- Kuvana jaja u kiflicama -
Sastojci :
500 gr brašna
1 sveži kvasac
1 mala kašika šećera
2 male kašike soli
2 dl ulja
50 gr margarina
mleko da se zamesi testo
10 kuvanih jaja
Premazivanje:
1 jaje
50 gr susama
Kvasac potopiti sa malo mlake vode i ostaviti da se otopi. U dublju posudu sipati brašno u koje dodati šećer , so , ulje , otopljeni kvasac i zamesiti sa mlakim mlekom srednje tvrdo testo.Ostaviti na toplom mestu da naraste.
Jaja skuvati , ohladiti i oljuštiti.
Naraslo testo preručiti na radnu površinu , premesiti , kidati male loptice , pa svaku rastanjiti oklagijom , do pola napraviti rezove nožem ,staviti jaje i urolati .
Napravljene kiflice ređati u podmazani pleh , premazati umućenim jajetom i posutu susamom .
Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći kiflice .
- Zečići od testa -
Sastojci :
1 kg brašna
2 kašike suvog kvasca
so
voda za zamesivanje
Premaz :
1 jaje
U dublju posudu pomešati brašno , so , kvasac i zamesiti sa mlakom vodom srednje tvrdo testo.Ostaviti da naraste na toplom mestu.Naraslo testo preručiti na radnu površinu , premesiti i kidati manje loptice.Svaku lopticu rastanjiti u traku i uviti je u spiralicu.Jednu spiralu staviti u sredinu i pa od malo testa napraviti lopticu za rep.Potom od malo veće loptice formirati valjak pa ga nožem zaseći do pola kako bi se dobila glava zeca.Pomoću bibera u znu napraviti oko i premazati celog zeku umućenim jajetom.Rernu zarejati na 250 stepeni i peći zečiće .
- Uskršnja gnezda -
Sastojci :
Testo :
4 jaja
1 čaša od 2 dl brašna
1 čaša od 2 dl vode
1/2 čaše od 2 dl ulja
1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli
Fil :
300 gr mekšeg sira
200 gr kisele pavlake
50 gr majoneza
malo bosiljaka
Ukrašavanje :
5 kuvanih jaja
6- 7 rotkvica
peršun
U dublju šerpu sjediniti vodu , ulje , so i prašak za pecivo pa staviti na šporet da se kuva.Kad počne da ključa umešati brašno i varjačom mešati da se masa ujednači i postane glatka .Skloniti sa šporeta i skroz ohladiti .U ohlađeno testo dodavati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom da se sve lepo sjedini i postane kompaktno.
Pomoću male kašike vaditi po malo testa i ređati u podmazani pleh vodeći računa da nije blizu jedno do drugog jer će prilikom pečenja da naraste.Rernu zagrejati na 200 - 220 stepeni i staviti pleh u šporet da se testo peče dok ne naraste i blago porumeni.
U toku pečenja nipošto ne otvarati rernu jer će krofne odmah splasnuti.
Pečenim krofnicama odmah seći vrh .
Sastaviti sir , pavlaku , majonez i sitno seckani sveži bosiljak , pa pomoću šprica za tortu ,puniti gnezda.Usvako gnezdo staviti po kolut jaja , dva koluta rotkvice i grančicu peršuna.
- Šaum šargarepe punjene salatom od šećeraca -
Sastojci :
1 pakovanje lisnatog testa
200 gr kukuruza šećerca
200 gr kuvanog graška
200 gr mekšeg sira
200 gr kisele pavlake
so
1 jaje
1 kesica prehrambene naranđaste boje
Lisnato testo omekšati pa ga rastanjiti oklagijom što tanje i seći trake debljine prsta.Trake premazati umućenim jajetom i obmotavati kalup za šaum rolne.Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći dok testo ne porumeni.Pečene rolne ohladiti i ofarbati bojom
Posebno skuvati šećerac i grašak. .U dublju posudu sastaviti , grašak ,šećerac , sir i pavlaku posoliti po ukusu i puniti šargarepice.
