Translate

понедељак, 24. март 2014.

Pečena skuša sa rižotom

Sastojci :

3  skuše srednje veličine
1 glavica belog luka
peršun
ulje
2 - 3 glavice crvenog luka
5 - 6 pečenih paprika 
vegeta
1 limun

Očišćenu skušu premazati solju , marinadom od ulja , usitnjenog belog luka i sitno seckanog peršuna ( za one koji vole intezivniji ukus skušu špikovati belim lukom i karanfilićem ).Peći u zagrejanoj rerni na 200  stepeni oko 30 minuta sa povremenim okretanjem kako bi se bolje ispekla.
Prokuvati pirinaču slanoj vodi tako da bude napola gotov ,skloniti sa šporeta ,ocediti od vode pa naliti hladnu vodu  da se ne zgusne.
Na ulju propržiti sitno seckani crveni luk da porumeni, zatim dodati papriku isečenu na trake i lagano dinstati.Dodati vegetu i predhodno pripremljeni pirinač.Sve dobro promešati da se svi sastojci dobro sjedine i dinstati još 10 minuta. Ribu poprskati lumunovim sokom i služiti uz rižoto.




субота, 22. март 2014.

Šarlota sa jagodama


Sastojci za svetlu  koru :

5 jaja
5 kašike šećera
4 kašike brašna
pola kesice praška za pecivo

Tamna kora :


5 jaja
5 kašike šećera
4 kašike brašna
pola kesice praška za pecivo
2 kašike kakaa

Premaz :

marmelada po želji

Fil :

1 l mleka
3 kesice pudinga od vanile
2 vanilin šećera
10 kašika šećera
2 - 3 kašike gustina
250 gr margarina
125 gr šećera u prahu
200 - 300 gr jagoda

Ukrašavanje :

200 gr šlaga


Za svetlu koru umutiti jaja sa šećerom pa postepeno dodavati prašak za pecivo i brašno.Sve dobro sjediniti i peći koru u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.Pečenu koru premazati marmeladom po želji i urolati.
Postupak pravljenja druge kore ponoviti stim što se dodaje kakao.
Rastvoriti puding i gustin sa malo mleka a ostatak sjediniti sa šećerom i vanilin šećerom i kuvati.Kada mleko počne da ključa umešati puding , skuvati gust krem , skloniti sa šporeta i ohladiti.Penasto umutiti margarin i šećer u prahu pa sjediniti sa ohlađenim pudingom.
Urolane kore seći na kriške pa u okruglu šerpu naizmenično po dnu i ivicama ređati svetli i tamni rolat( Ako nemate okrugli kalup za tortu sa ivicama koje se skidaju onda u dublju šerpu staviti papir za pečenje pa preko njega ređati rolate , da biste lakše mogli tortu da izvadite ).Sipati polovinu fila , poređati cele jagode i prekriti ostatkom fila.Staviti tortu u frižider da se stegne.Kada se torta stegla izvaditi iz kalupa i namazati odozgo umućenim šlagom.


четвртак, 20. март 2014.

Slane rolovane palačinke sa spanaćem i sirom

Sastojci :

10 palačinki
1 struk srednjeg praziluka
1 veza mladog crnog luka
1 veza mladog belog luka
500 gr spanaća
1 kriška sira
1 jaje
so
ulje

Preliv :

4 jaja
1 šolja mleka ( oko 2 dl )


Sitno iseckati praziluk , mladi crni i beli luk i prodinstati na ulju.Spanać blanširati u slanoj vodi , ocediti i sitno iseckati pa dodati u crni luk , promešati i skloniti sa šporeta.Kada se fil malo prohladi dodati sir i jaje , posoliti , filovati palačinke i ređati ih jednu do druge u podmazanom plehu.Umutiti jaja sa mlekom , preliti preko nafilovanih palačinki i staviti u predhodno zagrejanoj rerni da se zapeče na 200 stepeni.

среда, 19. март 2014.

Spiralno uvijeno pecivo

Sastojci :

200 ml jogurta
200 ml mleka
200 ml kisele pavlake
200 ml ulja
2 kašike šećera
2 kašike soli
1 kvasac
1 kesica praška za pecivo
1,500 kg brašna
4 jaja

Premazivanje :

250 gr margarina
1 jaje
susam

Sastaviti mleko , jogurt , kiselu pavlaku  , šećer i 8 kašike brašna pa smlačiti na šporetu ( da ne bude vrelo ).Kvasac otopiti u malo mlakog mleka ili vode.Umutiti jaja , so i ulje pa dodati otopljeni kvasac i preručiti u brašno pomešano sa pecivom i dodati smlačenu mešavinu . Zamesiti testo , po potrebi dodavati mlake vode da bi se dobilo srednje tvrdo testo.Ostaviti na toplom da naraste pa premesiti dva puta.
Naraslo testo izručiti na radnu površinu , premesiti i vaditi manje loptice.Svaku lopticu pomoću oklagije razvući , nožem iseći na trake , premazati ( ili narendati ) margarinom pa uvijati ukoso i spojiti u obliku puža.Ređati u pleh  ,  premazati umućenim jajetom i posuti susamom.Peći u zagrejanoj rerni na 250 stepeni .

Kokos - košnice

Sastojci :

250 gr šećera
125 gr margarina
3 kašike kakaa
200 gr mlevenog plazma keksa
250 gr kokosa
1,5 dl vode


Špinovati šećer i vodu , dodati margarin i kakao i kada se sve istopi dodati keks i kokos , dobro promešati da se svi sastojci lepo sjedine pa puniti modle masom.

недеља, 16. март 2014.

Zekini kolačići od šargarepe

Recept za -Zekini kolačići od šargarepe - možete pogledati u časopisu Njam - njam koji će se naći na kioscima 10-tog aprila.



Mafin pilići

Recept za -Mafin pilići - možete pogledati u časopisu Njam - njam koji će se naći na kioscima 10-tog aprila.



Tortice zečići


Recept za -Tortice zečići - možete pogledati u časopisu Njam - njam koji će se naći na kioscima 10-tog aprila.



Svinjska pečenica špikovana sa suvim šljivama

Recept za -Svinjska pečenica špikovana sa suvim šljivama - možete pogledati u časopisu Njam - njam koji će se naći na kioscima 10-tog aprila.



Piletina sa mladim lukom i šampinjonima


Recept za -Piletina sa mladim lukom i šampinjonima - možete pogledati u časopisu Njam - njam koji će se naći na kioscima 10-tog aprila.



Uskršnja gnezda



Recept za - Uskršnja gnezda- možete pogledati u časopisu Njam - njam koji će se naći na kioscima 10-tog aprila.



Šaum šargarepe punjene salatom od šećeraca

Recept za - Šaum šargarepe punjene salatom od  šećeraca- možete pogledati u časopisu Njam - njam koji će se naći na kioscima 10-tog aprila.




Kuvana jaja u kiflicama


Recept za -Kuvana jaja u kiflicama  - možete pogledati u časopisu Njam - njam koji će se naći na kioscima 10-tog aprila.



Zečići od testa

Pre malo više od mesec dana dogovorila sam se sa jednom finom damom, vlasnicom kuvarskog časopisa Njam- njam ,da budem autor saradnik u njenom listu.Naravno odmah sam se bacila na posao i pripremila nekoliko uskršnjih specijaliteta koji će se naći u časopisu koji je u prodaji 10-tog aprila.



Recept za - Zečići od testa - možete pogledati u časopisu Njam - njam koji će se naći na kioscima 10-tog
aprila.





субота, 15. март 2014.

Interkontinental torta

Sastojci za kore :

15 jaja
15 kašika šećera
18 kašika mlevenih oraha
6 kašika brašna

Fil:

1 l mleka
100 gr pudinga od vanile
10 kašika šećera
250 g margarina
200 gr šećera u prahu
100 g seckanih  oraha
100 g eurokrema
100 g kokosa
200 gr čokolade

Premaz :

200 gr šlaga ili fondan masa



 Umutiti 5 belanaca i 5 kašika šećera  u čvrst sneg, pa dodati 5 žumanaca  ,2 kašike brašna i 6 kašika mlevenih oraha i polako ručno izmašati. Masu ispeći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni .Ispeći 3 ovakve kore.
Puding rastvoriti sa malo mleka a ostatak sastaviti sa šećerom i kuvati.Kada mleko počne da ključa umešati rastvoreni puding i skuvati gust krem.Skloniti sa šporeta , ohladiti i sastaviti sa predhodno umućenim margarinom i šećerom u prahu .
Fil podeliti na tri jednaka dela pa u jedan staviti kokos u drugi orahe a u treći eurokrem.
Čokoladu otopiti pa premazati svaku koru i ostaviti da se stegne.
Na jednu koricu naneti fil od kokosa - kora - fil od oraha - kora - fil od eurokrema - šlag ili fondan.




понедељак, 10. март 2014.

Spiralni Nutella hleb


Sastojci :


500g brašna
1 kašika šećera
1mala  kašika soli
1  kvasac
2 žumanca
300 ml mleka
1 dl ulja

Fil :


3-4 kašike Nutelle ili eurokrema
pekmez po ukusu, ja sam koristila od kajsije
Kvasac preliti sa malo toplog mleka i ostaviti da se otopi.U dublju posudu pomešati brašno , šećer , so , ulje , žumanca , otopljeni kvasac i sve zamesiti sa mlakim mlekom.Ostaviti testo na toplom mestu da naraste.Naraslo testo preručiti na radnu površinu , premesiti i rastanjiti pomoću oklagije u kocku.Do pola rastanjenog testa premazati nutellu pa onu drugu polovinu preklopiti preko ove namazane.Nožem seći trake debljine prsta i uvijati ih u spiralu pa ređati u  pleh obložen papirom za pečenje , jednu do druge.

Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći testo dok ne porumeni.
Pečeno testo izvaditi iz pleha sa papirom pa još dok je vruće namazati preko celog testa pekmez po želji i pomoću papira urolati hleb u veknu i dobro ga stegnuti kako bi se sve slepilo i sastavilo.Tako umotan hleb ostaviti da se skroz ohladi pa ga tek onda izvaditi iz papira i seći na kriške.



четвртак, 06. март 2014.

Punjeni čokoladni kuglof

Sastojci :

4 jaja
2 male šoljice za kafu šećera
4 malih šoljica brašna
1 malih šoljica ulja
2 male šoljice mleka
1 šolja jogurta
1 kesica praška za pecivo
2 kašike kakaa

Fil :

0,5 l mleka
5 kašika šećera
1 puding od čokolade

Preliv :

100 gr čokolade




Penasto umutiti jaja i šećer.Postepeno dodavati  prašak za pecivo , ulje , mleko i brašno.Sve dobro sjediniti i  umešati kakao .Kalup za kuglof premazati uljem i sipati u njega masu.Rernu zagrejati na 180 stepeni i peći kuglof.
Pečeni kuglof izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi pa ga tek onda izvaditi iz modle.Preseći kuglof kroz sredinu na pola pa od dna pomoću kašike vaditi testo i  praviti udubljenje.

Puding rastvoriti sa malo mleka a u ostatak dodati šećer i staviti da se kuva.Kada mleko počne da ključa umešati rastvoreni puding i skuvati gust krem.Skloniti sa šporeta malo prohladiti i napuniti udubljenje u kuglofu , preklopiti poklopcom i preliti otopljenom čokoladom.



среда, 05. март 2014.

Kiflica od lisnatog testa sa eurokremom

Sastojci :

500 gr lisnatog testa
eurokrem

Posipanje :

šećer u prahu



Lisnato testo odlediti i rastanjiti oklagijom što tanje.Seći kocke i svaku do pola zaseći nožem na nekoliko mesta.

Deo gde nije sečen namazati eurokremom pa kiflice urolati , blago saviti u polukrug i ređati u podmazani pleh.

Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći  dok blago ne porumene.Pečene kiflice ostaviti da se malo prohlade pa posuti šećerom u prahu.


Govedina sa bananama

Nisam baš neki veliki ljubitelj slatko-slanog ali ovu kombinaciju sam morala da probam jer mi se učinila primamljiva na prvo čitanje.Banana se toliko i ne oseća, koliko sam ja mislila da hoće ,a jelo je dobilo specifičan ukus koji mi se sviđa.
Sastojci :

4 goveđe šnicle
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
1 banana
2 kašike senfa
1 dl paradajz soka
1 dl crnog vina
vegeta
biber
lovor
peršun
djumbir
ulje
pavlaka


Sitno iseckati crni luk i šargarepu pa dinstati na ulju.Meso iseckati na kockice , dodati vegetu i senf , sve dobro promešati  sjediniti sa crnim lukom i pržiti.Na polovini prženja dodati seckanu bananu , paradajz sok , biber i lovor,djumbir  i krčkati dok sva tečnost ne ispari pa dodati vino.Meso dinstati dok ne omekša i sva tečnost delimično ne ispari.
Gotovo meso servirati na tanjir iposuti peršunom i pavlakom.

Ovomesečna tema za igricu  Ajme koliko nas je ,je đumbir a domaćica Dubravka sa bloga Dzoli volinet.kuvar


недеља, 02. март 2014.

Prženo hrskavo testo

Kada sam kao dete u komšiluku probala ovo testo odmah sam se zaljubila u njegov ukus koji je hrskav i vazdušast.Testo je jako lagano i odlično ide uz neki sir ili kiselu pavlaku i ne znam kako se ono zove ali nije ni bitno , važno je samo da je dobro , ukusno i brzo se sprema.



Sastojci :

 500 gr brašna
so
mleko
ulje za prženje



U dublju posudu sjediniti brašno i so pa sve zamesiti sa mlakim mlekom da se dobije malo tvrđe testo.Kidati manje loptice i svaku rastanjiti oklagijom i raseći nožem po sredini.Testo ostaviti da odstoji 15 - 20 minuta pa pržiti u dubokom ulju sa obe strane dok ne porumeni.