Translate

понедељак, 25. новембар 2013.

Sitni posni kolači - 16 vrsta

Jako volim da pravim sitne kolače a najviše se radujem ovima jer ih spremam za moju krsnu slavu Sv. Nikola.Radujem se spremanju slave jer za mene je ona svetinja i nešto najlepše što slavimo pored Božića i Uskrsa.Svaki kolač koji napravim je priča ukusa za sebe.Svi oni su na svoj način lepi što za oko , što za usta , deca im se raduju a stariji ih baš nešto i ne zaobilaze.Kolači su kruna svakog slavlja i bez njih slave ne prolaze.

 1.Jadro oblanda sa suvim smokvama
2.Rozen štanglice
3. Kuglice od keksa i čokolade
4.Kolumbove kuglice
5.Maruš pita
6.Rozen karamela
7.Bonžita
8.Šarena oblanda
9.Jafa šnite
10.Bajadera
11.Višnje u čokoladi
12.Šumska tajna
13.Sladoledići
14.Medene praline
15.Rolat od ratluka
16.Trouglovi od susama

Jadro oblanda sa suvim smokvama

Sastojci :

500 gr suvih smokvi
 200 gr suvog grožđa
 400 gr šećera
2 dl vode
 250 gr mlevenih oraha
250 gr šećera u prahu
250 gr margarina
 4 lista oblandi

Suve smokve i grožđe samleti na mašini za meso.Šećer i vodu ušpinovati pa skloniti sa šporeta i umešati mleveno suvo voće, promešati , dodati mlevene orahe pa podeliti na dva jednaka dela i svaki deo staviti između dva lista oblande.Penasto umutiti margarin i šećer u prahu pa staviti između dve filovane oblande.

Rozen štanglice

Sastojci :

4 korice za rozen tortu
 300 gr šećera
300 gr mlevenih oraha
 pola čaše vode
2 kašike džema od kajsije

Glazura :

2 šolje šećera u prahu
 5 kašike vrijuće vode
3 - 5 kapi ekstrata od jagode ili maline

Špinovati šećer i vodu , skloniti sa špšoreta i dodati orahe i džem od kajsije.Kada se malo prohladi filovati korice. Pomešati šećer u prahu i vodu pa mešati drvenom kašikom dok masa ne postane ujednačena i gusta , dodati ekstrat ,promešati i naneti na korice.Kada se kolač stegne seći na štanglice.



Kuglice od keksa i čokolade

Sastojci :

200 gr margarina
150 gr šećera u prahu
200 gr mlevenog keksa
4 kašike ruma
2 - 3 kašike marmelade od kajsije

Preliv :

100 gr čokolade
2 - 3 kašike ulja.

Margarin umutiti penasto sa šećerom u prahu , dodati keks i rum. Sve lepo sjediniti i praviti kuglice.Zagrejati marmeladu i svaku kuglicu  njome premazati i ostaviti da se osuši.Rastopiti čokoladu sa uljem pa svaku kuglicu umočiti u nju i ostaviti da se stegne.Kada se čokolada stegne kuglice staviti u papirne šeširiće .


Kolumbove kuglice

Sastojci :

250 gr šećera
150 gr margarina
5 kašika kakaa
200 gr mlevenog keksa
200 gr kokosa
1,5 dl vode

Ušpinovati šećer i vodu pa dodati margarin i kakao pa mešati da se sve otopi .Skloniti sa šporeta .Dodati keks i kokos , praviti kuglice i uvaljati ih u kokos.


Maruš pita

Sastojci za kore :

300 gr brašna
150 gr šećera u prahu
1 šoljica od kafe ulja
1 kesica praška za pecivo
kisela voda po potrebi

Fil :

300 gr šećera
2 kašike marmelade od kajsije
pola čaše vode
300 gr mlevenog keksa

Glazura:

150 gr šećera u prahu
1 kašika vrele vode
1 kašika ruma


Pomešati brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu .dodati ulje i zamesiti sa kiselom vodom. Testo podeliti na četiri jednaka dela .Svaki deo rastanjiti što tanje u četvrtastu koru i peći na 180 stepeni pazeći da korice ne izgore.
Pečene korice kada  se ohlade   biće tvrde ali prilikom filovanja i 2 -3 dana dok odstoje opustiće se i biti meke.
Šećer i vodu špinovati dok se ne pojave mehurići , skloniti sa šporeta i umešati keks i marmeladu.Ostaviti da se malo ohladi , ne skroz , i filovati kore.
Šećer u prahu pomešati sa vrelom vodom ,drvenom kašikom mutiti dok se ne dobije gusta i ujednačena masa. Dodati rum , promešati i naneti na pitu.


