Translate

понедељак, 13. фебруар 2017.

Venčić pogača





Retko kada se oduševim sa kvalitetom brašna.Obično koristim za razna mešenja i kolače ona koja su namenjena za to i to onda bude brdo raznoraznih kesica .Brašno koje sam koristila za ovu pogaču je fenomenalno,belo baš belo a ne prljavo belo i odlično za rad.Uživala sam dok sam sa njim mesila a nadam se da ćete i vi .




Sastojci :

3 dl mleka
2 dl kisele pavlake
1 kvasac
2 jaja
1 kg brašna Čeković mlin tip 400
malo šećera
so
250 gr margarina

Premaz :

1 jaje
semenke lana ili susama


U dublju posudu pomešati brašno , šećer i so.Kvasac otopiti sa malo mlakog mleka pa umešati u brašno , dodati umućena jaja sa kiselom pavlakom i sve zamesiti sa mlakim mlekom ( po potrebi dodati još mleka ) da se dobije srednje tvrdo testo.
Ostaviti na toplom mestu da naraste.Naraslo testo preručiti na radnu površinu ,premesiti i podeliti  na 14 jednakih jufki.Svaku jufku malo razvući oklagijom .Na jufku narendati margarin , staviti preko drugu pa opet narendati margarin i tako do sedme na kojoj se ne renda margarin.Postupak ponoviti još jednom sa preostalih sedam jufki.Obe jufke rastanjiti oklagijom što tanje pa seći trouglove i urolati ih.
U okruglu tepsiju ređati u krug kiflice ,stim da se ne dodiruju jer će u međuvremenu i pečenju narasti.Nekoliko kiflica preseći na pola i staviti tako da presečeni deo ( širi ) bude gore a uži dole.Ostaviti testo još malo da naraste.Umutiti jaje pa sa njim premazati svaki kroasan ( isečeni deo ne premazivati )i posuti lanom ili susamom.
Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći pogaču dok ne porumene.








2 коментара: