Translate

понедељак, 14. октобар 2013.

Nežne roze kocke sa čokoladom

Kada sam prvi put probala ovaj kolač toliko mi se dopao jer je spoj boja i pre svega ukusa.Recept sam , kao i svi kada se nađemo u gostima i dopadne nam se neki kolač,napisala na malom papiriću i po povratku kući stavila u fioku sa receptima.Zaboravila sam na njega jer knjige , sveske i raznorazni časopisi o kulinarstvu iz dana u dan su se vadili i vraćali a recept se zaturio .Slučajno sam prelistavajući knjige u potrazi za jednim drugim receptom naišla na ovaj i rešila da ga napravim  .Krem je klasična cicvara ali sa dodatkom čokolade on je još lepši i ukusniji  .Korice su mu jako meke tako da je moj predlog  da kolač odstoji jedan dan kako bi se sve lepo steglo .


Sastojci :
Kore :

8 jaja
240 gr šećera
4 kesice pudinga sa ukusom jagode
2 kašike brašna
1 kesica praška za pecivo
4 kašike vode

Krem :

0,5 l mleka +0,1l
4 kašike gustina
1 kašika brašna
1 kesica vanilin šećera
5 kašika šećera
250 gr margarina
150 gr šećera u prahu
50 gr rendane čokolade

Ukrašavanje :

100 gr šlaga
mleko
2 štangle čokolade

Penasto umutiti 4 belanca sa 120 gr šećera.Žumanca umutiti sa 2 kašike vode da se dobije gusta masa pa dodati u umućena belanca i promešati.Sjediniti brašno , puding i pola kesice praška za pecivo i polako dodati u umućenu masu , sve lepo promešati da se sastojci lepo sjedine pa preručiti u pleh obložen papirom za pečenje.Rernu zagrejati na 200 stepeni , staviti pleh pa smanjiti na 180 i peći koru.
Postupak pravljenja kore ponoviti još jednom da se dobiju dve kore.
U odgovarajuću šerpu sipati mleko , vanilin šećer i šećer pa staviti na šporet da se kuva.Gustin i brašno sjediniti i dodati 0,1 l mleka , promešati da se sve lepo rastvori pa umešati u ključalo mleko i skuvati gust krem.Skloniti sa šporeta i ohladiti.Penasto umutiti margarin i šećer u prahu pa sjediniti sa ohlađenim kremom.Dodati rendanu čokoladu i polako promešati kašikom .Na koru naneti krem , ravnomerno rasporediti i naneti drugu koru.Šlag umutiti sa mlekom pa naneti na drugu koru i ukrasiti rendanom čokoladom.

2 коментара: