Translate

понедељак, 4. новембар 2013.

Pogačice sa čvarcima

Svakog meseca u Novom Sadu održava se takmičenje za" Maxi domaćica meseca". Moja fb i blog prijateljica Sanja Ultimativni sastojak , predložila mi je da se prijavim za ovu manifestaciju , koja je prvenstveno humanitarnog karaktera. Sva donesena hrana ide deci  ometenoj u razvoju.Kako do sada  nisam spremala pogačice sa čvarcima ovo je za mene bio veliki izazov.Plašila sam se da li će to meni uspeti ili ne , ali pokazalo se da su pogačice kako zadovoljile ukus mojih ukućana tako i žiri koji je ocenjivao ukus i izgled.I naravno osvojila sam prvo mesto i moram vam reći da sam u trenutku proglašenja bila jako ponosna na sebe i moje pogačice.Ovo je moje prvo javno takmičenje, i nadam se ne zadnje , gde sam bila i družila se sa vrsnim domaćicama koje imaju dugačak staž iza sebe u kulinarstvu.Ali pre svega srce mi je puno i znam da sam ovaj zadatak odlično obavila jer je ovo sve zbog dečice koja su se sladila pogačicama a kada su oni u pitanju tu cena za njihovu radost ne postoji.



Sastojci:

500 gr brašna
1,5 - 2 dl mleka
1 kvasac
1 jaje
so

Premazivanje:

250 gr margarina
400 gr mlevenih čvaraka
1 jaje
susam





Rastopiti kvasac u malo mlakog mleka.U dublju posudu pomešati brašno , so , umućeno jaje , rastopljeni kvasac i sve zamesiti sa mlakim mlekom da se dobije srednje tvrdo testo.Ostaviti na toplom da testo naraste.Potom testo izručiti na radnu površinu , premesiti , oklagijom rastanjiti , pa premazati sa malo margarina i posuti čvarcima .Testo sklopiti kao knjigu i ostaviti u frižideru da odmara 15 - 20 minuta.Postupak premazivanja ponoviti još tri puta.

Kada je postupak premazivanja završen testo rastanjiti , vaditi okruglom modlom veličine čaše , krugove , premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći pogačice dok ne porumene.


2 коментара:

  1. čestitam još jednom , Marina. Zaslužena pobeda :D Ideja sa cvetovima je originalna i dobra receptura . Tebi je pošlo za rukom što nije nijednoj - prvo učestvovanje i prva nagrada. Uspeh je još veći , jer je kuvar bio u stručnom žiriju i ovakve pogačice su sigruno izmamile osmeh na dečija lica.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozes misliti koliko sam bila srecna bas zbog toga sto sam prvi put bila i osvojila prvo mesto ali pre svega jako sam srecna sto sva ta hrana ide deci.Dosta sam razmisljala kako da klasicne pogacice sa cvarcima ukrasim i budu jos dekorativnije pa sam se setila modle gerbera za fondan i ispale su fenomenalne.

      Избриши