Translate

среда, 23. април 2014.

Uskršnji meni

- Kuvana jaja u kiflicama -
Sastojci :
500 gr brašna 1 sveži kvasac 1 mala kašika šećera 2 male kašike soli 2 dl ulja 50 gr margarina mleko da se zamesi testo 10 kuvanih jaja
Premazivanje: 1 jaje 50 gr susama
Kvasac potopiti sa malo mlake vode i ostaviti da se otopi. U dublju posudu sipati brašno u koje dodati šećer , so , ulje , otopljeni kvasac i zamesiti sa mlakim mlekom srednje tvrdo testo.Ostaviti na toplom mestu da naraste. Jaja skuvati , ohladiti i oljuštiti. Naraslo testo preručiti na radnu površinu , premesiti , kidati male loptice , pa svaku rastanjiti oklagijom , do pola napraviti rezove nožem ,staviti jaje i urolati . Napravljene kiflice ređati u podmazani pleh , premazati umućenim jajetom i posutu susamom . Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći kiflice .



- Zečići od testa -
Sastojci :
1 kg brašna 2 kašike suvog kvasca so voda za zamesivanje
Premaz :
1 jaje
U dublju posudu pomešati brašno , so , kvasac i zamesiti sa mlakom vodom srednje tvrdo testo.Ostaviti da naraste na toplom mestu.Naraslo testo preručiti na radnu površinu , premesiti i kidati manje loptice.Svaku lopticu rastanjiti u traku i uviti je u spiralicu.Jednu spiralu staviti u sredinu i pa od malo testa napraviti lopticu za rep.Potom od malo veće loptice formirati valjak pa ga nožem zaseći do pola kako bi se dobila glava zeca.Pomoću bibera u znu napraviti oko i premazati celog zeku umućenim jajetom.Rernu zarejati na 250 stepeni i peći zečiće .

- Uskršnja gnezda -
Sastojci : Testo :
4 jaja 1 čaša od 2 dl brašna 1 čaša od 2 dl vode 1/2 čaše od 2 dl ulja 1 kesica praška za pecivo prstohvat soli
Fil :
300 gr mekšeg sira 200 gr kisele pavlake 50 gr majoneza malo bosiljaka
Ukrašavanje :
5 kuvanih jaja 6- 7 rotkvica peršun
U dublju šerpu sjediniti vodu , ulje , so i prašak za pecivo pa staviti na šporet da se kuva.Kad počne da ključa umešati brašno i varjačom mešati da se masa ujednači i postane glatka .Skloniti sa šporeta i skroz ohladiti .U ohlađeno testo dodavati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom da se sve lepo sjedini i postane kompaktno. Pomoću male kašike vaditi po malo testa i ređati u podmazani pleh vodeći računa da nije blizu jedno do drugog jer će prilikom pečenja da naraste.Rernu zagrejati na 200 - 220 stepeni i staviti pleh u šporet da se testo peče dok ne naraste i blago porumeni. U toku pečenja nipošto ne otvarati rernu jer će krofne odmah splasnuti. Pečenim krofnicama odmah seći vrh . Sastaviti sir , pavlaku , majonez i sitno seckani sveži bosiljak , pa pomoću šprica za tortu ,puniti gnezda.Usvako gnezdo staviti po kolut jaja , dva koluta rotkvice i grančicu peršuna.




- Šaum šargarepe punjene salatom od šećeraca -
Sastojci :
1 pakovanje lisnatog testa 200 gr kukuruza šećerca 200 gr kuvanog graška 200 gr mekšeg sira 200 gr kisele pavlake so 1 jaje 1 kesica prehrambene naranđaste boje
Lisnato testo omekšati pa ga rastanjiti oklagijom što tanje i seći trake debljine prsta.Trake premazati umućenim jajetom i obmotavati kalup za šaum rolne.Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći dok testo ne porumeni.Pečene rolne ohladiti i ofarbati bojom Posebno skuvati šećerac i grašak. .U dublju posudu sastaviti , grašak ,šećerac , sir i pavlaku posoliti po ukusu i puniti šargarepice.


