Translate

уторак, 29. децембар 2015.

Tost torta u obliku kućice





Sastojci :

1 pakovanje integralnog tost hleba ,
500 g urde ,
300 g mortadele ,
300 g šunke ,
300 +300 g majoneza ,
300 ml kisele pavlake ,
200 g kačkavalja ,
200 g brokolija ,
3 ljute crvene papričice ,
nekoliko štapića ,
so.

Sastaviti urdu , majonez i pavlaku , dodati sitno seckanu mortadelu i posoliti po ukusu.Od pripremljenog fila odvojiti 3 -4 kašike za krov i ivicu kućice.Odvojiti 6 tost hleba za krov kućice .Na tacnu staviti u dva reda po 3 tost hleba pa filovati pripremljenom masom , opet tost i tako dok se ne utroši sav hleb.Po sredini na tri mesta zabosti štapiće za ražnjiće i na njih nasloniti ostalih 6 kriški tosta.Celu kućicu premazati sa ostalih 300 g majoneza i po njoj polepiti šunku.Od ostavljenog fila napuniti špric za tortu i istiskivati rubove krova i stranice kuće.Pored same ivice poređati brokoli i kolutove paprike.Od štapića napraviti prozore i vrata.Gotovu kućicu ostaviti da se ohladi i stegne.



субота, 26. децембар 2015.

Gurmanska ikebana




Sastojci :

500 g makarona ,
150 g krem sira,
400 g majoneza,
400 ml kisele pavlake,
300 g šunke,
200 g kulena,
200 g pečenice ,
400 g dimljenog kačkavalja,
3 kuvana jaja,
15 kiselih krastavčića.

Skuvati makarone u slanoj i nauljenoj vodi da budu meke.Sastaviti krem sir , majonez , kiselu pavlaku ,sitno seckanu šunku , kulen i pečenicu , rendani kačkavalj i seckanih nekoliko krastavčića.Dodati oceđene makarone , sve dobro promešati da se svi sastojci lepo sjedine pa preručiti u okruglu modlu , poravnati i ostaviti da se ohladi i stegne. Potom skinuti modlu i ukrasiti kuvanim jajima i preostalim krastavčićima.



Rolovani svinjski but



Sastojci

2 kg mesa od buta
200 gr kačkavalja
250 gr slanine
250 gr šunke
so
ulje

Meso iseći po dužini da se dobije velika deblja šnicla pa izlupati.Posoliti , pobiberiti i po njoj rasporediti slaninu šunku i kačkavalj.Urolati , vezati kanapom namazati uljem i umotati u foliju i peći na 220 stepeni oko 1 sat.Zatim skinuti foliju i nastaviti da se rolat peče dok ne dobije lepu braon boju.

уторак, 15. децембар 2015.

Kuglice sa maslinama





500 g krompira
100 g margarina,
100 g posnog kačkavalja, 
100 g maslina,
50 g susama,
soli po ukusu,
100 g krekera.

Skuvati krompir kao za pire, ispasirati, dodati margarin, rendani kačkavalj i so.Sve dobro promešati,ohladiti pa praviti kuglice i u svaku staviti po jednu maslinu bez koščice.Kuglice uvaljati u prženi susam i odozgo staviti kolut masline.Po želji svaku kuglicu staviti na kreker gde je predhodno stavljeno malo posnog majoneza kako bi se zalepile.

Riblja pašteta u korpicama




Sastojci za korpice :

300 gr brašna
1 mala kašika soli
1 kesica praška za pecivo
2 male kafene šoljice ulja
1,5 mala kafena šoljica kisele ili obične vode
50 gr susama
50 gr lana
malo kima
malo seckanom pečenog kikirikija

Pašteta

1 konzerva tunjevine
100 gr majoneza
masline

U dublju posudu sjediniti brašno , so ,prašak za pecivo , susam , lan , kim , kikiriki, ulje i vodu pa umesiti glatko testo.Od testa praviti manje loptice i svaku rastanjiti oklagijom da bude što tanja , jer prilikom pečenja testo će narasti i proširiti se.Kalupe raznih oblika ili za projice namazati uljem i spuštati rastanjeno testo da bude do same ivice pleha.
Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći korpice dok blago ne porumene.
Tunjevinu i majonez izmiksati i puniti korpice.Na svaku korpicu staviti maslinu.


