Translate

уторак, 6. јануар 2015.

Sitni posni kolači III

Čokoladne domaće napolitanke
Čoko - oranž rozenka
Rum kuglice
Crnac u belom
Bonžita
Mak rozenka
Kikiriki štangle
Jafa bajadera
Susam rolat
Keks rolat
Praline sa voćem
Minjoni
Bela detelina


- Čokoladne domaće napolitanke -

Sastojci :

400 g šećera,
500 ml vode ,
250 g margarina,
150 g mlevenog keksa , 
150 g mlevenog lešnika , 
100 g bele čokolade, 
1 veća oblanda , 
300 g crne čokolade.

Karamelisati šećer pa dodati vodu i kuvati da se istopi.Dodati margarin i belu čokoladu i mešati da se istopi.Skloniti sa šporeta i umešati keks i lešnike.Sve dobro sjediniti i filovati listove oblandi.Kada se oblanda stegla seći na štangle i svaku umakati u otopljenu crnu čokoladu.


 - Čoko- oranž rozenka -

Sastojci :

2 zaleđene pomorandže, 
400 g šećera, 
3 dl vode, 
250 g margarina,
300 g čokolade, 
200 g mlevenog keksa, 
200 g mlevenih oraha, 
kore za rozen,
30 ml ulja.

Ušpinovati šećer i vodu.Skloniti sa šporeta i dodati margarin i 200 g čokolade pa mešati da se istopi, dodati keks, orahe i rendane pomorandže, malo prohladiti pa filovati korice.Otopiti 100 g čokolade sa 30 ml ulja i preliti preko korice.


 - Kesten rum kuglice -

Sastojci :

500 g kesten pirea ,
400 g šećera ,
200 g mlevenih oraha,
200 - 300 g mlevenog keksa,
200 g margarina,
100 g čokolade+100 g ,voda

Šećer preliti sa malo vode i špinovati, dodati margarin i 50 g čokolade pa kada se sve otopi skloniti sa šporeta umešati kesten, orahe drugu polovinu 50 g rendane čokolade i keks.Praviti kuglice i preliti otopljenom čokoladom.


- Crnac u belom - 

Sastojci :

250 g margarina
200 g čokolade
250 g mlevenog keksa
200 g šećera
1 dl vode
100 g kokosa

Vodu i šećer ušpinovati pa dodati margarin i čokoladu i mešati da se sve istopi.Skloniti sa šporeta i umešati keks.Malo prohladiti i praviti kuglice pa ih uvaljati u kokos.

 - Bonžita -

Sastojci :

8 kašike meda
100 gr šećera u prahu
100 gr čokolade
250 gr margarina
200 gr pečenog susama
100 gr seckanih oraha
250 gr čar na dar ( kakao flips )

U dublju šerpu sastaviti med i šećer u prahu pa mešati na tihoj vatri da se sve otopi.Dodati čokoladu i margarin i kada se i to otopi i sjedini sa medom ,umešati susam , orahe i čar na dar.Pustiti da jedno dva - tri ključa provri , skloniti sa šporeta i izručiti u pleh .Po želji preliti sa glazurom od 100 gr otopljene čokolade i malo ulja.


- Mak rozenka -

Sastojci :

250 ml vode
300 gr šećera
400 gr mlevenog maka
200 gr mlevenog keksa
2 kašike marmelade od kajsije
3 kesice vanilin šećera
250 gr margarina
kore za rozen tortu

Glazura :

250 gr šećera u prahu
3 kašike mlake vode
parče margarina

Šećer , vanilin šećer i vodu staviti da provri pa dodati margarinda se otopi.Skloniti sa šporeta , umešati mak , keks i marmeladu pa vratiti na šporet i kuvati na tihoj vatri oko 5 minuta.Filovati korice vrućim filom pa preliti glazurom.Šećer u prahu penasto umutiti sa margarinom i vodom u kompaktnu gustu masu.


-Kikiriki štanglice

Sastojci :

250 gr šećera
kafena šoljica vode
250 gr margarina
400 gr mlevenog keksa
200 gr mlevenih oraha
200 gr mlevenog pečenog kikirikija

Glazura:

150 gr čokolade
6 kašika ulja
50 gr seckanog kikirikija

Šećer i vodu ušpinovati pa dodati margarin i kada se otopi dodati keks , orahe i kikiriki , promešati i oblikovati koru.
Otopiti čokoladu i ulje , preliti kolač i posuti kikirikijem.


-Jaffa bajadera -

Sastojci :

1 Sloj :

400 gr šećera
3dl vode
200 gr margarina
100 gr čokolade
500 gr mlevenog keksa
100 gr mlevenih oraha

2 Sloj :

150 gr šećera
2 dcl vode
1 zamrznuta sitno rendana narandža
50 gr margarina
200 gr mlevenih oraha

Glazura:

150 gr čokolade
6 kašika ulja
1 list velike oblande

Šećer i vodu kuvati dok se šećer ne istopi, dodati margarin i čokoladu pa istopi, skinuti sa vatre i dodati mleveni keks i mlevene orahe. Sve dobro izmešati i toplu masu staviti na jedan list velike oblande.
U posudu staviti šećer, vodu i jednu  rendanu zamrznutu narandžu. Kuvati na vatri 5-6 minuta, dodati 50 gr margarina da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mlevene orahe. Ovu masu dok je topla stavimo preko prvog sloja i ostavimo da se hladi.
Kad se ohladi stavimo glazuru: Istopimo na tihoj vatri čokoladu i ulje i preliti kolač.


- Susam rolat - 


Sastojci :

300 gr pečenog susama
400 gr belog ratluka ( vanila )
200 gr šećera u prahu
200 gr čokolade

Umesiti ratluk sa šećerom u prahu , dodati susam i čokoladu i sve dobro umesiti pa staviti u trouglast kalup da se stegne.


 - Keks rolat - 

Sastojci :

250 g margarina , 
300 g šećera u prahu, 
100 g čokolade,
125 g mlevenog keksa ,
 125 g lomljenog keksa , 
125 g mlevenih oraha , 
125 g seckanih oraha ,
 1 dl gaziranog soka.

Margarin , šećer i čokoladu otopiti , skloniti sa šporeta i umešati keks , orahe i sok . Sve dobro sjediniti i preručiti na providnu foliju i formirati rolat.


- Praline sa voćem - 

Sastojci :

125 gr margarina
200 gr bele čokolade ili crne
3 kašike meda
50 gr suvih brusnica
50 gr suvog grožđa
50 gr badema
50 gr kornfleksa

Sastaviti margarin , med i čokoladu pa otopiti na tihoj vatri.Voće i kornfleks sitno iseckati.U silikonski kalup za praline ( ili papirne korpice ) , staviti po malo otopljene smese , naneti po malo seckanog voća i prekriti sa još malo otopljene smese.Ostaviti na hladnom da se praline stegnu.


- Minjoni - 

Sastojci :

250 gr mlevenog keksa , 
250 gr margarina ,
250 gr šećera u prahu , 
100 gr bele čokolade

Glazura  :

300 gr  čokolade

Penasto umutiti margarin sa šećerom u prahu.Dodati mleveni keks i otopljenu čokoladu pa sve dobro sjediniti i formirati koru .Staviti u frižider da se dobro stegne.Kada se kolač stegao seći ga na kockice 4x4 cm.Otopiti čokoladu pa svaku kockicu preliti njome i ostaviti da se stegne.

- Bela .detelina -

Sastojci :


250 gr mlevenog posnog keksa
150 gr  šećera
1 dl vode
100 gr  bele čokolade

Preliv :

100 gr  bele čokolade
50 gr crne čokolade

Ušpinovati vodu i šećer pa dodati čokoladu i otopiti.Skloniti sa šporeta umešati keks i malo prohladiti.Od mase praviti tri valjka.Rastopiti čokoladu.Dva valjka staviti jedan do drugog i preliti čokoladom, na sredinu staviti treći valjak i preliti čokoladom.Ostaviti da se stegne pa preći crnomčokoladom preko deteline.


Нема коментара:

Постави коментар