Translate

среда, 9. октобар 2013.

Starinske ružice

Svi mi imamo po neki recept naših starih baka ili su nam majke ostavile u amanet njihove brižno čuvane sveske sa receptima.Ja sam moju dobila od majke i prelistavajući je naišla sam na ove fine starinske ružice i rešila da ih probam i osetim ukus davno pravljenih i zaboravljenih kolača.Kao i kod svih ovakvih kolačića ima malo više posla ali se isplati napraviti ih , ima ih dosta , jako su ukusni i lepo izgledaju.Ovu vrstu kolača volim da spremam kada je napolju hladnjikavo a u kući pucketa vatra iz kamina i širi se lep miris iz rerne , uživanje je celokupno sa njima uz šoljicu kafe ili čaja .


  Penasto umutiti mast i šećer potom dodati jaje i žumance.Kvasac otopiti sa malo mleka pa ga dodati u umućenu masu , dodati mleko i brašno koliko da se dobije ni tvrdo ni meko testo.Ostaviti testo da malo odstoji koliko da se napravi fil.

 Penasto umutiti belanca i šećer u čvrst šam i dodati mlevene orahe.
Kada je testo odstojalo praviti manje loptice i rastanjiti rukama , staviti na sredinu rastanjenog testa po malo fila i ivice podizati na gore i pritisnuti po sredini testa da se formira ružica.Ređati u pleh obložen paprirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.
Pečene ružice posuti šećerom u prahu.

6 коментара:

  1. Obožavam ih. Ne znam da li je lepše testo ili punjenje!

    ОдговориИзбриши
  2. Meni je postao jedan od dražih i sviđa mi se što duže stoji on je sve ukusniji .

    ОдговориИзбриши
  3. ja ću isprobati- za mene je nov recept. Baš su lepe ružice i mogu pretpostaviti koliko su ukusne ...

    ОдговориИзбриши
  4. Nije mi jasno, u sastojcima nema secera a u pripremi
    " Penasto umutiti mast i šećer " koliko secera ?
    Nadam se da ce neko odgovoriti, recept mi se bas dopada.

    ОдговориИзбриши