Ribice od testa




Sastojci :

500 gr brašna
1 sveži kvasac
1 mala kašika šećera
2 male kašike soli
2 dl ulja
voda da se zamesi testo

Fil

200 gr posnog kačkavalja
1 konzerva tunjevine u komadu

Premaz

50 gr margarina

Kvasac potopiti sa malo mlake vode i ostaviti da se otopi. U dublju posudu sipati brašno u koje dodati šećer , so , ulje , otopljeni kvasac i zamesiti sa mlakom vodom srednje tvrdo testo.Ostaviti na toplom mestu da naraste.Tunjevinu i rendani kačkavalj sastaviti
Naraslo testo preručiti na radnu površinu , premesiti ,rastanjiti oklagijom u kocku pa seći manje kvadrate 8x8 cm .Na svaku sredinu kocke staviti po malo fila i spojiti u trougao.Dve ivice trougla malo izvući i preklopiti jedan preko drugog.Svako napravljeno testo premazati otopljenim margarinom.Od zrna bibera napraviti oko a sa makazama po testu blago zaseći da se dobiju krljušti.Peći na 250 stepeni dok testo ne porumeni.





Posna tost torta




Sastojci :

1 pakovanje tost hleba
2 tunjevine u kari sosu
5 šargarepe
5 kiselih krastavčića
100 gr majoneza
100 gr posnog kačkavalja

Šargarepu skuvati i iseckati na kockice.Krastavčiće iseckati na kockice i sastaviti sa šargarepom pa joj dodati tunjevine i 50 gr majoneza.Sve dobro sastaviti i filovati tost hleb.Na zadnju koru namazati ostatak majoneza i preko narendati kačkavalj.


Domaća riblja sardina




3 kg mešane ribe, 
400g meksičke mešavine povrća, 
2 lista lovora,
biber u zrnu,
20 g soli,
1 l ulja.

Ribu iseći na komade i usoliti.Poslagati red ribe, red povrća, dodati biber i lovor u ekspres lonac.Naliti uljem i to tako da nivo ulja bude viši za oko 2 cm.Zaklopiti i kuvati 2 sata bez otvaranja.Ukoliko se kuva u klasicnom posuđu vreme kuvanja se duplira.Neophodna je što niža temperatura ringle da bi i kosti omekšale.Služiti hladno.


Bele posne pihtije



0,5 l vode,
200 ml posnog majoneza,
7 kesica posnog želatina, 
200 g šargarepe,
200 g graška,
200 g šećerca,
200 g crvenog pasulja,
200 g kiselih krastavčića,5 g soli.

Posebno skuvati svo povrće sem krastavčića.Ohladiti a šargarepu iseći na kockice.Želatin preliti sa malo vode i ostaviti da se sjedini.Pola litra vode i so staviti da ključa pa dodati majonez i mešati da se rastvori.Potom dodati želatin i sve mešati da se on otopi, skloniti sa šporeta i umešati svo povrće pa rasporediti po modlama.Ostaviti u frižideru da se stegne.

субота, 12. децембар 2015.

Rolada sa mandarinama




Sastojci :

250 +200 g margarina,
150 g šećera u prahu,
500 g mlevenog keksa bevita ,
6 mandarina ,
2 pudinga od vanile,
0,5 l vode,
100 g šećera,
200 g šlaga



250 g margarina penasto umutiti sa prah šećerom pa dodati keks i sok od 4 mandarine a ostale dve sitno iseckati i dodati .Puding rastvoriti sa malo vode a u ostatak staviti šećer i kuvati .Kada počne da voda vri umešati puding i skuvati gust fil , skloniti sa šporeta i ohladiti.Sjediniti sa umućenim margarinom.U pravougaonom uskom plehu formirati koru od pola keksa , preko naneti fil od pudinga a preko njega rasporediti drugi deo keksa.Staviti u frižider da se stegne pa izvaditi iz pleha i naneti umućeni šlag.



уторак, 08. децембар 2015.

Urmašice sa čokoladom



Sastojci :

4 dl ulja,
2 dl vode,
700 g brašna,
1 kesica praška za pecivo,
100 g čokolade,
3 dl vode ,
500 g šećera ,
1 limun

Sjediniti vodu i ulje i kuvati da proključa pa polako umešati brašno i pecivo uz neprestano mešanje.Sve dobro sjediniti , skloniti sa šporeta i sačekati da se testo malo prohladi. Praviti manje loptice od testa , pa svaku ručno rastanjiti i u sredinu staviti po malo čokolade.Ivice zatvoriti i ređati u pleh.Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći urmašice dok blago ne porumene.
Sastaviti vodu , šećer i limun pa staviti da proključa i preliti vruće urmašice.

Trouglovi od narandže



Sastojci :

200 g šećera,
100 ml vode,
150 g mlevenih oraha,
150 g seckanih žele bombona,
50 g seckanih oraha,
1 zaleđena narandža,
100 g bele čokolade + 50 g.

Ušpinovati šećer i vodu kao za slatko ( da bude puno mehurića ) .Skloniti sa šporeta i dodati 50 g čokolade i mešati da se otopi pa postepeno dodavati orahe , žele bombone i izrendanu pomorandžu.Sipati u trouglast kalup i ostaviti da se stegne.Kada se kolač stegao premazati ga sa otopljenom belom čokoladom.


Starinske bele štanglice




Sastojci :

350 g šećera,
1 dl vode,
150 g mlevenih oraha,
150 g mlevenog keksa,
125 g margarina ,
2 kašike ruma ,
200 g bele čokolade

Skuvati sirup od šećera i vode , pomeriti sa ringle , dodati margarin i mešati da se istopi.Potom dodati orahe , keks i rum , sve dobro sjediniti i na tacni formirati kolač.Na pari topiti čokoladu preliti kolač i ostaviti da se stegne.


Rolat oblanda sa makom






Sastojci :

150 ml vode,
200 g šećera,
200 g mlevenog maka,
100 g mlevenog keksa,
2 kašike marmelade od kajsije,
250 g margarina ,
2 lista oblande.

Vodu i šećer prokuvati na tihoj vatri.Dodati mak , keks , marmeladu i margarin.Kuvati na tihoj vatri oko 5 minuta i vrućim filovati oblandu i urolati.

Posne kiflice sa pivom




Sastojci :

4 dl piva ,
3 dl ulja,
700 g brašna,
1 kesica praška za pecivo,
400 g šećera,
3 dl vode,
2 kesice vanilin šećera,
200 g mlevenih oraha.

U dublju posudu sipati brašno i pecivo i dodati ulje i pivo.Izmešati testo , praviti manje kiglice i ređati u podmazani pleh i peći na 200 stepeni.Skuvati vodu , šećer i vanilin šećer.Svaku kiflicu umakati u šerbet pa uvaljati u mlevene orahe.


Kruškice od ratluka



Sastojci :

500 g ratluka od vanile,
250 g šećera u prahu,
aroma kruške ,
1 kesica žute kolačarske boje ,
50 g šećera

Sastaviti ratluk i šećer u prahu pa sve dobro umesiti.Kada se masa sjedinila dodati boju i aromu i praviti kruškice.Svaku kruškicu uvaljati u kristal šećer.


Kesten štanglice



Sastojci :

500 g kesten pirea ,
400 g šećera ,
200 g mlevenih oraha,
200 - 300 g mlevenog keksa,
200 g margarina,
100 g čokolade+100 g ,voda

Šećer preliti sa malo vode i špinovati, dodati margarin i 50 g čokolade pa kada se sve otopi skloniti sa šporeta umešati kesten, orahe drugu polovinu 50 g rendane čokolade i keks formirati kolač na tacni i preliti otopljenom čokoladom.

Jafa bajadera



Sastojci

I sloj

400 g šećera,3m dl vode, 200 g margarina, 100 g čokolade, 500 g mlevenog keksa,100 g mlevenih oraha

II sloj

150 g šećera, 2 dl vode,1 zaleđena  narendana pomorandža,50 g margarina, 200 g mlevenih oraha

Glazura

150 g čokolade,6 kašika ulja
1 veći list oblande

Šećer i vodu kuvati dok se ne istopi , dodati margarin i čokoladu  da se istopi.Skloniti sa vatre dodati keks i orahe , sjediniti i naneti na oblandu.
Kuvati šećer , vodu i zaleđenu pomorandžu da se sve istopi , dodati margarin , otopiti i skloniti sa šporeta dodati orahe i naneti na prvi sloj.Otopiti ulje i čokoladu pa preliti kolač.


