Translate

понедељак, 20. јул 2015.

VI Srpski letnji festival folklora

Protekli vikend bio je u znaku VI Srpskog letnjeg festivala folklora  ,Vlaška - Šabac - Ugljevik i XV međunarodnog festivala folklora " Vlaška 2015 ".Kao učesnici ove godine predstavili su se KUD " Trevigiano " - Italija, " Virgen de la soledad " - Španija, " Kalohori " - Grčka , " Rostan" - Rusija , " Blaževski " - Makedonija, " Dimitrije Koturović " - Rakovica - Beograd , " Miloš Kupres " - Kožuhe Doboj , " Matrojski " - Ruski dom - Beograd , " Abrašević " - Šabac , " Rudar " - Ugljevik i " Šumadija " - Vlaška .
Svake godine otvaranje počinje u Vlaški i festival traje tri dana a potom učesnici idu u Šabac i manifestacija se završava u Ugljeviku.





KUD  " Šumadija " - Vlaška kao i svake godine otvara festival

" Blaževski " - Makedonija



 " Miloš Kupres " - Kožuhe Doboj


 " Rostan" - Rusija

" Trevigiano " - Italija, ove godine oni su nam otpevali pesmu na srpskom  " Lepe li su nano gružanke devojke  " i digli publiku na noge svojom iyvedbom.


" Kalohori " - Grčka , i oni su nas iznenadili svojom izvedbom kola moravac.


 " Virgen de la soledad " - Španija


Iza bine sa Špancima


Devojke iz Makedonije

Baklava sa suvim šljivama , čokoladom i orasima

Sastojci

500 gr kora za baklavu
1,5 dl ulja za premazivanje kora

Fil:

500 gr seckanih suvih šljiva
200 gr mlevenih oraha
100 gr otopljene čokolade

Sirup

500 gr šećera
5 dl vode

Pomešati šljive, orahe i čokoladu.
Uzeti 1 koru, četkicom premazati uljem, staviti drugu koru, premazati uljem, treću koru premazati uljem, na kraj kore uzduž staviti mešavinu šljiva, oraha i čokolade, uviti u rolat i staviti u podmazan pleh. Tako uraditi sa svim korama. Rolne premazati uljem iseći i peći na 200 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.
Skuvati šećer i vodu malo prohladiti i preliti preko vrućih rolnica.



Kolači na kalup sa čokoladom i kokosom

Sastojci :

Testo

2 jaja
2 čaše šečera
2 čaše ulja
5 čaša brašna
1 prašak za pecivo

Za ukrašavanje :

marmelada od kajsije
100 gr čokolade
1 kašika ulja
50 gr. kokosa
( čaša od 200 ml.)

Jaja umutiti sa viljuškom u dubljem sudu Dodati šečer i zajedno mutiti viljuškom.
Dodati ulje i sve sastojke sjediniti. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo.
Zatim razvu'i oklagijom tanko testo i pomoću male modle ili rakijske čašice vaditi krugove i ređati u podmazani pleh.Svaki kružić do pola  pritisnuti viljuškom da se dobije šara.Ređati u pleh ali voditi računa da se ne dodiruju jer će tokom pečenja narasti.
Peći na 200 C oko 10 min. dok ne porumene.
Spajati po dva keksa marmeladom od kajsije.
Kada se kolači spoje jedan kraj ( bez šare )umakati u čokoladnu glazuru pa u kokos.


Razlivena pita sa spanaćem
Sastojci :

200 g kukuruznog brašna, 
200 g belog brašna, 
2 jaja , 
1 kesica praška za pecivo,
 300 g spanaća, 
1 dl ulja , 
1 dl mleka,
 100 g kravljeg sira ,
 soli po ukusu
50 g susama.

Spanać dobro oprati i kratko blanširati u ključaloj vodi , zatim ga ocediti i sitno iseckati.Penasto umutiti jaja i so pa postepeno dodavati ulje , mleko , kukuruzno brašno , belo brašno pecivo , izmrvljeni sir i spanać.Sve dobro promešati da se lepo sjedini i sipati u podmazani pleh i posuti susamom. 200 stepeni i peći pitu dok ne porumeni.




Treći dan je posvećen IX manifestaciji " Od predaka za budućnost ".
Vrućina nije omela posetioce i goste iz inostranstva da prisustvuju ovom dešavanju koje je počelo otvaranjem izložbe slika nastalih na likovnoj koliniji potom je bio sabor frulaša, zatim za njim smotra dečijeg folklora , izložba predmeta domaće radinosti i na kraju otvaranje izložbe i degustacija tradicionalnih srpskih jela.




Vredne dečije ručice su mesile raznorazne kolače.


Dečaci su krunili kukuruz .


 Pekla se i rakija pa je svako mogao da se njome i domaćim slatkom posluži.


Mala šumadinka


Raznorazni kolači , pite , kiflice i voće našlo se na izložbi i degustaciji


Lovci su skuvali gulaš od divljači za sve goste.



Vredne domaćice su spemile prebranac, punjene paprike , kiseli kupus i još puno puno ukusnih jela


Razmena  poklona gostiju i domaćinima


I na kraju KUD  " Šumadija " - Vlaška i igre iz Vranja.



четвртак, 09. јул 2015.

Fantazija od kivija i jabuke -Njam njamSastojci :



Sastojci :

Kora:

3 jaja,
40g šećera,
 30 g brašna,
20 g gustina.

Fil:

8 dl soka od jabuke,
2 pudinga od vanile ( 80 g),
60 g šećera,
300 g kivija
 100 g šlaga za dekoraciju.

Umutiti jaja sa šećerom dodati brašno i gustin, pa sve dobro sjediniti i sipati u okrugli kalup obložen papirom za pečenje.Peći na 180 stepeni oko 25 minuta.Pečenu koru izvaditi iz pleha i ohladiti.Odvojiti malo soka od jabuke i razmutiti puding, ostatku soka dodati šećer i staviti da provri.Potom dodati razmućen puding i skuvati gust fil.Oljušćen kivi iseći na kolutove.Na koru naneti pola prohlađenog fila, zatim poređati kivi pa sipati ostatak fila.Ostaviti kolač da se stegne i ukrasiti šlagom.

Griz kocke sa višnjama -Njam njam


Sastojci :
I deo:

500 ml soka od višanja,
100 g šećera,
100 g griza.

II deo:

500 ml mleka,
50 g šećera,
2 pudinga od vanile,
 150 g margarina,
200 g šlaga,
250 - 300 g keksa.

Sok od višnje i šećer sastaviti i staviti da se kuva.Kada počne da vri umešati griz i skuvati gust fil.Skloniti sa šporeta malo prohladiti i preliti preko predhodno poređanog keksa i ostaviti da se ohladi.Sa malo mleka rastvoriti puding a ostatak sjediniti sa šećerom i staviti da se kuva.U vrijuće mleko sipati rastvoreni puding i skuvati gust fil.Skloniti sa šporeta i ohladiti.Maslac penasto umutiti i sjediniti sa ohlađenim pudingom pa naneti na fil od griza.Šlag penasto umutiti i premazati kolač.


Ledene bele kocke sa bananama -Njam njam


Sastojci :

5 belanaca,
2 žumanca,
70 g brašna ,
100 g šećera,
 2 kesice vanilin šećera.

Fil :

 8 dl mleka,
100 g šećera ,
5 žumanaca,
5 kašike brašna,
2 kesice vanilin šećera,
250 g maslaca,
3 banane,
 200 g šlaga.

Penasto umutiti belanca pa dodati šećer, vanilin šećer, žumanca i brašno.Sve dobro sjediniti i preručiti u podmazan pleh i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.Pečenu koru ohladiti.Sa malo mleka rastvoriti žumanca i brašno a u ostatak staviti šećer i vanilin šećer pa kuvati .Kada počne da vri polako umešati rastvorena žumanca i skuvati gust fil.Skloniti sa šporeta i ohladiti.Maslac penasto umutiti i sjediniti sa filom.Banane ispasirati i sastaviti sa filom pa naneti na koru.Umutiti šlag i premazati kolač.

Rolat banana split - Njam njam


Sastojci :


3 jajeta, 
60 g šećera,
 70 g brašna,
 200 g marmelade, 
2 banane.

Umutiti koru za rolat od 3 jaja, 60 g šećera i 70 g brašna. Smesu izliti u pleh obložen pek-papirom. Peći u rerni na 200 stepeni, oko 25 minuta. Pečenu koru izvaditi pažljivo na krpu i urolati. Kad se malo prohladi, odrolati koru, premazati je marmeladom i poređati uz kraj dve cele banane. Urolati sa streč folijom i odložiti na hladno do služenja.

Sunđer kocke sa ananasom -Njam njam


Sastojci :
Kora:

100 g šećera, 

20 g brašna, 
150 g mlevenih oraha, 
5 belanaca.


Fil 1: 
100 g šećera u prahu, 
300 g keksa,
 konzerva ananasa,
200 g margarina,
100 g čokolade.


Fil 2: 

50 g šećera, 
5 dl mleka,
 100 g pudinga od vanile,
200 g margarina,
5 žumanaca,
100 g šećera u prahu,
 80 g šlaga za dekoraciju.
Umutiti sneg od belanaca  i šećera pa dodati orahe i brašno.Sjediniti pa peći na 200 stepeni dok ne porumeni.Mleveni keks potopiti sokom od ananasa( iz konzerve) pa ga dodati u predhodno  izmiksani margarin, šećer u prahu i otopljenu čokoladu.Za drugi fil razmutiti puding u malo mlekaa preostalo mleko skuvati sa šećerom dok ne proključa.Zatim ukuvati puding u tom mleku  i ohladiti.Umutiti margarin sa sećerom u prahu i žumancima i sastaviti sa pudingom.Na koru namazati prvi fil, pa poređati ananas preko koga naneti drugi fil.Umutiti šlag i dekorisati kolač.

Šarena musaka -Njam njam





Sastojci:

500 g crvenih pečenih paprika, 
500 g mlevenog mešanog mesa,
1 glavica crnog luka,
500 g spanaća,ulje

Za sos:

4 kašike brašna,
800 ml vode,
2 dl kisele pavlake,
150 g kačkavalja,
3 kašike ulja,
so i biber

Za pohovanje:

5 jaja,
brašno

Pečene paprike oljuštiti i raseći po sredini pa svaku uvaljati u brašno pa umućena jaja i pržiti na vrelom ulju sa obe strane da porumene.Sitno iseckati luk i dinstati na ulju pa dodati meso, pa ga kratko propržiti dok se ne dobije braonkasta boja .Spanać obariti i sitno iseckati.
Napraviti sos tako što se brašno razmuti u zagrejanom ulju, pa dodavati mlaku vodu. Kada se sos zgusne, ali ne previše, dodati  pavlaku. Sve dobro izmešati pa skloniti sa šporeta i u vruće dodati narendani kačkavalj.U odgovarajuću posudu ređati pohovane paprike pa preko njih mesni fil ,preko spanać, preko trećinu sosa pa opet paprike , spanać sos, paprike i sve preliti sa ostatkom sosa.Rernu zagrejati na 200 stepeni i staviti da se musaka zapeče.

Rolovana musaka -Njam njam





Sastojci:


ZA MUSAKU:

 malo ulja ,
 2 kašike prezli  ,
1.5 šolja pirinča  ,
4 kobasice, 
 5-6 kuvanih jaja , 
1 kašičica aleve paprike , 
2-3  tikvice


ZA PRELIV:

 2 jaja  ,
2 kašike kisele pavlake ,
so po ukusu , 
 2 kašike parmezana 

Skuvati pirinač u slanoj vodi .Jaja skuvati da budu tvrda , oljuštiti i iseći na pola.Tikvice iseći na tanke šnite .Kobasice iseći na kolutove.U dublju posudu  staviti malo ulja i posuti prezlama  pa dodati skuvani oceđeni pirinač .Na svaki list tikvice staviti polovinu jajeta i urolati i stavljati u pirinač uspravno.Poređati kolutove kobasica , posuti alevom paprikom i parmezanom i preliti sa predhodno pripremljenim prelivom od umućenih jaja i pavlake . Sve posoliti i staviti u zagrejanoj rerni na 200 stepeni da se zapeče.

Punjeni pileći bataci -Njam njam





Sastojci:

4 pileća batka sa karabatkom,
 300 g mlevenog mesa,
150 g smrznutog graška,
 1 čen belog luka, 
100 ml mineralne vode,
so,biber,vegetea,malo ulja


Očistiti batkove od kostiju i začiniti ih vegetom. Sjediniti mleveno meso, grašak, sitno seckani beli luk , začiniti po ukusu (so, biber, začin), dodati mineralnu vodu, pa sve dobro sjediniti. Na jedan kraj batka staviti smjesu.
Preklopiti, pa učvrstiti čačkalicom. Filovane batkove redati u brodiće od folije. Preliti sa par kapi ulja.
Peći u  zagrijanoj rerni na 200 C.


Paprike punjene šampinjonima -Njam njam



Sastojci:

7 babura,
400 g šampinjona,
2 šoljice pirinča,
1 veći praziluk,
2 šargarepe

Sos :

250 ml vode, 
250 ml paradajz soka,
2 kašike brašna,
 malo ulja ,
so


Pirinač obariti u slanoj vodi.Na malo ulja prodinstati brašno dodati so , vodu i paradajz sok i ostaviti da proključa .Sitno iseckati praziluk i šargarepu i dinstajte na ulju, pa kad smesa omekša dodati predhodno do pola obaren  pirinač i šampinjone isečene na listiće.Dinstajte još malo, pa zatim napunite oprane i izdubljene paprike i poređati ih u odgovarajuću posudu  .Posudu sa paprikama naliti paradajz sosom i staviti u rernu da se zapeku.

Pljeskavice od koprive -Njam njam





Sastojci: 

250 g mladih kopriva,
1 glavica crnog luka,
2 jaja 
250 g kravljeg sira,
 1 mladi beli luk,
mala svežeg peršuna,
4 kašike kukuruznog belog brašna,
2 pune kašike pšeničnog belog brašna,
ulje,so


Vrhove mladih kopriva dobro oprati i staviti da se obare. Obarene koprive dobro ocediti i sitno iseckati. Dodati sitno seckani mladi crni i beli luk, jaja, izmrvljeni sir, sitno seckani peršun, kukuruzno i pšenično brašno,  i malo soli. Masu dobro izmešati i sjediniti, praviti pljeskavice pa ih pržiti na vrelom ulju.Služiti uz krompir pire .


Palačinke sa spanaćem i tikvicama -Njam njam





Sastojci :

10 - 15 palačinki, 
3 glavice crvenog luka,
2 šargarepe,
50 gr pirinča,
200 g spanaća,
1 manja tikvica,
4 lista bosiljka,
1 kocka za supu,
ulje

Preliv :

3 jaja

Pirinač skuvati i ostaviti da se ohladi pa procediti od suvišne tečnosti.Sitno iseckati luk i šargarepu pa dinstati na vrelom ulju.Dodati tikvice seckane na sitne kockice i sve mešati dok ne omekšaju.Kada je povrće izdinstano skloniti sa šporeta ,dodati pirinač , sitno seckani obareni spanać i bosiljak pa umešati  kocku za supu i sve sjediniti.Ređati u vatrostalnoj činiji red palačinki red fila i sve dok se ne utroši materijal.Jaja umutiti i preliti preko palačinki.Činiju staviti u hladan šporet (ukoliko se stavi u zagrejanoj rerni može doći do pucanja činije ) pa uključiti rernu na 200 stepeni i zapeći.


Mesnati makaroni -Njam njam







Sastojci:

500 g pilećeg belog mesa, 
5 kobasica,
200 g pasiranog paradajza,
1 pakovanje makarona,
1 glavica crnog luka, 
2 velike paprike babure

Preliv:

5 jaja,
200 g kisele pavlake , 
200 g kačkavalja



Sitno iseckati crni luk i staviti na malo ulja da se dinsta.Potom dodati belo meso seckano na kocke malo izdinstati pa dodati pasirani paradajz i seckanu papriku i krčkati dok meso ne omekša ( ako je potrebno dodavati po malo vode dok meso ne omekša ) .Dinstati dok delimično sva tečnost ne uvri dodati so i skloniti sa šporeta. Skuvati makarone i ocedite (samo pazite da se ne prekuvaju)
Makarone i sve druge sastojke staviti u vatrostalnu posudu za pečenje i dobro promešati da se sve dobro sastavi. Umutiti jaja sa pavlakom pa preliti preko makarona i narendati kačkavalj. Peći na 180 stepeni  dok ne postane zlatasto.


Ćufte sa kapicom i pohovanim tikvicama- Njam njam





Sastojci  :

300 g mlevenog mesa,
1 glavica crvenog ili crnog luka,
3 kriške starog hleba ( sredina )
1 jaje,
nešto manje od 1 dl  mleka,
vegeta,biber,
3 - 4 krompira,
ulje

Garnirung :

2 tikvice,
3 jaja,
100 gr brašna,
ulje,so

Krompir skuvati sa ljuskom,pa potom propasirati i napraviti pire.Sredinu hleba izmrviti  preliti sa mlekom pa ocediti.U dublju posudu sjediniti mleveno meso , sitno seckani crni luk , jaje , hleb , vegetu i biber .Od mase vaditi manje komade i oblikovati loptice pa ređati u podmazani pleh.Svaku lopticu pritisnuti na sredinu da se dobije udubljenje za nadev.Preliti po malo uljem i peći u zagrejanoj rerni na 250 stepeni dok ne porumene.Kada su ćuftice pečene izvaditi i na svaku staviti u udubljenje krompir pire i vratiti da se još malo dopeče u rerni.
Tikvice oljuštiti i iseći na tanke listove pa posoliti .Svaki list tikvice uvaljati prvo u brašno ,umućena jaja i pržiti na vrelom ulju dok ne porumene sa obe strane.


Savijača sa raštanom -Njam njam




Sastojci:

Testo:

1 kg mekog brašna, 
2 kašičice soli

Prskanje testa :

300 g masti

Nadev:

800 g raštana, 
300 g sira,
1-2 kašičice soli

Priprema:

Zamesiti brašno sa solju i toplijom vodom da se dobije mekše testo. Odvojiti ga na 10  jufki.Svaku jufku malo rastanjiti i premazati otopljenom mašću. Listove raštana dobro oprati, blanširati minut dva, odvojiti tvrdu sredisnju žilu koja ide od peteljke i narezati na rezanca. Dodati mu izmrvljeni sir i posoliti. Razvijati kore tako što se ivice vuku prema sebi kako bi se dobila velika tanka kora , svaku poprskati sa malo masti i posuti nadevom. Urolati koru staviti na sredinu pleha pa nastavljati dok se pleh ne popuni sa ostatkom isto pripremljenim korama. Poređane kore poprskati mašću i peći na 250 stepeni , pred kraj, poprskati sa malo vode, vratiti na par minuta u vruću rernu. 


Punjeni hlebčići -Njam njam




Sastojci :

500 g brašna,
 200 ml vode,
20 g kvasca,
 malo soli, 
malo šećera, 
50 g margarina,
1 jaje,
3 srednja paradajza, 
100 g sira, 
100 g šunke

Kvasac otopiti sa malo vode.U dublju posudu sjediniti brašno , šećer, so, otopljeni margarin, otopljeni kvasac i sve zamesiti sa mlakom vodom.Ostaviti testo na toplom da naraste. Testo razvući u veliki krug i velikom šoljom ili okruglom modlom seći krugove. Na jedan krug staviti kolut paradajza, šnit šunke, i komad sira. Preklopiti i spojiti ivice viljuškom. Tako sve dok se ne istroši materijal. Redjati u pouljani pleh, premazati jajetom i peći  na 200 stepeni dok testo ne porumeni.

Piškote od kora -Njam njam







Sastojci:

250 g  kora ,
200 g salame,
200 g sira urde,
100 g majoneza,
40 ml mineralna voda,
1/2 pakovanja praška za pecivo , ulje.

Pohovanje : 

2 jaja,
 100 g prezli ,
ulje za prženje



Sve kore isecite na 2 jednaka dela. Napravite fil od narendane  salame, urde i majoneza i peciva. Sastaviti  mineralnu vodu i i malo ulja . Jedan list kore poprskati mešavinom ulja i vode dodati drugu koru opet poprskati pa dodati treću poprskati i naneti malo fila.Krajeve kora uviti prema filu , da fil tokom prženja ne bi iscureo, pa uviti celu koru u rolati.Postupak uvijanja rolatića ponavljati dok se materijal ne utroši. Tako umotane rolatiće potopite u izmućena jaja, pa onda u prezlu. Pržite u ugrejanom ulju dok ne porumene.

Detelina pecivo - Njam njam




 Sastojci :

1 kg brašna,
1 sveži kvasac,
1 kašičica soli,
1 kašičica šećera,
 2 dl ulja
voda za zamesivanje

Fil :

150 - 200 gr šunke

Premazivanje :

1 jaje


Potopiti kvasac sa malo mlake vode i staviti da se otopi.U brašno pomešati šećer , so , ulje , kvasac i zamesiti sa vodom da se dobije srednje tvrdo testo.Ostaviti da naraste na toplom mestu.
Naraslo testo premesiti pa rastanjiti pomoću oklagije na debljinu 5 mm i većom okruglom modlom ( ili velikom širokom čašom ) vaditi krugove.
Na svaki krug staviti po list šunke i preklopiti sa još jednim krugom od testa.
Iseći nožem na četiri mesta pa još četiri puta kroz sredinu kako bi se dobile osam trake .
Uzeti dve trake pa ih spojiti sa spoljnim ivicama .Isto uraditi i sa ostalim trakama.
Ređati u podmazani pleh i premazati umućenim jajetom.
Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći pogačice dok ne porumene.

Tortilja palačinke sa povrćem - Njam njam



Sastojci:

150 g brašna,
1 jaje,
2,5 dl mleka,
2 kašike semenki suncokreta,
2 kašike semenki bundeve,
3 kašike ulja,
6 kašike kisele pavlake,
5 kašika sitnog sira,
3 mlada crna luka,
3 kuvane šargarepe ,
soli po potrebi


Od brašna, jaja, soli i mleka napravii smesu za palačinke. U zagrejan tiganj staviti malo ulja, dodati kašičicu semenki pa preliti sa malo  smese za palačinke. Ispeći sa obe strane.Postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal. Kiselu pavlaku promešati sa sirom, posoliti pa ujednačiti. Izrendati kuvanu šargarepu a mladi luk iseći na kolutove. Palačinke filovati smesom od pavlake i sira, pa posuti lukom i šargarepom. Preklopiti i služiti.

Susam salata - Njam njam



Sastojci:

500 g sitnog sira,
100 g prženog susama,
100 g kisele pavlake,
50 g  majoneza,
100 g parizera,
1 ljuta paprika
malo ulja,
po ukusu soli

Priprema:

Susam kratko ispržiti u suvom tiganju. Mešati da ne zagori. Sir  izgnječiti viljuškom. Parizer i malo ljute paprike iseći na kockice  , u zavisnosti ko kako voli. Pomešati pavlaku i majonez, dodati siru susam, parizer i papriku,dobro promešati i ohladiti pre služenja.


петак, 03. јул 2015.

Korpice od višanja i ribizli

  


Blogo igrica Ajme koliko nas je ....ovog puta je domaćica Tanja sa bloga Ekspres lonac,a njena zadata tema su ribizle.

Sastojci za testo :

125 gr maslaca
150 gr šećera
350 gr mekog brašna
25 ml hladne vode
50 ml kisele pavlake
malo soli
malo ekstrata od vanile

Fil :

200 gr višanja
100 gr ribizli
1 kesica pudinga sa ukusom vanile
6 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
1 dl vode


U dublju posudu sjediniti brašno , šećer , so , pavlaku , ekstrat od vanile pa dodati maslac i mesiti sa povremenim dodavanjem vode.Mesiti testo dok se ne dobije čvrsta glatka masa pa je pokriti folijom i ostaviti u frižideru da odmara 1 sat.
Puding rastvoriti sa malo vode .Višnjama očistiti koščice , ribizlama otkloniti peteljke pa sastaviti sa šećerom  i vanilin šećerom doliti ostatak vode i staviti na šporet da se malo prodinsta ( da se šećer istopi i počne da pravi dva tri ključa ).Potom umešati rastvoreni puding i skuvati gust fil.Skloniti sa šporeta i malo prohladiti.
Testo izvaditi iz frižidera , premesiti i puniti manje kalupove ,predhodno dobro nauljene ,po ivicama pa pomoću viljuške na nekoliko mesta po dnu izbosti da se tokom pečenja ne bi testo podizalo.Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći korpice dok blago ne porumene.Pečeno testo izvaditi iz modli malo prohladiti i puniti filom .




Blueberry and raspberry pie - Pita od borovnica i malina

Sastojci za testo :

250 gr maslaca
300 gr šećera
750 gr mekog brašna
50 ml hladne vode
100 ml kisele pavlake
malo soli
malo ekstrata od vanile

Fil :

250 gr borovnica
250 gr malina
6 kašika šećera
6 kašika griza
1 kesica vanilin šećera


Posipanje :

100 gr šećera u prahu



U dublju posudu sjediniti brašno , šećer , so , pavlaku , ekstrat od vanile pa dodati maslac i mesiti sa povremenim dodavanjem vode.Mesiti testo dok se ne dobije čvrsta glatka masa pa je pokriti folijom i ostaviti u frižideru da odmara 1 sat.
Borovnice i malinesastaviti sa šećerom , grizom i vanilin šećerom.
Testo izvaditi iz frižidera pa odvojiti jedan deo i razvlačiti ga rukama, u predhodno namazan i brašnom posut pleh 24 cm.Podići malo ivice testa pa pomoću viljuške na nekoliko mesta po dnu izbosti da se tokom pečenja ne bi testo podizalo.Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći testo do pola , potom izvaditi iz rerne napuniti filom i od ostalog razvučenog ( oklagijom ) testa seći trake i stavljati unakrsno preko fila.Vratiti u rernu i zapeći.Pečenu pitu ohladiti i posuti šećerom u prahu.

- Od ove mase testa bi trebalo da vam ispadnu dve pite.-