Slane štrudlice sa čajnom i kačkavaljem
Sastojci :
1 kg brašna
1 sveži kvasac
1 mala kašika šećera
2 male kašike soli
2 dl ulja
50 gr margarina
mleko da se zamesi testo
Fil :
100 - 150 gr čajne sečene na kolutove
100 gr kačkavalja sečen na kockice
Premaz :
50 gr margarina
seme susama
Kvasac potopiti sa malo mlake vode i ostaviti da se otopi. U dublju posudu sipati brašno u koje dodati šećer , so , ulje , otopljeni kvasac i zamesiti sa mlakim mlekom srednje tvrdo testo.Ostaviti na toplom mestu da naraste.
Naraslo testo izručiti na radnu površinu , premesiti i podeliti na dva dela.Svaki deo rastanjiti oklagijom pa na svaku ivicu ređati čajnu i preko nje kačkavalj i urolati ka sredini pa iseći između rolata.Rolat seći na debljinu 5 cm i ređati u podmazani pleh. Premazati svaku štrudlicu otopljenim margarinom i posuti susamom.
Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći štrudlice dok ne porumene.
Gibanica sa tikvicama
Sastojci :
2 tikvice
2 jaja
1 kriška belog sira
0,5 kg kora za gibanicu
ulje
so
susam
Tikvice oljuštiti , narendati , posoliti i ostaviti da opuste vodu pa ocediti od suvišne tečnosti.Umititi jaja i so pa dodati rendane tikvice , izmrvljeni sir , malo ulja i sve dobro sjediniti.Napraviti mešavinu vode i ulja za prskanje kora.
Svaku koru poprskati pripremljenom mešavinom pa slagati po četiri kore, naneti fil i urolati.Postupak ponavljati dok se ne utroši materijal.Svaku koru premazati uljem , posuti susamom i peći u zagrejanoj rerni na 250 stepeni.
Tart sa koprivama i sirom
Sastojci :
350 gr brašna
1 jaje
40 ml ulja
malo morske soli
na vrh noža soda bikarbona
oko 100 ml ledene vode
Fil :
1 kriška sira
1 jaje
500 gr vrhova mlade koprive
so
Umutiti jaje pa dodavati postepeno , ulje , brašno , sodu bikarbonu, i sve zamesiti sa vodom da se dobije glatko testo.Umotati u celofan i ostaviti u frižider da odmara 1 sat.
Koprive obariti u slanoj vodi , ocediti i sitno iseckati.Umutiti jaje i sir dodati seckane koprive i posoliti.
Testo premesiti i rastanjiti pomoću oklagije na 5 mm staviti u pleh broj 24 i podići malo ivice na gore, pa pomoću viljuške izbušiti testo na nekoliko mesta da se testo tokom pečenja ne bi podiglo.Rasporediti pripremljen fil i preko njega naneti trake.Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći tart dok ne porumeni.
Pohovane kikiriki tikvice
Sastojci :
2 tikvice
1 jaje
100 gr prezle
50 gr krupno seckanohg pečenog kikirikija
brašno
vegeta
mleko
so
origano
beli luk u prahu
ulje
Tikvice oljuštiti i iseći na deblje kolutove pa začiniti sa vegetom , origanom i belim lukom ..Ostaviti da odstoje 30 minuta.Umutiti jaje i so pa dodati brašno i malo mleka da se dobije malo gušća smesa od palačinki.Sjediniti prezle i kikiriki.Svaku tikvicu umočiti u gustu smesu , uvaljati u prezle i kikiriki pa pržiti u dubokom ulju sa obe strane da dobiju lepu braon boju.
Paprike u pavlaci :
1 kisela pavlaka
10 pečenih paprika
so
Paprike sitno iseckati , posoliti i pomešati sa pavlakom.
Gratin od tikvica i mlevenog mesa
Sastojci :
2 tikvice
100 gr kukuruza šećerca
100 gr pirinča
2 glavice crnog luka
1 glavica belog luka
400 gr mlevenog mesa
vegeta
1 grančica ruzmarina
Preliv :
1 čaša kisele pavlake
2 jaja
so
100 gr kačkavalja
Posebno obariti u slanoj vodi pirinač i kukuruz šećerac.Tikvice oljuštiti i iseći na deblje kolutove, posoliti pa propržiti na vrelom ulju sa obe strane.U tu masnoću propržiti sitno seckani crni i beli luk , dodati mleveno meso i vegetu .
Sastaviti jaja , pavlaku r i so.
U posudu u koju će se peći jelo ređati red tikvica , red fila od mesa, red pirinča , red šećerca i sve dok se ne utroši materijal.Preliti mešavinom od pavlake i jaja pa narendati kačkavalj.Rernu zagrejati na 200 stepeni i zapeći gratin.
Krofnice od đigerice
Sastojci :
250 gr đigerice
250 gr krompira
1 glavica crnog luka
1 jaje
1 kašika prezli
malo aleve paprike
so
brašno
ulje
Đigericu , krompir i crni luk samleti na mašini za meso pa dodati jaje , prezlu , alevu papriku , so i brašno da se dobije malo gušće testo.Zagrejati ulje pa kašikom vaditi gustu masu i pržiti dok ne porumene sa obe strane.
Mladi luk u jogurtu
1 veza mladog luka
2 - 3 rotkvice
1 dl gustog jogurta
so
Sitno iseckati crni luk , rotkvice seći na kolutove , posoliti i preliti jogurtom.
Bečka baklava
Sastojci :
2 jaja
12 kašika šećera
12 kašika mleka
12 kašika ulja
12 kašika griza
12 kašika brašna
1 prašak za pecivo
Sirup :
0,5 l vode
250 gr šećera
1 limun
Dekoracija :
150 gr šlaga
Penasto umutiti jaja i šećer pa dodati mleko , ulje , griz , brašno i pecivo.Sve dobro sjediniti i peći kolač u zagrejanoj rerni na 180 - 200 stepeni.
Skuvati sirup od vode , šećera i limuna , pa preliti vreo preko kolača.Ostaviti da se skroz ohladi pa umutiti šlag i naneti na kolač.
loren kolač
Sastojci :
5 jaja
150 gr šećera u prahu
150 gr brašna
2 kašike kakaa
150 gr rendane šargarepe
100 gr mlevenih oraha
2 kašike ulja
Premaz :
1 čaša kisele pavlake
150 gr šećera u prahu
200 gr bele čokolade
Penasto umutiti jaja i šećer pa dodati rendanu šargarepu , brašno , ulje , orahe i kakao.Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.Pečeni kolač ostaviti da se ohladi.
Viljuškom umutiti kiselu pavlaku i šećer u prahu pa dodati otopljenu i malo prohlađenu čokoladu i premazati kolač.
Aromatični kolač od limuna
Sastojci :
250 gr keksa od kakaa
80 gr margarina
3 kašike šećera u prahu
mleko
Fil :
400 ml mleka
3 žumanca
50 gr gustina
100 gr šećera
sok od 1 limuna
200 ml slatke pavlake
2 učvršćivača za šlag
Dekoracija :
150 gr šlaga
Keks samleti i sjediniti sa šećerom i omekšalim margarinom pa dodati vrlo malo mleka koliko da se sve sastavi i dobije glatka masa.Ostaviti da odmara 1 sat u frižideru.
Umutiti žumanca sa šećerom , dodati gustin i 100 ml mleka a ostatak staviti da se kuva pa kada počne da ključa umešati pripremljenu masu i skuvati gust krem i pred kraj dodati limunov sok.Ostaviti da se ohladi.Ohlađeno testo staviti u pleh i rastanjiti ga da se dobije ravnomerna kora.Slatku pavlaku sastaviti sa učvršćivačem i umutiti .Sastaviti ohlađeni fil i slatku pavlaku i rasporediti preko kore.Umutiti šlag i prekriti fil od limuna pa staviti u frižider da se kolač lepo ohladi i stegne.
Kolač sa makom
Sastojci :
450 gr brašna
200 gr margarina
150 gr šećera
2 žumanca
4 kašike kisele pavlake
1 prašak za pecivo
Fil :
750 ml mleka
400 gr šećera
150 gr griza
200 gr mlevenog maka
4 žumanca
šne od 6 belanaca
Glazura :
200 gr čokolade
Zamesiti testo i ostaviti da odstoji 1 sat.
Mleko i šećer staviti da provri pa dodati griz i kuvati da počne da se zgušnjava pa dodati mak , promešati i skloniti sa šporeta.Ostaviti da se malo prohladi pa umešati umućena žumanca i šne od belanca.
Testo podeliti na dva jednaka dela , razviti tanku koru i staviti je u pleh , sipati fil pa preko staviti drugu koru.Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći kolač .
Kada se ohladi preliti otopljenom čokoladom.
Нема коментара:
Постави коментар