Translate

уторак, 8. децембар 2015.

Karamel kocke




Sastojci za kore

100 g masti
1 jaje
250 g brašna
1/2 praška za pecivo
50 ml mleka
100 g šećera

za fil
300 g šećera
500 + 50 ml mleka
50 g brašna

malo mlevenih oraha za posipanje

U posudi za mešenje viljuškom razmutiti mast , šećer i jaje. Brašno i pecivo dodati u posudu. Prvo varjačom a posle rukom utrljati brašno u mast, da se dobije mrvičasto testo. Dodati mleko, pa varjačom sve sjediniti. Dobiće se meko testo. Ostaviti jedan sat da odmori, pa podeliti na dva dela. Od svakog dela razviti koru . Kore se razvijaju na papiru za pečenje i, pospe brašnom, pokrije drugim listom papira za pečenje i izravna oklagijom . Kore peći po 10-ak minuta na 180°. Ohladjene kore će se jako stvrdnuti i postati krte. Odvojiti od papira, pažljivo preseći svaku koru po dužini dok su još vruće, tako da se dobiju 4 kore .

50 g brašna razmutiti sa 50 ml mleka, da se dobije glatko meko testo bez grudvica. 500 ml mleka zagrejati, ostaviti sa strane. U šerpi istopiti 300 g šećera da se napravi karamel, mešajući da šećer ne zagori. Izmaći šerpu sa šporeta i uliti 250 ml od ugrejanog mleka.. Sniziti temperaturu na pola, vratiti na ringlu i kuvati uz mešanje dok se karamel ne istopi u mleku. U razmućeno brašno dodati ostalih 250 ml ugrejanog mleka, promešati da masa postane glatka, pa sve sipati u karamel-mleko i kuvati na tihoj vatri dok se fil ne zgusne (fil treba da bude redji nego puding, hladjenjem će se još zgusnuti). Ostaviti da se ohladi.
Svaku koru filovati vrućim filom zadnju isto i posuti mlevenim orasima.


Нема коментара:

Постави коментар