Translate

уторак, 15. новембар 2016.

Alžirska ruža




Sastojci :
Za testo:

500 g brašna,
150 g putera,
2 kasike javorovog sirupa (može i neki drugi),
1/2 šolje vode

 Za fil:

125 g mlevenih oraha,
125 g šećera,
1 belance

Agda:

2 šolje šećera ( od bele kafe ),
2 šolje vode,
sok od limuna i anis

Još:

50 g badema




Priprema testa:

2 kašike sirupa pomešati sa vodom.U dublju posudu penasto umutiti puter,dodati brašno i zamesiti sa vodom i sirupom.Testo treba biti čvrsto, da se ne lepi za radnu površinu. Testo podeliti na 2 dela.U jedan deo dodati crvenu prehrambenu boju a drugi deo ostaje isti.

Za fil:

Pomešati mlevene orahe i šećer i dodati im belance. Sve dobro izmešati i praviti kuglice veličine oraha.




Oba testa tanko rastanjiti. Slagati 2 boje jednu na drugu.Zaseći ka sredini sa sve četiri strane ali ne do kraja pa u sredinu staviti  lopticu od napravljene smese .Uzeti dve ivice i savijati na spolja a vrh pritisnuti na vrhu kuglice.Isto uraditi i sa ostalim trima stranama.Vrhove testa pritisnuti prstima pa u svaki zabosti po jedan badem.Napravljene ružice ređati u ppleh obložen papirom za pečenje .Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.Pečene ružice izvaditi iz pleha poređati u dublju posudu i preliti ohlađenom agdom.
Sastaviti šećer,vodu sok od limuna i anis pa kuvati do ključanja .Isključiti šporet i ostaviti da se kuva dok vatra ne utihne.



3 коментара: