Čokoladne domaće napolitanke
Čoko - oranž rozenka
Rum kuglice
Crnac u belom
Bonžita
Mak rozenka
Kikiriki štangle
Jafa bajadera
Susam rolat
Keks rolat
Praline sa voćem
Minjoni
Bela detelina
- Čokoladne domaće napolitanke -
Sastojci :
400 g šećera,
500 ml vode ,
250 g margarina,
150 g mlevenog keksa ,
150 g mlevenog lešnika ,
100 g bele čokolade,
1 veća oblanda ,
300 g crne čokolade.
Karamelisati šećer pa dodati vodu i kuvati da se istopi.Dodati margarin i belu čokoladu i mešati da se istopi.Skloniti sa šporeta i umešati keks i lešnike.Sve dobro sjediniti i filovati listove oblandi.Kada se oblanda stegla seći na štangle i svaku umakati u otopljenu crnu čokoladu.
- Čoko- oranž rozenka -
Sastojci :
2 zaleđene pomorandže,
400 g šećera,
3 dl vode,
250 g margarina,
300 g čokolade,
200 g mlevenog keksa,
200 g mlevenih oraha,
kore za rozen,
30 ml ulja.
Ušpinovati šećer i vodu.Skloniti sa šporeta i dodati margarin i 200 g čokolade pa mešati da se istopi, dodati keks, orahe i rendane pomorandže, malo prohladiti pa filovati korice.Otopiti 100 g čokolade sa 30 ml ulja i preliti preko korice.
- Kesten rum kuglice -
Sastojci :
500 g kesten pirea ,
400 g šećera ,
200 g mlevenih oraha,
200 - 300 g mlevenog keksa,
200 g margarina,
100 g čokolade+100 g ,voda
Šećer preliti sa malo vode i špinovati, dodati margarin i 50 g čokolade pa kada se sve otopi skloniti sa šporeta umešati kesten, orahe drugu polovinu 50 g rendane čokolade i keks.Praviti kuglice i preliti otopljenom čokoladom.
- Crnac u belom -
Sastojci :
250 g margarina
200 g čokolade
250 g mlevenog keksa
200 g šećera
1 dl vode
100 g kokosa
Vodu i šećer ušpinovati pa dodati margarin i čokoladu i mešati da se sve istopi.Skloniti sa šporeta i umešati keks.Malo prohladiti i praviti kuglice pa ih uvaljati u kokos.
- Bonžita -
Sastojci :
8 kašike meda
100 gr šećera u prahu
100 gr čokolade
250 gr margarina
200 gr pečenog susama
100 gr seckanih oraha
250 gr čar na dar ( kakao flips )
U dublju šerpu sastaviti med i šećer u prahu pa mešati na tihoj vatri da se sve otopi.Dodati čokoladu i margarin i kada se i to otopi i sjedini sa medom ,umešati susam , orahe i čar na dar.Pustiti da jedno dva - tri ključa provri , skloniti sa šporeta i izručiti u pleh .Po želji preliti sa glazurom od 100 gr otopljene čokolade i malo ulja.
- Mak rozenka -
Sastojci :
250 ml vode
300 gr šećera
400 gr mlevenog maka
200 gr mlevenog keksa
2 kašike marmelade od kajsije
3 kesice vanilin šećera
250 gr margarina
kore za rozen tortu
Glazura :
250 gr šećera u prahu
3 kašike mlake vode
parče margarina
Šećer , vanilin šećer i vodu staviti da provri pa dodati margarinda se otopi.Skloniti sa šporeta , umešati mak , keks i marmeladu pa vratiti na šporet i kuvati na tihoj vatri oko 5 minuta.Filovati korice vrućim filom pa preliti glazurom.Šećer u prahu penasto umutiti sa margarinom i vodom u kompaktnu gustu masu.
-Kikiriki štanglice
Sastojci :
250 gr šećera
kafena šoljica vode
250 gr margarina
400 gr mlevenog keksa
200 gr mlevenih oraha
200 gr mlevenog pečenog kikirikija
Glazura:
150 gr čokolade
6 kašika ulja
50 gr seckanog kikirikija
Šećer i vodu ušpinovati pa dodati margarin i kada se otopi dodati keks , orahe i kikiriki , promešati i oblikovati koru.
Otopiti čokoladu i ulje , preliti kolač i posuti kikirikijem.
-Jaffa bajadera -
Sastojci :
1 Sloj :
400 gr šećera
3dl vode
200 gr margarina
100 gr čokolade
500 gr mlevenog keksa
100 gr mlevenih oraha
2 Sloj :
150 gr šećera
2 dcl vode
1 zamrznuta sitno rendana narandža
50 gr margarina
200 gr mlevenih oraha
Glazura:
150 gr čokolade
6 kašika ulja
1 list velike oblande
Šećer i vodu kuvati dok se šećer ne istopi, dodati margarin i čokoladu pa istopi, skinuti sa vatre i dodati mleveni keks i mlevene orahe. Sve dobro izmešati i toplu masu staviti na jedan list velike oblande.
U posudu staviti šećer, vodu i jednu rendanu zamrznutu narandžu. Kuvati na vatri 5-6 minuta, dodati 50 gr margarina da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mlevene orahe. Ovu masu dok je topla stavimo preko prvog sloja i ostavimo da se hladi.
Kad se ohladi stavimo glazuru: Istopimo na tihoj vatri čokoladu i ulje i preliti kolač.
- Susam rolat -
Sastojci :
300 gr pečenog susama
400 gr belog ratluka ( vanila )
200 gr šećera u prahu
200 gr čokolade
Umesiti ratluk sa šećerom u prahu , dodati susam i čokoladu i sve dobro umesiti pa staviti u trouglast kalup da se stegne.
- Keks rolat -
Sastojci :
250 g margarina ,
300 g šećera u prahu,
100 g čokolade,
125 g mlevenog keksa ,
125 g lomljenog keksa ,
125 g mlevenih oraha ,
125 g seckanih oraha ,
1 dl gaziranog soka.
Margarin , šećer i čokoladu otopiti , skloniti sa šporeta i umešati keks , orahe i sok . Sve dobro sjediniti i preručiti na providnu foliju i formirati rolat.
- Praline sa voćem -
Sastojci :
125 gr margarina
200 gr bele čokolade ili crne
3 kašike meda
50 gr suvih brusnica
50 gr suvog grožđa
50 gr badema
50 gr kornfleksa
Sastaviti margarin , med i čokoladu pa otopiti na tihoj vatri.Voće i kornfleks sitno iseckati.U silikonski kalup za praline ( ili papirne korpice ) , staviti po malo otopljene smese , naneti po malo seckanog voća i prekriti sa još malo otopljene smese.Ostaviti na hladnom da se praline stegnu.
- Minjoni -
Sastojci :
250 gr mlevenog keksa ,
250 gr margarina ,
250 gr šećera u prahu ,
100 gr bele čokolade
Glazura :
300 gr čokolade
Penasto umutiti margarin sa šećerom u prahu.Dodati mleveni keks i otopljenu čokoladu pa sve dobro sjediniti i formirati koru .Staviti u frižider da se dobro stegne.Kada se kolač stegao seći ga na kockice 4x4 cm.Otopiti čokoladu pa svaku kockicu preliti njome i ostaviti da se stegne.
- Bela .detelina -
Sastojci :
250 gr mlevenog posnog keksa
150 gr šećera
1 dl vode
100 gr bele čokolade
Preliv :
100 gr bele čokolade
50 gr crne čokolade
Ušpinovati vodu i šećer pa dodati čokoladu i otopiti.Skloniti sa šporeta umešati keks i malo prohladiti.Od mase praviti tri valjka.Rastopiti čokoladu.Dva valjka staviti jedan do drugog i preliti čokoladom, na sredinu staviti treći valjak i preliti čokoladom.Ostaviti da se stegne pa preći crnomčokoladom preko deteline.
Нема коментара:
Постави коментар