Sastojci:
75 g maslaca,
2,5 dl mleka,
25 g kvasca,
5 g šafrana,
75 g šećera,
1/4 kašičice soli,
1 kašičica kardamoma,
500 g brašna,
1 jaje,
50 g suvog grožđa
Istopiti maslac, dodati mleko pa, po potrebi, ostaviti da se malo rashladi. U mlaku tečnost izmrviti kvasac i ostaviti sa strane desetak minuta. U međuvremenu prosejati brasno. Nakon toga smesi mleka, maslaca i kvasca dodati so, šećer i kardamom pa lagano dodavati brašno dok se ne dobije mekano testo koje se ne lepi za prste.Umešeno testo premazati sa malo ulja, staviti u činiju, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.
Nadošlo testo istresti na radnu površinu, podeliti na 7 jednakih loptica. Svaku lopticu rukama rastanjiti u tanku traku,koju uviti kao spiralu.Stavljati u pleh obložen papirom za pečenje ,pa oko te jedne stavljati i ostale spiralice formirajući cvet.U sredinu svake spiralice staviti po jedno suvo grožđe. Pred kraj oblikovanja testa uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.Peći oko 15 minuta dok ne dobiju lepu smeđu boju.
Istopiti maslac, dodati mleko pa, po potrebi, ostaviti da se malo rashladi. U mlaku tečnost izmrviti kvasac i ostaviti sa strane desetak minuta. U međuvremenu prosejati brasno. Nakon toga smesi mleka, maslaca i kvasca dodati so, šećer i kardamom pa lagano dodavati brašno dok se ne dobije mekano testo koje se ne lepi za prste.Umešeno testo premazati sa malo ulja, staviti u činiju, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.
Nadošlo testo istresti na radnu površinu, podeliti na 7 jednakih loptica. Svaku lopticu rukama rastanjiti u tanku traku,koju uviti kao spiralu.Stavljati u pleh obložen papirom za pečenje ,pa oko te jedne stavljati i ostale spiralice formirajući cvet.U sredinu svake spiralice staviti po jedno suvo grožđe. Pred kraj oblikovanja testa uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.Peći oko 15 minuta dok ne dobiju lepu smeđu boju.
Нема коментара:
Постави коментар