Mom suprugu i meni je danas bila godišnjica braka
.Kao i svake godine napravim tortu da obeležimo ovaj dan u krugu
porodice.Ove godine sam želela da torta bude malo drugačijeg ukusa , da
tu ne dominiraju , lešnici , orasi , raznorazni keksi ili
čokolade.Odlučila sam se za ovaj recept moje drage fb prijateljice i
prosto sam oduševljena koliko je ukus dobar i daje takvu svežinu koja
podseća na pravu mentu.
Sastojci :
Bela kora:
3 belanca
3 kašike šećera
3 kašike brašna
2 kašike ulja
Dve crne kore od po :
3 belanca
3 kašike šećera
5 kašike nemlevenog maka
2 kašike brašna
Krem :
0,5 l mleka
1 puding od vanile
6 žumanca
7 kašika šećera
200 g margarina
ekstrakt od mentola par kapi
Dekoracija :
100 gr šlaga
1,5 dl mleka
Odvojiti belanca od žumanca , dodati šećer i mutiti
da se dobije čvrst sneg , dodati brašno i ulje , promešati i sipati u
okrugli kalup , prečnika 24 cm , obložen papirom za pečenje.Rernu
zagrejati na 150 stepeni i peći koru dok ne porumeni.
Odvojiti belanca od žumanca , dodati šećer i mutiti da se dobije čvrst
sneg , dodati brašno i mak , promešati i sipati u okrugli kalup ,
prečnika 24 cm , obložen papirom za pečenje.Rernu zagrejati na 150
stepeni i peći koru dok ne porumeni.
Postupak ponoviti još jednom da se dobiju dve crne kore.
Umutiti žumanca sa pudingom. U mleko staviti šećer pa
kuvati .Kada mleko počne da ključa sipati rastvorena žumanca sa
pudingom i skuvati gust krem.Skloniti sa šporeta i ohladiti. Kad se
ohladi dodati umućeni margarin i i ekstrakt od mentola.
Slaganje :
Mak kora – fil – bela kora – fil – mak kora – tanak sloj fila - šlag
Bela kora:
3 belanca
3 kašike šećera
3 kašike brašna
2 kašike ulja
Dve crne kore od po :
3 belanca
3 kašike šećera
5 kašike nemlevenog maka
2 kašike brašna
Krem :
0,5 l mleka
1 puding od vanile
6 žumanca
7 kašika šećera
200 g margarina
ekstrakt od mentola par kapi
Dekoracija :
100 gr šlaga
1,5 dl mleka
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjEXv1ddc-9NjYCIw50xrGt6fOvKovUOfCI64KGjKguZjLZFLDwFSvC0XTAvTNgaXKt7CMQeOHQzsMwvL3o3lqO4hdBjoK10RILZzHV4smKjfZgh8ksVcwYeuLuRJmbp0aa8_FVE2S-qQ1/s1600/MAKMENTOL+TORTA.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0ecObC-65Ra2lv9ViCwmlF7JtoOB2SVG7u2MgnWyG8CaqpFF-rp-2K_7MJXvySOZ_mcZe9UwCTfJsxd1rsIRfM7o3t54MJj2Lnn7xnLm360J9ICJJGNQcrdlIkNmk_9X8rAnzevtlPebs/s1600/MAKMENTOL+TORTA1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiAHMdNAPxpRQA6TnsGSZ2qIjQ4lR2vRBQnchBc-dIUfQA7MvMGYO5T8R5q9AVJauLFHbkTs9EbDF0oMcIKWWf6pa70O8ARZt5_u9Y8xmsaqnu0mFY51taMQV6Wymcj1d4hQYId5KkYkU-q/s1600/MAKMENTOL+TORTA2.jpg)
Kako ovo interesantno izgleda:) Svaka čast na ideji...
ОдговориИзбришиI ukus joj je malo neobican, menta hladi i podseca na sladoled.
ОдговориИзбриши