Sastojci : Za testo:
2 jajeta,
600 g brašna,
3 dl vode,
so
so
Za fil:
1 glavica crnog luka,
1 cen belog luka,
300 g kelja,
150 g šunke,
4 kašike sitnog sira,
mešavina začina
mešavina začina
Za bešamel sos:
50 g margarina,
2 pune kašike brašna
,3 dl mleka,
1 žumance,
2 dl pavlake,
100 g kačkavalja
Testo: Umutiti jaja, vodu i malo soli. Zatim postepeno dodavati brašno i mesiti dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo prekriti najlon kesom i ostaviti da odmori.
Fil: Crni luk i kelj iseći na kockice, a beli luk što sitnije iseckati. Na malo ulja propržiti crni i beli luk a zatim dodati kelj, te i njega kratko propržiti da omekša. Potom skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi. U ohlađenu smesu dodati seckanu šunku, sitni sir i začine po ukusu pa promešati.
Bešamel sos:
U odgovarajućoj šerpi otopiti margarin a zatim dodati brašno i kratko propržiti. Potom naliti mlekom, dodati žumance i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne. U ohlađeni sos dodati pavlaku i rendani kačkavalj i polako promešati.
Finalni postupak: Umešeno testo istanjiti oklagijom na debljinu od 2 mm, pa ga okruglim zupčastim nožem iseći na kvadrate 8×8 cm. U sredinu svakog kvadrata staviti kašičicu fila od kelja pa preklopiti na trougao. Potom suprotne stranice trougla slepiti kako bi se dobio izgled torteline.Pripremljene torteline kratko bariti u ključaloj vodi dok ne isplivaju na površinu.Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju poslagati preostali fil od kelja i obarene torteline pa ih preliti pripremljenim bešamel sosom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 °C 30 min.
Testo: Umutiti jaja, vodu i malo soli. Zatim postepeno dodavati brašno i mesiti dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo prekriti najlon kesom i ostaviti da odmori.
Fil: Crni luk i kelj iseći na kockice, a beli luk što sitnije iseckati. Na malo ulja propržiti crni i beli luk a zatim dodati kelj, te i njega kratko propržiti da omekša. Potom skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi. U ohlađenu smesu dodati seckanu šunku, sitni sir i začine po ukusu pa promešati.
Bešamel sos:
U odgovarajućoj šerpi otopiti margarin a zatim dodati brašno i kratko propržiti. Potom naliti mlekom, dodati žumance i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne. U ohlađeni sos dodati pavlaku i rendani kačkavalj i polako promešati.
Finalni postupak: Umešeno testo istanjiti oklagijom na debljinu od 2 mm, pa ga okruglim zupčastim nožem iseći na kvadrate 8×8 cm. U sredinu svakog kvadrata staviti kašičicu fila od kelja pa preklopiti na trougao. Potom suprotne stranice trougla slepiti kako bi se dobio izgled torteline.Pripremljene torteline kratko bariti u ključaloj vodi dok ne isplivaju na površinu.Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju poslagati preostali fil od kelja i obarene torteline pa ih preliti pripremljenim bešamel sosom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 °C 30 min.
Нема коментара:
Постави коментар