Translate

уторак, 20. фебруар 2018.

Jaffa torta



Kada sam pre nekoliko godina dobila recept za ovu divnu tortu od moje fb prijateljice Jasmine Gavrić nisam je odmah pravila jer uvek se neka druga našla pre nje.Konačno kada sam je isprobala bila sam oduševljena koliko je dobra.Naravno mnogi žele baš ovu tortu za rođendane svojih mezimaca a ja nikako da dobijem njen presek da se bar delić vidi kako izgleda.Ali zato vam stavljam link ka njenoj slici gde možete da vidite kako i izgleda.A o ukusu vam neću ni pričati prosto fenomenalna i jedna od omiljenijih torti.Link ka slici torte - ovde.




Jasmine Gavrić




Kore:
2x po

5 jaja
5 kašika šećera
8 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna Čeković mlin
1 mala kašika ulja
1/2 kesice praška za pecivo

Fil 1:

0,5 l mleka
8 kašika šećera
5 kašika brašna Čeković mlin
3 kesice vanilin šećera
125 g margarina

Fil 2 :

200 g šećera
100 ml vode
100 g ćokolade
200 g mlevenih oraha
125 g margarina

Potrebno još:

200 ml soka od narandže
3 kutije jaffa keksa


Umutiti 5 belanaca sa 5 kašika šećera,pa dodati žumanca.
Kada se jaja umute,umešati varjačom 8 kašika oraha,2 kašike brašna,mala kašika ulja I pola praška za pecivo.Sve dobro sjediniti i smesu sipati u pleh obložen papirom za pečenje.Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Postupak pripreme kore ponoviti još jednom pa svakupodeliti poprečno na dva dela da se dobiju četiri kore.

FIL 1:
Skuvati pola litre mleka sa  šećerom,brašnom i vanilin šećerom.Kada je fil kuvan skloniti sa šporeta ohladiti ga i sjediniti sa predhodno umućenim margarinom.

Fil 2:

Šećer i vodu sastaviti i staviti na šporet da provri.Kada provri posle desetak sekundi dodati čokoladu i mlevene orahe pa mešati da se čokolada istopi.Skloniti sa šporeta ohladiti fil i sastaviti ga sa predhodno umućenim margarinom pa dodati još dve kašike belog fila.

Finalni postupak:

Koru malo poprskati sokom,  namazati belim filom potom poređati jafa keks koja je predhodno potopljena u sok,potom crni fil,i tako u krug,završiti korom.

Tortu ukrasiti fondanom ili šlagom.

Нема коментара:

Постави коментар