Translate

недеља, 12. фебруар 2017.

Pogača dalija




Sastojci :

5 dl mleka,
1 kašika šećera,
1,5 kašika suvog kvasca,
2 kašičice soli,
3 kašike ulja,
2 jajeta,
1 belance,
1 kg brašna,
150 g margarina,
50 g lana.

U mlako mleko dodati šećer i suvi kvasac, da stane 5 minuta, pa dodati 2 jajeta, 1 belance, 3 kašike ulja, so i brašno. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da raste, dok ne udvostruči količinu. Nadošlo testo izraditi i podeliti na 17 loptica. Dve loptice ostaviti po strani ( od njih pravimo središnji deo pogače). Pogača ima 3 nivoa, u svakom nivou ide 5 loptica, koje kad se prepolove dobijemo 10 latica, u drugom 10 latica i u trećem nivou 10 latica, (od onih 15 loptica kad se razvaljaju i prepolove dobije se 30 latica). Razvaljati prvih 5 loptica u elipsast krug, premazati istopljenim margarinom , uviti krug u rolnu koju preko sredine seći na pola. Delove ređati u krug u pleh prethodno obložen papirom, sečena strana da je spolja. Tako poređamo 10 sečenih delića u krug, to je prvi nivo. Tako raditi drugi nivo latica, koje dođu između dve latice iz prvog nivoa. U drugi nivo staviti 10 latica i u treći 10 latica. One dve kuglice što su ostavljene po starani, spojiti izvaljati krug i staviti u sredinu pogače. Umutiti 1 žumance, 2 kašike ulja, 2 kašike mleka, premazati pogaču, srednji deo posuti sa semenkama lana. Ostaviti pogaču da stoji 40 minuta i peći na 170 C 30 minuta, pa staviti po vrhu pogače papir i još peći 15 minuta.







Нема коментара:

Постави коментар