- Svinjska pečenica špikovana sa suvim šljivama -
Sastojci :
2 kg svinjske pečenice 100 gr suvih šljiva bez koščice so , vegeta , mast
Garnirung :
100 gr šećerca 100 gr graška 100 gr krompira 100 gr šargarepe
Sos :
100 gr šampinjona 2 kašike brašna 3 kašike kisele pavlake vegeta ulje
Meso dobro posoliti i ostaviti da preko noći odstoji pa sutradan ga na što više mesta nožem zaseći i u te rezove puniti šljive.Opet meso namazati vegetom i mašću pa uviti u aluminijumsku foliju i peći na 250 stepeni oko 1 sat.Skinuti foliju i zapeći pečenicu sa svih strana kako bi se dobila lepa korica. Povrće posebno obariti u slanoj vodi. Šampinjone sitno iseckati i prodinstati na malo ulja dok ne omekšaju pa dodati brašno i vegetu.Mešati da se sve sastavi pa dodati kiselu pavlaku i kuvati još malo da delimično sva tečnost ispari.

- Piletina sa mladim lukom i šampinjonima -
Sastojci :
500 gr pilećeg belog mesa 5 veza mladog crnog luka 300 gr šampinjona 200 gr kisele pavlake vegeta ulje
Piletinu iseckati na kockice dodati vegetu i propržiti na ulju.Kada je gotova izvaditi je i u istoj masnoći pržiti seckani luk i šampinjone dok ne omekšaju.Potom vratiti piletinu , dodati kiselu pavlaku i sve mešati da se svi sastojci dobro sjedine .


  - Tortice zečići -
Sastojci za koru :
6 jaja 6 kašika šećera 3 kašike brašna 3 kašike mlevenih oraha 1 kesica praška za pecivo
Fil :
0,5 l mleka 2 kesice pudinga od karamele 125 gr margarina 8 kašika šećera
Dekoracija :
Fondan
Odvojiti belanca od žumanca pa umutiti sa šećerom čvrst sneg.Žumanca umutiti sa praškom za pecivo pa dodati brašno , orahe i umućena belanca.Sve dobro sjediniti i preručiti u pleh obložen papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Pečenu koru ohladitii iseći na kocke 5x5 cm. Rastvoriti sa malo mleka puding a ostatak sipati u šerpu i dodati šećer i kuvati.Kada mleko počne da ključa dodati rastvoreni puding i skuvati gust krem.Skloniti sa šporeta i ohladiti.Margarin penasto umutiti i sjediniti sa pudingom.Dve isečene kocke spajati sa filom kao vanilice i premazati sa strane. Obložiti fondan oko tortice i ukrasiti odozgo bombonicama i zekom od fondana.

-  Zekini kolačići od šargarepe -
Sastojci :
100 gr rendane šargarepe 50 gr seckanih oraha 100 gr šećera 2 jaja 1,5 dl ulja 200 gr brašna 1 kesica cimeta malo mlevenog karanfilića 1/2 kesice praška za pecivo
Posipanje :
prezle
Preliv :
100 gr šećera u prahu malo vruće vode šargarepice od fondana
Penasto umutiti jaja i šećer pa postepeno dodavati seckane orahe,ulje , brašno,pecivo , cimet , karanfilić i šargarepu.Male kalupe podmazati uljem i obilno posuti prezlama i puniti kalupe masom.Rernu zagrejati na 180 stepeni i peći kolačiće dok ne porumene.Pečene kolačiće izvaditi iz rerne i ostaviti da malo odstoje .Šećer u prahu sastaviti sa malo vruće vode i mešati da se dobije čvrsta bela masa , preliti kolače i ukrasiti šargarepicama od fondana.

- Mafin pilići -
Sastojci :
3 jaja 1 čaša od 2 dl šećera 1 čaša od 2 dl ulja 1 čaša od 2 dl jogurta 2 čaša od 2 dl brašna 1 kesica praška za pecivo 1 kesica burbon vanilin šećera rendana kora jednog limuna 250 gr jagoda
Dekoracija :
fondan
Penasto umutiti jaja sa vanilin šećerom i šećerom pa postepeno dodavati prašak za pecivo, ulje , jogurt,brašno i limunovu koru.Sve sjediniti i preručiti u kalupe za proju gde su stavljene papirne korpice.Jagode iseći na listiće i poređati preko kolača .Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći kolač .Pečeni i ohlađeni kolač ukrasiti fondanom.

Нема коментара:

Постави коментар