Rozen karamela


Sastojci :

400 gr šećera
500 ml vode
250 gr margarina
100 gr čokolade
300 gr mlevenog keksa
pakovanje kora za rozen tortu

Glazura :
200 gr bele čokolade
2 - 3 kašike ulja

Karamelisati šećer ( zagoreti šećer do boje meda ) ,sipati vodu i nastaviti sa kuvanjem dok se šećer ne otopi. Margarin i čokoladu  iseći na kockice i staviti u karamel i mešati da se sve otopi i lepo sjedini pa skloniti šerpu sa šporeta i umešati keks.Rozen korice filovati vrućim vilom ,zadnju ostaviti nenafilovanu.
Pripremiti glazuru : čokoladu i margarin otopiti na tihoj vatri i glazirati koru.


Bonžita

Sastojci :

8 kašike meda
100 gr šećera u prahu
100 gr čokolade
250 gr margarina
200 gr pečenog susama
100 gr seckanih oraha
250 gr čar na dar ( kakao flips )

U dublju šerpu sastaviti med i šećer u prahu pa mešati na tihoj vatri da se sve otopi.Dodati čokoladu i margarin i kada se i to otopi i sjedini sa medom ,umešati susam , orahe i čar na dar.Pustiti da jedno dva - tri ključa provri , skloniti sa šporeta i izručiti u pleh .Po želji preliti sa glazurom od 100 gr otopljene čokolade i malo ulja.


Šarena oblanda

Sastojci :

2 lista oblande
marmelada od kajsije
350 - 400 gr celog keksa

Fil :

250 gr šećera
2 dl vode
250 gr margarina
2 kašike kakaa
150 gr mlevenih oraha
150 gr mlevenog keksa

Oba lista oblande namazati marmeladom i poređati ceo keks.
Ušpinovati vodu i šećer , umešati kakao i margarin.Mešati da se sve otopi i sjedini pa dodati orahe i keks.
Na jedan list oblande naneti fil pa preko njega staviti drugi list oblande tako da ceo keks bude do fila.Ostaviti da kolač stegne i seći na štanglice.


Jafa šnite

Sastojci :
Kore :

300 gr brašna
150 gr šećera u prahu
1 kafena šoljica ulja
1 kesica praška za pecivo
kisela voda po potrebi

Fil :

300 gr šećera
1/2 čaše vode
300 gr mlevenog keksa
1 rendana zaleđena pomorandža

Glazura :

150 gr čokolade
2-3 kašike ulja


Sastaviti brašno , šećer u prahu , prašak za pecivo i ulje pa sve zamesiti sa kiselom vodom da se dobije glatka masa.Testo podeliti na dva jednaka dela i svaki razvući što tanje i peći na 180 stepeni , vodeći računa da kore ne izgore.
Špinovati šećer i vodu pa skloniti sa ringle , umešati mleveni keks i rendanu pomorandžu .Ostaviti da se malo prohladi pa filovati kore.
Otopiti čokoladu sa uljem i preliti preko kolača.
Kolač seći sutradan , pošto će korice kada odstoje da budu mekše i lepo će se seći.


Bajadera

Sastojci :

600 gr šećera
16 kašika vode
250 gr margarina
300 gr mlevenog keksa
300 gr mlevenih oraha
100 gr čokolade

Glazura :

100 gr čokolade
2 - 3 kašike ulja

Ušpinovati šećer i vodu, dodati margarin i kada se istopi umešati keks i orahe pa podeliti masu na dva jednaka dela .U jedan deo staviti čokoladu i mešati da se istopi.Od prvog svetlog dela napraviti dva pa jedan deo rasporediti na tacnu , potom staviti tamni deo , preko njega svetli i preliti glazurom.



Višnje u čokoladi

Sastojci :

200 gr čokolade
100 gr margarina
višnje iz slatka

Kuglice :

50 gr ratluka
malo prah šećera
malo kristal šećera za valjanje kuglica

Otopiti čokoladu sa 50 gr margarina ( ostaviti 2 kašike za fil ) i napuniti korpice do pola.Staviti po jednu jednu višnju i preliti je čokoladom.Ostaviti da se stegne.Od ratluka i prah šećera umesiti testo i praviti male kuglice pa uvaljati u kristal šećer.Ostatak margarina penasto umutiti , dodati ostavljene 2 kašike otopljene čokolade , napuniti špric za tortu i istiskivati po malo fila i na vrh staviti kuglicu od ratluka.


Šumska tajna

Sastojci :

1 pakovanje rafaelo kuglica od oblande
1 dl vode
150 gr šećera
125 gr margarina
150 gr mlevenog keksa
100 gr mlevenog lešnika
100 gr žele bombona

Glazura :

50 gr čokolade
2 - 3 kašike ulja

Ušpinovati šećer i vodu pa dodati margarin i mešati kako bi se otopio.Skloniti šerpu sa šporeta i u vruće umešati mleveni keks, mleveni lešnik i sitno seckane žele bombone.Sve lepo sjediniti ,napuniti oba lista rafaelo oblande i spojiti .Ostaviti da se stegne pa seći na kocke.
Otopiti čokoladu sa uljem pa svaki vrh rafaelo kocke umočiti u nju


Sladoledići

Sastojci :

1 list oblande
150 gr čokolade
100 gr sitno seckanih žele bombona
100 gr mlevenog badema

Oblandu omekšati nakvasenom krpom pa seći kvadratiće 5 x 5 cm i uvijati u male fišeke pa ostaviti da se malo prosuše.Otopiti čokoladu i puniti fišeke do pola , staviti žele bombone i ostaviti da se stegne.Svaki stegnuti kornet umočiti u otopljenu čokoladu pa uvaljati u badem.


Medene praline

Sastojci :

125 gr margarina
200 gr bele čokolade ili crne
3 kašike meda
50 gr suvih brusnica
50 gr suvog grožđa
50 gr badema
50 gr kornfleksa

Sastaviti margarin , med i čokoladu pa otopiti na tihoj vatri.Voće i kornfleks sitno iseckati.U silikonski kalup za praline ( ili papirne korpice ) , staviti po malo otopljene smese , naneti po malo seckanog voća i prekriti sa još malo otopljene smese.Ostaviti na hladnom da se praline stegnu.


Rolat od ratluka

Sastojci :

200 gr roze ratluka
200 gr šećera u prahu

Fil :

100 gr margarina
100 gr šećera u prahu
50 gr otopljene čokolade

Umesiti ratluk i šećer i oklagijom razvući u četvrtastu koru.Penasto umutiti margarin i šećer , dodati otopljenu čokoladu , sve dobro sjediniti i premazati koru.Urolati i uvaljati u kristal šećer.



Trouglovi od susama

Sastojci :

300 gr pečenog susama
400 gr belog ratluka ( vanila )
200 gr šećera u prahu
200 gr čokolade

Umesiti ratluk sa šećerom u prahu , dodati susam i čokoladu i sve dobro umesiti pa staviti u trouglast kalup da se stegne.


8 коментара:

  1. jedan od ovih kolačića bi mogao da učestvuje u takmičenju
    http://domacicazavas.blogspot.com/2014/06/cokoladni-vikend-takmicenje-u-hrvatskoj.html
    pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
  2. Kada bude bilo takmicenje obavesti me , mozda vam se i prikljucim pa da se lepo druzimo.

    ОдговориИзбриши
  3. mene zanima jel trebam celu pomorandzu zalediti ili?? ne razumem. hvala na odg.

    ОдговориИзбриши
  4. Jeste da nisam iskusna u pravljenju kolaca,ali do sada sam sve sto pronadjem uspevala i da napravim.Visnje u cokoladi bih rado pravila,ali meni ovde nista nije jasno,recept mi je totalno konfuzan, pa bih zamolila ne
    ku iskusnu domacicu,ako bi mogla da mi pojasni recept.Hvala

    ОдговориИзбриши
  5. Nije mi jasna ova jadro oblanda.Da li je dovoljno fila margarin i secer da se premaze ceo list oblande?

    ОдговориИзбриши
  6. Bilo bi dobro da je receno koliko uspinovati secer. Ja sam pravila Sumsku tajnu i zavrsila je u smecu: blago sam uspinovala secer, sve ostale sastojke sam dodala tacno kako je navedeno i dobila smjesu koja pod 1. nije dovoljna za klasicnu rafaelo oblandu i pod 2. smjesu koja se "okamenila" u roku od odmah te se oblanda nije mogla povezati. Steta za materijal i vrijeme.

    ОдговориИзбриши