Translate

недеља, 10. новембар 2013.

Plazma torta - Bubamara ,Ledena jaffa torta i Marinina čokoladna san torta - 3 recepta za torte

Kada pravite torte za decu to mora  uvek da bude po njihovoj želji.Kako su ove torte pravljene za decu koja su na lečenju i bez roditeljskog staranja , izbor i ukus je bio na meni.Trudila sam se da budu lepe na oko i ukusne za jelo a kako je većini dece plazma ,čokolada i jaffa omiljena poslastica svaki slatkiš se našao ponaosob u svakoj torti. Inače ove torte su bile deo manifestacije koja se održava svake godine kao izbor za  "Naj tortu ".



Plazma torta - Bubamara

Sastojci :

600 gr plazme
200 gr žele bombona
100 gr suvog grožđa
100 gr čokolade
2 čaše gaziranog soka od pomorandže
250 gr margarina
250 gr šećera u prahu

Ukrašavanje :

200 gr šlaga ili fondan masa

Plazmu izlomiti na krupnije komade.Žele bombone i suvo grožđe sitno iseckati i dodati u keks, izmešati , dodati sok , još malo promešati da keks upije sok i ostaviti da se natapa.Penasto umutiti margarin i šećer u prahu pa dodati predhodno istopljenu čokoladu  i sjediniti sa keksom u kompaktnu masu.Formirati tortu ili željeni oblik , ukrasiti šlagom ili fondanom.

Ledena jaffa torta


Sastojci :
3 kore od po :

4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1 kesica praška za pecivo
3 kašike mlevenih oraha
1 kašika mlake vode
1 kašika ulja.

Fil :

1 l mleka
3 kesice pudinga sa ukusom slatke pavlake
10 kašika šećera
3 kese mini jaffe
250 gr margarina
150 gr šećera u prahu

Ukrašavanje :

300 gr šlaga ili fondan masa

Odvojiti belanca od žumanca.Žumanca sjediniti sa šećerom i mutiti dok ne postanu penasta pa dodati pecivo , brašno , vodu , ulje , mlevene orahe i predhodno umućena belanca.Sve sjediniti i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Puding rastvoriti sa malo mleka a u ostatak staviti šećer i kuvati pa kada počne da ključa umešati puding i skuvati gust krem.Margarin i šećer u prahu penasto umutiti i sjediniti sa ohlađenim filom.
Redosled filovanja korica -  prvu koricu poprskati sokom ili mlekom naneti malo fila , poređati jaffice , nanati još malo fila opet kora i sve dok se ne utroši materijal ponavljati postupak filovanja.Tortu ukrasiti šlagom ili fondanom.

Marinina čokoladna san torta

Sastojci :
3 kore od po  :

4 jaja
100 gr šećera
pola kafene male šoljice ulja
3 kašike vruće vode
120 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
3 kašike kakaa

Fil :

1 l mleka
250 gr šećera
10 kašika gustina
2 kašike brašna
300 gr čokolade
2 kašike nutele
250 gr margarina
150 gr šećera u prahu

Ukrašavanje :

200 gr šlaga ili fondan masa

Penasto umutiti jaja sa šećerom pa postepeno dodavati ulje , vruću vodu , brašno , prašak za pecivo i kakao.Sve lepo sjediniti i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
U 0,7 l  mleka dodati šećer i staviti na šporet da se kuva. Gustin i brašno rastvoriti sa ostatkom mleka pa umešati u ključalo mleko i skuvati gust krem.Kada se krem skuvao skloniti sa šporeta dodati izlomljenu čokoladu i nutelu pa mešati da se sve rastopi i sjedini.Margarin i šećer u prahu penasto umutiti i sjediniti sa ohlađenim filom pa filovati korice.Celu tortu premazati šlagom ili fondanom.



4 коментара:

  1. super si napravila , Marina. Ne jednu , već tri torte. Recepti su odlični i lepo si ih ukrasila i verujem da su se deca obradovala u domovima.S druge strane bogatije smo za jedno iskustvo u ovakvim manifestacijama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Sanja trudila sam se prvenstveno zbog dečice koji su se sladila našim tortama.A i bilo nam je lepo i naučile smo i videle nešto novo jel da ?

      Избриши
  2. Baš su lepe torte:) Ja ne bih znala koju bih pre:))) Pored toga, sviđa mi se što su torte otišle deci u domovima...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nale na komplimentima , moram reći da je bilo baš lepih i maštovitih torti .Bilo bi lepo kada bi bilo malo više ovako lepih akcija gde će sva pripremljena hrana ići deci koja joj se uvek obraduju.

      Избриши