Translate

петак, 1. новембар 2013.

Domaći ricotta sir

 Sastojci :

2 l punomasnog mleka
sok od 2 limuna
1 - 2 male kašike soli

U dublju posudu sipati mleko i staviti na šporet da se kuva.Kada mleko počne da stvara mehuriće ( pre nego što počne da vri ) dodati so i limunov sok i skloniti sa šporeta.Ostaviti na sobnoj temperaturi da odstoji 10 minuta , pa nakon tog vremena već će se primetiti grudvice koje se stvaraju u mleku i kada se kašikom prođe kroz mleko vidi se surutka.
U cediljku staviti troslojnu gazu , pa u nju izručiti mleko, dobro zavezati i ostaviti da se cedi od 10 - 60 minuta u zavisnosti koliko suv sir želite.
Ovako pripremljen ricotta sir u frižideru može da stoji do nedelju dana.






4 коментара:

  1. Ja sam ovakav sir pravila i jela sve sa surutkom za oporavak jetre nakon hepatitisa :)
    Brzo se sprema, lak je za varenje a pomaže :)
    Probaću ovako da ga ocedim od surutke jer rikotu volim u testu za peciva, a može i za gibanicu :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ovaj recept sam probala iz znatizelje a i iz tog razloga jer je ovaj sir postao toliko popularan i vidim svi ga stavljaju sto u slane sto u slatke recepte.Skup je da se kupi a i tesko ga je naci ali ova verzija po meni nije losa i moze da prodje kao dobra zamena za pravi.

    ОдговориИзбриши
  3. Ovako i moji studenti (na nešto nižoj temperaturi) izoluju kazein. Ali, ruku na srce to nije sir. Tako se dobija precipitat za mocarelu, ali i za lepak :)

    ОдговориИзбриши
  4. Sve je moguce , ovaj recept sam pronasla na jednom nasem poznatom sajtu ,a i sastojci su prirodni tako da po meni hemije nema, a mozda i ima , ko ce to znati .

    ОдговориИзбриши