Translate

недеља, 12. фебруар 2017.

Praznična pogača






Sastojci :

600+50 g brasna,
20 g sveeg kvasca,
250ml mešavine vode i mleka,
50 ml jogurta,
50 ml ulja,
1 jaje + belance,
2 kašikice šećera,
2 kašikice soli
,70 g putera za premazivanje kora,
1 žumance za premazivanje,
50 g susama ,
malo golice.

U dublji sud za mešenje staviti izmrvljeni kvasac,kašikicu šećera ,malo vode i brašna i promešati kašikom da se sjedini a zatim dodati sve tečne sastojke-jogurt ,ulje,jaje i belance,so i šećer i cela količina mešavine vode i mleka.Promešati sve kašikom a zatim dodati brašno polako i mesiti rukom dok se ne dobijemeko  testo koje se ne lepi na ruke.Ostaviti testo da odmara oko 10-15min ne više.Izručiti ga na pobrašnjeni radni sto i podeliti na tri  dela.Od svakog formirati kuglicu i ostaviti sa strane.U posudicu samo malo otopiti  puter. Oklagijom od svake lopte testa formiramo krug od oko25cm,četkicom premazati puterom i ređamo ih jednu preko druge ,poslednju ne premazivati.Tako poređane krugove prebaciti  na pek papir.Malu čašicu staviti u sredinu da se dobije krug .Oštrim nožem podeliti krug na 7 delova ne prelazeci krug na sredini.Svaku sedminu seći na 3 dela i uplesti  pletenicu tako što je rez prema licu kako bi se pletenica listala.Postupak ponavljati  sa svakom sedminom.Gotovu pogaču pokriti  krpomi ostavimo da raste oko 20 min .Nadošlu pogaču premazati umućenim žumancetom i po ivicama posuti susam a golicu staviti u sredinu kruga.Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.






2 коментара: