Translate

четвртак, 14. септембар 2017.

Njoke u bešamelu





Sastojci:
 
 800 g njoka,
40 g putera,
2 kašike brašna,
5 dl mleka,
100 g maskarpone sira,
200 g kačkavalja,
200 g suvog vrata,
mešavina začina
 
Za mrvice: 

1 manja glavica belog luka,
2 kašike putera, 
150 g prezle,
30 g parmezana

Kačkavalj izrendati na krupno rende, suvi vrat iseći na štapiće. Njoke obariti u slanoj vodi, a zatim ih ocediti od suvišne tečnosti i poprskati ih uljem da se ne bi slepile. U šerpi rastopiti puter, a zatim dodati brašno i kratko propržiti. Potom postepeno dolivati mleko uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle, pa dodati maskarpone sir, kačkavalj, suvi vrat, začine po ukusu i promešati. Nakon toga dodati njoke i sve zajedno još jednom promešati. Zemljanu činiju, Grnčarija Đorđević - Pirot, nauljiti, te u nju presuti njoke u sosu i poravnati. Posebno pripremiti mrvice za posipanje. U rerni ispeći glavicu belog luka zajedno sa ljuskama, a potom istisnuti omekšalu sredinu. Na malo putera propržiti pastu od belog luka, dodati prezle i parmezan, te dobro izmešati. Smesom od prezle posuti njoke, pa staviti u zagrejanu rernu na 180ºC 30 min. da se zapeče.




Нема коментара:

Постави коментар