Testo za makovnjaču je skoro kod svih isto i nema tu šta da se novo izmisli.Kako ih pravimo e to je za izmisliti i probati.Klasična,kao mini štrudlica,upletena u pletenicu,leptir i još raznih načina i oblika može biti makovnjača.Pre neki dan sam videla kod moje fb drugarice Ane ovu makovnjaču u obliku cveta i morala sam da je napravim.Moram priznati da nije kao kod nje ( čini mi se da su njeni isečeni delovi širi ),ali ja se ne žalim .Testo je meko ,puno fila lepo izgleda a i mašnicu sam stavila kao ona.
500 g brašna tip 400 Čeković mlin
1 kocka svežeg kvasca
2,5 dl mleka
2 žumanca
50 g otopljenog margarina
100 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
Sastojci za fil:
300 g mlevenog maka
140 g šećera
3 dl mleka
1 vanilin šećer
2 belanca
Otopiti kvasac sa malo mlakog mleka pa zamesiti glatko testo i ostaviti ga pokriveno na toplom mestu da naraste. Šećer ,mleko i vanilin šećer staviti u posudu i kuvati dok se ne otopi pa preliti preko maka i ostaviti da upije tečnost.Potom umutiti belanca i sastaviti sa makom.Nadošlo testo tanko razviti, premazati nadevom i zarolati. Rolat saviti u krug poput venca (spojiti krajeve). Oštrim nožem zaseći kriške kao na slici (ne do kraja) i malo ih oboriti ukoso. Ostaviti testo na toplom da još malo naraste.
Premazati otopljenim margarinom i peći oko 30 minuta u zagrejanoj rerni na 180 °C.
Pravila sam ovo, ali ne sa makom, već sa orasima i cimetom i seckanim jabukama i zaista divno izgleda na tanjiru.
ОдговориИзбришиMogu misliti kakav je ukus cimet,orasi,jabuke tu nema greske.Probacu i ja sledeci put tako da nafilujem .
ОдговориИзбришиMarinče moje, divota jedna kako si je "rascvetala"! Ja sam pravila dve manje jer imam malecni šporet i to je jedina razlika. Eh da mi je sad jedno parče ove tvoje...
ОдговориИзбришиHvala Ana nadam se da ce biti prilike pa cemo se sladiti specijalitetima iz nasih kuhinja.
Избриши