Translate

понедељак, 21. октобар 2013.

After eight sa makom

Mom suprugu i meni je danas bila godišnjica braka .Kao i svake godine napravim tortu da obeležimo ovaj dan u krugu porodice.Ove godine sam želela da torta bude malo drugačijeg ukusa , da tu ne dominiraju , lešnici , orasi , raznorazni keksi ili čokolade.Odlučila sam se za ovaj recept moje drage fb prijateljice i prosto sam oduševljena koliko je ukus dobar i daje takvu svežinu koja podseća na pravu mentu.
Sastojci :
Bela kora:

3 belanca
3 kašike šećera
3 kašike brašna
2 kašike ulja

Dve crne kore od po :

3 belanca
3 kašike šećera
5 kašike nemlevenog maka
2 kašike brašna

Krem :

0,5 l mleka
1 puding od vanile
6 žumanca
7 kašika šećera
200 g margarina
ekstrakt od mentola par kapi

Dekoracija :

100 gr šlaga
1,5 dl mleka


Odvojiti belanca od žumanca , dodati šećer i mutiti da se dobije čvrst sneg , dodati brašno i ulje , promešati i sipati u okrugli kalup , prečnika 24 cm , obložen papirom za pečenje.Rernu zagrejati na 150 stepeni i peći koru dok ne porumeni. Odvojiti belanca od žumanca , dodati šećer i mutiti da se dobije čvrst sneg , dodati brašno i mak , promešati i sipati u okrugli kalup , prečnika 24 cm , obložen papirom za pečenje.Rernu zagrejati na 150 stepeni i peći koru dok ne porumeni. Postupak ponoviti još jednom da se dobiju dve crne kore.
Umutiti žumanca sa pudingom. U mleko staviti šećer pa kuvati .Kada mleko počne da ključa sipati rastvorena žumanca sa pudingom i skuvati gust krem.Skloniti sa šporeta i ohladiti. Kad se ohladi dodati umućeni margarin i i ekstrakt od mentola.
Slaganje : Mak kora – fil – bela kora – fil – mak kora – tanak sloj fila - šlag

2 коментара: