Translate

субота, 22. март 2014.

Šarlota sa jagodama


Sastojci za svetlu  koru :

5 jaja
5 kašike šećera
4 kašike brašna
pola kesice praška za pecivo

Tamna kora :


5 jaja
5 kašike šećera
4 kašike brašna
pola kesice praška za pecivo
2 kašike kakaa

Premaz :

marmelada po želji

Fil :

1 l mleka
3 kesice pudinga od vanile
2 vanilin šećera
10 kašika šećera
2 - 3 kašike gustina
250 gr margarina
125 gr šećera u prahu
200 - 300 gr jagoda

Ukrašavanje :

200 gr šlaga


Za svetlu koru umutiti jaja sa šećerom pa postepeno dodavati prašak za pecivo i brašno.Sve dobro sjediniti i peći koru u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.Pečenu koru premazati marmeladom po želji i urolati.
Postupak pravljenja druge kore ponoviti stim što se dodaje kakao.
Rastvoriti puding i gustin sa malo mleka a ostatak sjediniti sa šećerom i vanilin šećerom i kuvati.Kada mleko počne da ključa umešati puding , skuvati gust krem , skloniti sa šporeta i ohladiti.Penasto umutiti margarin i šećer u prahu pa sjediniti sa ohlađenim pudingom.
Urolane kore seći na kriške pa u okruglu šerpu naizmenično po dnu i ivicama ređati svetli i tamni rolat( Ako nemate okrugli kalup za tortu sa ivicama koje se skidaju onda u dublju šerpu staviti papir za pečenje pa preko njega ređati rolate , da biste lakše mogli tortu da izvadite ).Sipati polovinu fila , poređati cele jagode i prekriti ostatkom fila.Staviti tortu u frižider da se stegne.Kada se torta stegla izvaditi iz kalupa i namazati odozgo umućenim šlagom.


2 коментара: