Translate

петак, 7. јул 2017.

Čokoladna bomba





Sastojci :
Kore

5 jaja,
6 kašika šećera,
6 kašika brašna Čeković mlin,
1 kesica praška za pecivo

Fil

200 g čokolade,
250 g šećera,
2 vanil-šećera,
500 ml mleka,
120 g putera,
250 ml slatke pavlake,
100 g žele bombona

Glazura

100 g čokolade,
3 kašike ulja,
150 g šlaga

Kore
 Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca penasto umutiti uz postepeno dodavanje šećera.U čvrsto umućen sneg od belanaca, dodavati jedno po jedno žumance i mutiti. Dodati brašno i prašak za pecivo i sve dobro sjediniti.Smesu izručiti u pleh obložen papirom za pečenje i peći u ugrejanoj rerni na 220°C, 20 min.Pečenu koru izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.Od ohlađenog testa iseći četiri kruga da bude od najmanjeg do najvećeg.

Fil
U manjoj šerpici, na umerenoj temperturi otopiti usitnjenu čokoladu sa šećerom, vanil-šećerom i mlekom. Sve mešati dok se sastojci ne sjedine, oko petnaestak minuta.Skloniti sa vatre i ostaviti da se fil potpuno ohladi i stegne. Puter penasto umutiti i postepeno dodavati u ohlađen fil, kašiku po kašiku, dok se sve fino ne sjedini.Slatku pavlaku umutiti  i dodati u pripremljen fil. Zatim, dodati sitno seckane žele bombone i sve promešati.
Dublju činiju obložiti najlon folijom.
Na dno činije položiti najmanju koru pa sipati trećinu fila. Biskvit premazati sa malo mleka, pa naneti ⅔ fila i ravnomerno rasporediti.Položiti red kora i ponovo premazati sa malo mleka.Naneti ostatak fila i ravnomerno rasporediti, pa položiti ostatak biskvita.
Prekriti najlon folijom i pritisnuti težim predmetom. Ostaviti u frižideru preko noći. Sutradan, izvaditi iz frižidera i preručiti na desertni tanjir.Rastopiti čokoladu na pari pa dodati ulje i sve promešati. Ukloniti najlon foliju, tortu celu premazati šlagom i preliti čokoladnom glazurom.




Нема коментара:

Постави коментар