka trebalo bi da se dobije oko 250-350 ml soka. Sok sipati u šerpu, dodati šećer, kuvati do vrenja pa još 10-15 minuta na srednjoj temperaturi, da se šećer ušpinuje i dobije neki vid sirupa. U malo prohlađen sirup dodati oceđene jabuke, cimet i griz, pa sve dobro izmešati.Zatim pripremiti testo. U posudu za mešenje sipati mast, jaje i žumanca, šećer, mleko, prašak za pecivo i vanilin šećer pa mikserom sve dobro umutiti. Na kraju umešati brašno, varjačom, pa zamesiti testo rukom i podeliti na dva dela. Polovinu rastanjiti direktno na dnu pleha, okvirno 30x20 cm, . Preko donje kore sipati sav fil i poravnati ga. Poklopiti drugom korom. Peći oko 20 minuta na 200°C, pa još 25-30 minuta na 180°C. Ostaviti da se pita ohladi u potpunosti. Seći na kocke, posuti prah šećerom.



Нема коментара:

Постави коментар