Nema ništa lepše nego kada se kolju svinje.Tada , iako ima baš puno posla , okupljaju se komšije i pomažu u klanju.Kazan sa vodom se greje i priprema za šurenje a domaćice samo lete i donose za vredne ruke gibanice i vruće rakijice.Ove godine sam prvi put prisustvovala jednom svinjokolju i mogu reći da sam se oduševila kako je na njemu i veselo i složno.Tu svako zna svoj posao.Još ako vas i vreme posluži pa nepada kiša e onda je to prava stvar.Kod svega ovoga najviše mi se dopalo kada se topi mast i prave čvarci.Onako vrući oceđeni su fenomenalnog ukusa i ne mogu se nikako porediti sa onim iz mesare.I na kraju dana kada se sav posao završi sledi uživanje u jelu i piću koje je neizostavni deo ovog posla.
Sastojci :
4 - 5 parčića šnicli
4 krompira
3 glavice crnog luka
1 šargarepe
lovor
biber u zrnu
vegeta
ulje
Sastojci :
meso od buta sečeno na komade
3 - 4 kašike mast
voda
vegeta
malo aleve paprike
malo bibera
Нема коментара:
Постави коментар