- Svinjska pečenica špikovana sa suvim šljivama -
Sastojci :
2 kg svinjske pečenice
100 gr suvih šljiva bez koščice
so , vegeta , mast
Garnirung :
100 gr šećerca
100 gr graška
100 gr krompira
100 gr šargarepe
Sos :
100 gr šampinjona
2 kašike brašna
3 kašike kisele pavlake
vegeta
ulje
Meso dobro posoliti i ostaviti da preko noći odstoji pa sutradan ga na što više mesta nožem zaseći i u te rezove puniti šljive.Opet meso namazati vegetom i mašću pa uviti u aluminijumsku foliju i peći na 250 stepeni oko 1 sat.Skinuti foliju i zapeći pečenicu sa svih strana kako bi se dobila lepa korica.
Povrće posebno obariti u slanoj vodi.
Šampinjone sitno iseckati i prodinstati na malo ulja dok ne omekšaju pa dodati brašno i vegetu.Mešati da se sve sastavi pa dodati kiselu pavlaku i kuvati još malo da delimično sva tečnost ispari.
- Piletina sa mladim lukom i šampinjonima -
Sastojci :
500 gr pilećeg belog mesa
5 veza mladog crnog luka
300 gr šampinjona
200 gr kisele pavlake
vegeta
ulje
Piletinu iseckati na kockice dodati vegetu i propržiti na ulju.Kada je gotova izvaditi je i u istoj masnoći pržiti seckani luk i šampinjone dok ne omekšaju.Potom vratiti piletinu , dodati kiselu pavlaku i sve mešati da se svi sastojci dobro sjedine .
- Tortice zečići -
Sastojci za koru :
6 jaja
6 kašika šećera
3 kašike brašna
3 kašike mlevenih oraha
1 kesica praška za pecivo
Fil :
0,5 l mleka
2 kesice pudinga od karamele
125 gr margarina
8 kašika šećera
Dekoracija :
Fondan
Odvojiti belanca od žumanca pa umutiti sa šećerom čvrst sneg.Žumanca umutiti sa praškom za pecivo pa dodati brašno , orahe i umućena belanca.Sve dobro sjediniti i preručiti u pleh obložen papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Pečenu koru ohladitii iseći na kocke 5x5 cm.
Rastvoriti sa malo mleka puding a ostatak sipati u šerpu i dodati šećer i kuvati.Kada mleko počne da ključa dodati rastvoreni puding i skuvati gust krem.Skloniti sa šporeta i ohladiti.Margarin penasto umutiti i sjediniti sa pudingom.Dve isečene kocke spajati sa filom kao vanilice i premazati sa strane. Obložiti fondan oko tortice i ukrasiti odozgo bombonicama i zekom od fondana.
- Zekini kolačići od šargarepe -
Sastojci :
100 gr rendane šargarepe
50 gr seckanih oraha
100 gr šećera
2 jaja
1,5 dl ulja
200 gr brašna
1 kesica cimeta
malo mlevenog karanfilića
1/2 kesice praška za pecivo
Posipanje :
prezle
Preliv :
100 gr šećera u prahu
malo vruće vode
šargarepice od fondana
Penasto umutiti jaja i šećer pa postepeno dodavati seckane orahe,ulje , brašno,pecivo , cimet , karanfilić i šargarepu.Male kalupe podmazati uljem i obilno posuti prezlama i puniti kalupe masom.Rernu zagrejati na 180 stepeni i peći kolačiće dok ne porumene.Pečene kolačiće izvaditi iz rerne i ostaviti da malo odstoje .Šećer u prahu sastaviti sa malo vruće vode i mešati da se dobije čvrsta bela masa , preliti kolače i ukrasiti šargarepicama od fondana.
- Mafin pilići -
Sastojci :
3 jaja
1 čaša od 2 dl šećera
1 čaša od 2 dl ulja
1 čaša od 2 dl jogurta
2 čaša od 2 dl brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kesica burbon vanilin šećera
rendana kora jednog limuna
250 gr jagoda
Dekoracija :
fondan
Penasto umutiti jaja sa vanilin šećerom i šećerom pa postepeno dodavati prašak za pecivo, ulje , jogurt,brašno i limunovu koru.Sve sjediniti i preručiti u kalupe za proju gde su stavljene papirne korpice.Jagode iseći na listiće i poređati preko kolača .Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći kolač .Pečeni i ohlađeni kolač ukrasiti fondanom.
Нема коментара:
Постави коментар