Domaće napolitanke




Sastojci :

400 g šećera,
500 ml vode ,
250 g margarina,
150 g mlevenog keksa ,
150 g mlevenog lešnika ,
100 g bele čokolade,
1 veća oblanda ,
300 g crne čokolade.

Karamelisati šećer pa dodati vodu i kuvati da se istopi.Dodati margarin i belu čokoladu i mešati da se istopi.Skloniti sa šporeta i umešati keks i lešnike.Sve dobro sjediniti i filovati listove oblandi.Kada se oblanda stegla seći na štangle i svaku umakati u otopljenu crnu čokoladu.


Crnac u belom



Sastojci

250 g margarina
200 g čokolade
250 g mlevenog keksa
200 g šećera
1 dl vode
100 g kokosa

Vodu i šećer ušpinovati pa dodati margarin i čokoladu i mešati da se sve istopi.Skloniti sa šporeta i umešati keks.Malo prohladiti i praviti kuglice pa ih uvaljati u kokos.


Cigaret baklava




Sastojci :

500 g tankih kora ,
200 g mlevenih oraha ,
200 g rendane bele čokolade,
250 g margarina,
700 g šećera ,
600 ml vode

Koru presaviti na pola , posuti mešavinom oraha i čokolade i uviti u obliku cigarete što čvršće i tako sve dok se sav materijal ne utroši.Ređati u podmazan pleh jednu do druge.Margarin otopiti i preliti preko nafilovanih kora i peći u zagrejanoj rerni na 250 stepeni .Šećer i vodu staviti da ključa pa vrućim preliti vruće baklave.


Bombice sa bananama



Sastojci 

250 g margarina ,
200 g šećera u prahu,
200 g mlevenog keksa,
1 banana,
50 g bele čokolade, 
100 g crne čokolade.

Penasto izmiksati margarin i šećer u prahu.Dodati keks , otopljenu belu čokoladu i ispasiranu bananu.Sve dobro sjediniti , praviti kuglice i svaku preliti sa otopljenom crnom čokoladom.


Šarena oblanda



Sastojci :

2 lista oblande
marmelada od kajsije
350 - 400 gr celog keksa

Fil :

250 gr šećera
2 dl vode
250 gr margarina
2 kašike kakaa
150 gr mlevenih oraha
150 gr mlevenog keksa

Oba lista oblande namazati marmeladom i poređati ceo keks.
Ušpinovati vodu i šećer , umešati kakao i margarin.Mešati da se sve otopi i sjedini pa dodati orahe i keks.
Na jedan list oblande naneti fil pa preko njega staviti drugi list oblande tako da ceo keks bude do fila.


Posni grilijaš




Sastojci :

2 manja lista oblande
300 gr šećera
4 kašike meda
250 gr margarina
200 gr mlevenog keksa
200 gr susama

Karamelisati šećer pa redom dodavati med , margarin , keks i susam pa vruće staviti između dva lista oblande.




Oraščići




250 g šećera u prahu, 
sok od jednog limuna,
250 g mlevenih oraha,
20 g kakao praha,
100 gr čokolade,
malo ruma.

Orahe pomešati sa šećerom u prahu i zamesiti sa sokom od limuna i malo ruma.Podeliti masu na dva dela pa u jedan deo dodati kakao i umesiti.Jedan deo kalupa za oraščiće puniti tamnim a drugi svetlim delom ( ili ako nemate modlu pomoću male kašičice podjednako uzimati tamni i svetli deo i dlanovima oblikovati orahe ).Otopiti čokoladu i spajati tamni i svetli deo.


Čoko- oranž rozenka




2 zaleđene pomorandže, 
400 g šećera, 
3 dl vode, 
250 g margarina,
300 g čokolade,
200 g mlevenog keksa,
200 g mlevenih oraha,
kore za rozen,
30 ml ulja.

Ušpinovati šećer i vodu.Skloniti sa šporeta i dodati margarin i 200 g čokolade pa mešati da se istopi, dodati keks, orahe i rendane pomorandže, malo prohladiti pa filovati korice.Otopiti 100 g čokolade sa 30 ml ulja i preliti preko korice.


Čokoladne rolnice



Sastojci :

150 ml vode
100 gr šećera
100 gr margarina
200 gr mlevenih oraha
200 gr mlevenog keksa
pakovanja čokoladnih mrvica

Glazura :

150 gr čokolade
6 kašika ulja

Vodu , šećer i margarin sjediniti i staviti na šporet da provri pa dodati keks i orahe i skloniti da se prohladi.U mlaku smesu dodati mrvice promešati i praviti valjčiće.Svaki valjčić preliti otopljenom čokoladom i uljem i ostaviti sa se stegne.


Detelina od čokolade




Sastojci :

250 gr mlevenog posnog keksa
150 gr šećera
1 dl vode
100 gr čokolade

Preliv

100 gr crne čokolade
50 gr bele čokolade.

Ušpinovati vodu i šećer pa dodati čokoladu i otopiti.Skloniti sa šporeta umešati keks i malo prohladiti.Od mase praviti tri valjka.Rastopiti čokoladu.Dva valjka staviti jedan do drugog i preliti čokoladom, na sredinu staviti treći valjak i preliti čokoladom.Ostaviti da se stegne pa preći belom čokoladom preko deteline.


Baklava rolnice sa suvim šljivama





Sastojci

500 gr kora za baklavu
1,5 dl ulja za premazivanje kora

Fil:

500 gr seckanih suvih šljiva
200 gr mlevenih oraha
100 gr otopljene čokolade

Sirup

500 gr šećera
5 dl vode

Pomešati šljive, orahe i čokoladu.
Uzeti 1 koru, četkicom premazati uljem, staviti drugu koru, premazati uljem, treću koru premazati uljem, na kraj kore uzduž staviti mešavinu šljiva, oraha i čokolade, uviti u rolat i staviti u podmazan pleh. Tako uraditi sa svim korama. Rolne premazati uljem iseći i peći na 200 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.
Skuvati šećer i vodu malo prohladiti i preliti preko vrućih rolnica.


Školjkice punjene šlagom



Sastojci

200 gr bele čokolade
1 kesica šlag krema
malo mleka
5 kašike ulja

Otopiti čokoladu i ulje pa puniti kalupe za školjke i staviti u frižider da se stegne.Umutiti šlag sa malo mleka pa napuniti špric za tortu i istiskivati ga na jednu polovinu školjke .Po šlagu poređati perlice i preklopiti sa drugim delom školjke.


Karamel kocke




Sastojci za kore

100 g masti
1 jaje
250 g brašna
1/2 praška za pecivo
50 ml mleka
100 g šećera

za fil
300 g šećera
500 + 50 ml mleka
50 g brašna

malo mlevenih oraha za posipanje

U posudi za mešenje viljuškom razmutiti mast , šećer i jaje. Brašno i pecivo dodati u posudu. Prvo varjačom a posle rukom utrljati brašno u mast, da se dobije mrvičasto testo. Dodati mleko, pa varjačom sve sjediniti. Dobiće se meko testo. Ostaviti jedan sat da odmori, pa podeliti na dva dela. Od svakog dela razviti koru . Kore se razvijaju na papiru za pečenje i, pospe brašnom, pokrije drugim listom papira za pečenje i izravna oklagijom . Kore peći po 10-ak minuta na 180°. Ohladjene kore će se jako stvrdnuti i postati krte. Odvojiti od papira, pažljivo preseći svaku koru po dužini dok su još vruće, tako da se dobiju 4 kore .

50 g brašna razmutiti sa 50 ml mleka, da se dobije glatko meko testo bez grudvica. 500 ml mleka zagrejati, ostaviti sa strane. U šerpi istopiti 300 g šećera da se napravi karamel, mešajući da šećer ne zagori. Izmaći šerpu sa šporeta i uliti 250 ml od ugrejanog mleka.. Sniziti temperaturu na pola, vratiti na ringlu i kuvati uz mešanje dok se karamel ne istopi u mleku. U razmućeno brašno dodati ostalih 250 ml ugrejanog mleka, promešati da masa postane glatka, pa sve sipati u karamel-mleko i kuvati na tihoj vatri dok se fil ne zgusne (fil treba da bude redji nego puding, hladjenjem će se još zgusnuti). Ostaviti da se ohladi.
Svaku koru filovati vrućim filom zadnju isto i posuti mlevenim orasima.


среда, 02. децембар 2015.

Esmeralda




250 g šećera, 
100 g brašna, 
50 g kakao praha, 
12 g praška za pecivo, 
1,2 l mleka, 
6 jaja,
 250 gr margarina,
 100 gr euro krema (tamni deo) i malo ulja,
100 g pudinga od vanile,
100 g čokolade.

Penasto umutiti jaja sa 100 g šećera pa postepeno dodavati brašno , prašak za pecivo i kakao.Izručiti u podmazani pleh i peći na 200 stepeni.Pečenu koru preliti sa 2 dl vrućeg mleka.U 700 ml mleka staviti 150 g šećera, vanilin šećer i staviti na šporet da se skuva.U preostalo mleko razmutiti puding pa sipati u kipuće mleko i skuvati gust fil. Skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.Penasto umutiti margarin i sastaviti ga sa ohlađenim filom pa podeliti na dva jednaka dela.U jedan deo umešati eurokrem a drugi ostaje beo.Na natoljenu koru naneti prvo svetli fil pa preko tamni.Otopiti čokoladu sa malo ulja i preliti kolač.

Faširi od kunića sa sosom od mirođije




500 g mesa od kunića,
 200 g krompira, 

2 jaja,
 200 g crnog luka,
vegeta,
biber,
aleva paprika(3 g)
100 g prezla,
 1 dl ulja,
50 g kukuruznog brašna,
50 g brašna,
 2 dl vode,
1 dl mleka,
200 g kisele pavlake, 
veza mirođije.

Meso i krompir skuvati.Kuvano meso iseckati na sitne kockice a krompir grubo propasirati ( kao za restovani krompir ).Sitno iseckati i izdinstati crni luk pa ga dodati u meso i krompir.Umešati jaja, prezlu, vegetu, biber i alevu papriku.Praviti fašire, uvaljati u kukuruzno brašno i pržiti na vrelom ulju sa obe strane dok ne porumene.Za sos na malo ulja propržiti brašno, sipati vodu, mleko, sitno seckanu mirođiju, kiselu pavlaku i malo soli.Mešati dok se ne zgusne.

Šareni trouglovi




3 lista oblande, 
400 g pavlake, 
400 g majoneza,
 300 g sitnog sira,
 100 g šunke,
 100 g čajne kobasice, 
250 g kuvane šargarepe, 
150 gr kačkavalja.
Dva veća lista oblande iseći na pola da se dobiju četiri manja.Tri lista uviti u vlažnu krpu da omekšaju.Jedan veliki list ceo umotati u vlažnu krpu da omekša.Za fil je potrebno sastaviti sitan sir, pavlaku i 300 g majoneza.Mešati dok masa ne postane glatka i kompaktna. Svaki od tri manja omekšala lista oblande namazati filom pa na jedan staviti listove šunke i urolati, na drugi listove čajne do pola i urolati i na treći seckanu šargarepu do pola i urolati.Na veliki list oblande naneti fil i namazati ga.Staviti dva urolana rolata na sredinu velike oblande, naneti malo fila pa preko staviti treći rolat da se dobije trougao .Sve te rolate premazati ostatkom fila i preklopiti sa bočnim stranicama velike oblande.Ceo trougao premazati majonezom i posuti rendanim kačkavaljem.








Crvena klasika




500 g crvenog kupusa,
 100 g sitno seckane šunke,
 200 g kačkavalja,
200 g kukuruza šećerca,
200 g krompira,
 200 g majoneza,
so po ukusu.


Krompir iseckati na kockice i skuvati.Skuvati kukuruz šećerac.Crveni kupus sitno narendati pa mu dodati seckanu šunku, rendani kačkavalj, ohlađeno i oceđeno povrće, so i majonez.Sve dobro sjediniti i ohladiti pre služenja.